Da Sergej Sjojgu ble forsvarsminister i 2012, valgte han å bære uniform framfor dress - i motsetning til sine forgjengere.
Fem år senere tok han uniformen et steg videre, og endret den slik at den liknet mer på de sovjetiske uniformene fra 1945, ifølge avisa The National.
Ironisk nok hadde ikke Sjojgu noe form for militærtrening da han ble forsvarsminister, men han hadde en nøkkelegenskap som står høyt i kurs hos den russiske presidenten: Lojalitet.

Naturlig fiende
«Forsvarsministeren har alltid vært Putins mest lojale allierte, selv om karrieren begynte lenge før Putin flyttet til Moskva», skriver Mikhail Zygar i boken «All the Kremlin's Men». Boka er et portrett av Putins nærmeste støttespillere og ble en bestselger i Russland da den kom ut i 2016.
Nå spiller Sergej Sjojgu en sentral rolle i Putins strategiske beslutninger i krigen mot Ukraina.
- Man regner med at det er et trekløver som fronter krigen i Ukraina. Det er Nikolaj Patrusjev, Sergej Sjojgu og Vladimir Putin, forteller Morten Strand, journalist og kommentator i Dagbladet.
Russerne sliter mer enn forventet, mener flere eksperter. Etter snart tre uker med krig, er Kyiv fortsatt ikke under russisk kontroll.
- Sjojgu skulle marsjere til Kyiv. Han er forsvarsminister og skulle vinne, sier Vera Mironova, en spesialist i væpnet konflikt til BBC.

- En naturlig fiende
- Sergej Sjojgu er en mulig arvtaker, hvis Putin tvinges til å gå av, fordi han er den som står nærmest hæren, forteller Strand.

Vladimir Putin
Putin er Russlands store leder. Han har vært president i Russland siden 2012, og tidligere fra 1999 til 2008. Den tidligere etterretningsoffiseren leder naturlig nok Russlands sikkerhetsråd.

Dmitrij Medvedev
Har sittet som nestleder i Russlands sikkerhetsråd siden 2020. Medvedev var Russlands president fra 2008 til 2012, og var deretter statsminister i Russland fra 2012 til 2020.

Nikolai Patrusjev
Russisk politiker, sikkerhetsoffiser og etterretningsoffiser. Han var direktør for den russiske føderale sikkerhetstjenesten FSB fra 1999 til 2008. Patrusjev har vært sekretær for Russlands sikkerhetsråd siden 2008.

Mikhail Mishustin
Russisk politiker og økonom som har sittet som statsminister i Russland siden 16. januar 2020. Han har tidligere vært direktør for de føderale skattemyndighetene i Russland fra 2010 til 2020.

Anton Vaino
Russisk diplomat og politiker. For tida er han stabssjef ved presidentens kontor. Vaino er barnebarnet til den tidligere førstesekretæren for kommunistpartiet i Estland, Karl Vaino.

Sergej Ivanov
Russisk embetsmann og politiker som har fungert som spesialrepresentant for president Putin i spørsmål om miljø, økologi og transport siden 12. august 2016.

Valentina Matvijenko
Russisk politiker som har sittet som senator fra St. Petersburg og forkvinne i føderasjonsrådet siden 2011. Tidligere var hun guvernør i St. Petersburg fra 2003 til 2011.

Sergej Naryshkin
Russisk politiker og forretningsmann. Han har ledet Russlands utenlandsetterretning siden 2016. Naryshkin var formann for statsdumaen mellom 2011 og 2016 og var stabssjef i Kreml mellom 2008 og 2012.

Sergej Shoigu
General for hæren og forsvarsminister i Russland. Siden 2012 har Shoigu ledet Forsvarsministerrådet i Samveldet av uavhengige stater (SUS), som består av ni av de 15 statene som utgjorde Sovjetunionen.

Sergej Lavrov
Russisk diplomat og politiker som har sittet som utenriksminister i Russland siden 2004. Lavrov har tidligere vært Russlands faste representant i FN, og fungerte i rollen fra 1994 til 2004.

Vladimir Kolokoltsev
General for politiet og har sittet som russisk innenriksminister siden 21. mai 2012. Han var politikommissær i Moskva fra 2009 til 2012.

Alexander Bortnikov
Russisk tjenestemann. Han har vært direktør for FSB siden 12. mai 2008, og er blant dem i Putins indre krets som har etterretningsbakgrunn.

Vyatsjeslav Volodin
Russisk politiker som har vært representant i statsdumaen, underhuset i Russlands føderale forsamling, siden 5. oktober 2016.
Men slik har det ikke alltid vært.
«Som en siloviki fra Jeltsin-tida var Sjojgu en naturlig fiende blant Putins tidligere kollegaer fra FSB», skriver Zygar i boka.
En siloviki er en representant for FSB, forsvaret eller lignende.
«Sjojgus lojalitet og tålmodighet hjalp ham gjennom.»
I 1991 fikk Sergej Sjojgu tildelt en ministerpost under Boris Jeltsin-administrasjonen. Sjojgu er utdannet sivilingenør og har erfaring fra politikken. Men ifølge Zygar er han mer soldat enn politiker.
«Allerede før han ble utnevnt til forsvarsminister, oppførte Sjojgu seg alltid som en militærmann. Han var glad i hærvitser, disiplin og tøff sjargong.»

Da Putin ble president i 2000 fikk Sjojgu et komplisert forhold til den nye eliten. Fordi flertallet av den besto av presidentens tidligere kollegaer fra FSB, som nå kontrollerte presidentadministrasjonen.
«Sjojgu forstod at nøkkelen til overlevelse var å oppnå tilgang til Putin.»
Fast kompanjong
En av taktikkene til Sjojgu var å utnytte presidentens kjærlighet for jakt og ekstremsport. Det tok ikke lang tid før han ble Putins faste jakt- og fiskekompanjong og «one-man»-turoperatør».

Sjojgu organiserte flere turer for Putin. På tvers av Russland og til sitt eget hjemsted Tuva. En republikk i Øst-Sibir i Russland.
I 2007 arrangerte han en fiskeekspedisjon til Tuva for Putin og prins Albert II av Monaco. Da Putin ble avfotografert i bar overkropp i 2009, var denne turen også Sjojgu-organisert.
- Sjojgu «regisserte» til og med fotoseansen. Han valgte ut cowboyhatten Putin hadde på seg og treet som han klatret opp i, skriver Zygar.
I boka skriver han at Putin jobbet veldig hardt den dagen. Ifølge øyenvitner skal han tre ganger ha svømt over Khemchik-elven, for å forsikre seg om at butterfly-takene ble fanget riktig på film.

Tok feil
«9. mai 2014 ankom Putin og Sjojgu Sevastopol for en triumferende seiersparade. Byen summet med heiarop - Russland, Russland».
Sergej Sjojgu fikk æren for erobringen av Krimhalvøya i 2014.
- Han har nok vært blant dem som har fått Putin og hans krets til å tro at det også vil la seg gjøre å gjennomføre en tilsvarende militær operasjon, men av en langt større størrelsesorden, i Ukraina, sier statsviter og professor ved Universitetet i Oslo, Geir Flikke til NRK.
- Så langt i krigen ser det ut til at Sjojgus plan om en rask «militær operasjon», er feilslått, legger han til.