Anmeldelse: «Den nye fisken» av Kjetil Østli og Simen Sætre

Løgner og tortur

Mat for glade barnehagebarn eller døde fjorder og torturmetoder? Boka om oppdrettslaksen er ypperlig kritisk journalistikk.

EVENTYRET: «Den nye fisken» starter med oppdrettslaksens pionertid og ender i politiske sitater som ikke har rot i virkeligheten. Foto: NTB
EVENTYRET: «Den nye fisken» starter med oppdrettslaksens pionertid og ender i politiske sitater som ikke har rot i virkeligheten. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva snakker de om når de snakker om oppdrettsfisk? Noen snakker om å fôre dem som sulter i verden med sunn mat, de prater om arbeidsplasser i distriktene, glade barn i barnehagene, vitenskapelige stormskritt, kystkultur og den nye oljen.

Andre snakker om døde fjorder, tungmetaller, manipulering av arvestoff, rasering av regnskog, skattesvik, overfiske i u-land og lovlig tortur i kampen mot lakselus.

Begge sidene kan da ikke ha helt rett? De fleste av oss som hører på sitter nok igjen med langt flere spørsmål enn svar. Vi trenger fakta.

Her kommer Simen Sætre og Kjetil Østli inn. De gir oss en god dose av dette, i en viktig og utfordrende bok.

Norsk modell

«Den nye fisken» tegner opp et omfattende kart som begynner i pionertida. Vi møter forskere som jobbet med å ale fram en laksestamme som vokser fort, blir feit og mør og makter å leve i et lukket miljø. Samtidig var pionerer på kysten i gang med å bygge anlegg for oppdrett, gjerne med en touch av Reodor Felgen. Etter hvert rykket investorene inn.

Boka beveger seg over store geografiske avstander - helt til utposter der den norske modellen for intensivt havbruk er satt ut i livet. I Chile og Canada har modellen vakt begeistring i næringen og protester fra urfolk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer