Mikhail Zygar: «All the Kremlin's Men»

Løste Putin-«gåten»

Han er en av Putins nærmeste allierte. Da Putin ble fotografert i bar overkropp på hesteryggen, hadde han også en finger med i spillet. Nå er forsvarsminister Sergej Sjojgu med på å lede angrepet på Ukraina.

TURKOMPISER: Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu på fisketur i 2017. Foto: REUTERS / NTB.
TURKOMPISER: Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu på fisketur i 2017. Foto: REUTERS / NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Sergej Sjojgu ble forsvarsminister i 2012, valgte han å bære uniform framfor dress - i motsetning til sine forgjengere.

Fem år senere tok han uniformen et steg videre, og endret den slik at den liknet mer på de sovjetiske uniformene fra 1945, ifølge avisa The National.

Ironisk nok hadde ikke Sjojgu noe form for militærtrening da han ble forsvarsminister, men han hadde en nøkkelegenskap som står høyt i kurs hos den russiske presidenten: Lojalitet.

Naturlig fiende

«Forsvarsministeren har alltid vært Putins mest lojale allierte, selv om karrieren begynte lenge før Putin flyttet til Moskva», skriver Mikhail Zygar i boken «All the Kremlin's Men». Boka er et portrett av Putins nærmeste støttespillere og ble en bestselger i Russland da den kom ut i 2016.

Nå spiller Sergej Sjojgu en sentral rolle i Putins strategiske beslutninger i krigen mot Ukraina.

- Man regner med at det er et trekløver som fronter krigen i Ukraina. Det er Nikolaj Patrusjev, Sergej Sjojgu og Vladimir Putin, forteller Morten Strand, journalist og kommentator i Dagbladet.

Russerne sliter mer enn forventet, mener flere eksperter. Etter snart tre uker med krig, er Kyiv fortsatt ikke under russisk kontroll.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.