Mikhail Zygar: «All the Kremlin's Men»

Løste Putin-«gåten»

Han er en av Putins nærmeste allierte. Da Putin ble fotografert i bar overkropp på hesteryggen, hadde han også en finger med i spillet. Nå er forsvarsminister Sergej Sjojgu med på å lede angrepet på Ukraina.

TURKOMPISER: Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu på fisketur i 2017. Foto: REUTERS / NTB.
TURKOMPISER: Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu på fisketur i 2017. Foto: REUTERS / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Sergej Sjojgu ble forsvarsminister i 2012, valgte han å bære uniform framfor dress - i motsetning til sine forgjengere.

Fem år senere tok han uniformen et steg videre, og endret den slik at den liknet mer på de sovjetiske uniformene fra 1945, ifølge avisa The National.

Ironisk nok hadde ikke Sjojgu noe form for militærtrening da han ble forsvarsminister, men han hadde en nøkkelegenskap som står høyt i kurs hos den russiske presidenten: Lojalitet.

2019: Vladimir Putin og Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu under et besøk i St. Petersburg, Russland. Foto: AP / NTB
2019: Vladimir Putin og Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu under et besøk i St. Petersburg, Russland. Foto: AP / NTB Vis mer

Naturlig fiende

«Forsvarsministeren har alltid vært Putins mest lojale allierte, selv om karrieren begynte lenge før Putin flyttet til Moskva», skriver Mikhail Zygar i boken «All the Kremlin's Men». Boka er et portrett av Putins nærmeste støttespillere og ble en bestselger i Russland da den kom ut i 2016.

Nå spiller Sergej Sjojgu en sentral rolle i Putins strategiske beslutninger i krigen mot Ukraina.

- Man regner med at det er et trekløver som fronter krigen i Ukraina. Det er Nikolaj Patrusjev, Sergej Sjojgu og Vladimir Putin, forteller Morten Strand, journalist og kommentator i Dagbladet.

Russerne sliter mer enn forventet, mener flere eksperter. Etter snart tre uker med krig, er Kyiv fortsatt ikke under russisk kontroll.

- Sjojgu skulle marsjere til Kyiv. Han er forsvarsminister og skulle vinne, sier Vera Mironova, en spesialist i væpnet konflikt til BBC.

MILITÆRUTSTILLING: Vladimir Putin og Sergej Sjojgu besøkte en militærutstilling etter et møte i det russiske forsvarsdepartementets i Moskva i 2021. Foto: AP / NTB
MILITÆRUTSTILLING: Vladimir Putin og Sergej Sjojgu besøkte en militærutstilling etter et møte i det russiske forsvarsdepartementets i Moskva i 2021. Foto: AP / NTB Vis mer

- En naturlig fiende

- Sergej Sjojgu er en mulig arvtaker, hvis Putin tvinges til å gå av, fordi han er den som står nærmest hæren, forteller Strand.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Putin er Russlands store leder. Han har vært president i Russland siden 2012, og tidligere fra 1999 til 2008. Den tidligere etterretnings­offiseren leder naturlig nok Russlands sikkerhetsråd.

Denis Pusjilin

Dmitrij Medvedev

Har sittet som nestleder i Russlands sikkerhets­råd siden 2020. Medvedev var Russlands president fra 2008 til 2012, og var deretter statsminister i Russland fra 2012 til 2020.

Nikolai Patrusjev

Nikolai Patrusjev

Russisk politiker, sikkerhets­offiser og etterretnings­offiser. Han var direktør for den russiske føderale sikkerhets­tjenesten FSB fra 1999 til 2008. Patrusjev har vært sekretær for Russlands sikkerhets­råd siden 2008.

Mikhail Mishustin

Mikhail Mishustin

Russisk politiker og økonom som har sittet som stats­minister i Russland siden 16. januar 2020. Han har tidligere vært direktør for de føderale skatte­myndighetene i Russland fra 2010 til 2020.

Anton Vaino

Anton Vaino

Russisk diplomat og politiker. For tida er han stabssjef ved presidentens kontor. Vaino er barnebarnet til den tidligere første­sekretæren for kommunist­partiet i Estland, Karl Vaino.

Sergej Ivanov

Sergej Ivanov

Russisk embetsmann og politiker som har fungert som spesial­representant for president Putin i spørsmål om miljø, økologi og transport siden 12. august 2016.

Vladimir Putin

Valentina Matvijenko

Russisk politiker som har sittet som senator fra St. Petersburg og forkvinne i føderasjons­rådet siden 2011. Tidligere var hun guvernør i St. Petersburg fra 2003 til 2011.

Sergej Naryshkin

Sergej Naryshkin

Russisk politiker og forretnings­mann. Han har ledet Russlands utenlands­etterretning siden 2016. Naryshkin var formann for stats­dumaen mellom 2011 og 2016 og var stabssjef i Kreml mellom 2008 og 2012.

Sergej Shoigu

Sergej Shoigu

General for hæren og forsvars­minister i Russland. Siden 2012 har Shoigu ledet Forsvars­ministerrådet i Samveldet av uavhengige stater (SUS), som består av ni av de 15 statene som utgjorde Sovjetunionen.

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Russisk diplomat og politiker som har sittet som utenriks­minister i Russland siden 2004. Lavrov har tidligere vært Russlands faste representant i FN, og fungerte i rollen fra 1994 til 2004.

Vladimir Kolokoltsev

Vladimir Kolokoltsev

General for politiet og har sittet som russisk innenriks­minister siden 21. mai 2012. Han var politi­kommissær i Moskva fra 2009 til 2012.

Alexander Bortnikov

Alexander Bortnikov

Russisk tjenestemann. Han har vært direktør for FSB siden 12. mai 2008, og er blant dem i Putins indre krets som har etterretnings­bakgrunn.

Vyatsjeslav Volodin

Vyatsjeslav Volodin

Russisk politiker som har vært representant i stats­dumaen, underhuset i Russlands føderale forsamling, siden 5. oktober 2016.

Men slik har det ikke alltid vært.

«Som en siloviki fra Jeltsin-tida var Sjojgu en naturlig fiende blant Putins tidligere kollegaer fra FSB», skriver Zygar i boka.

En siloviki er en representant for FSB, forsvaret eller lignende.

«Sjojgus lojalitet og tålmodighet hjalp ham gjennom.»

I 1991 fikk Sergej Sjojgu tildelt en ministerpost under Boris Jeltsin-administrasjonen. Sjojgu er utdannet sivilingenør og har erfaring fra politikken. Men ifølge Zygar er han mer soldat enn politiker.

«Allerede før han ble utnevnt til forsvarsminister, oppførte Sjojgu seg alltid som en militærmann. Han var glad i hærvitser, disiplin og tøff sjargong.»

MATCH: Her ankommer forsvarsministeren og presidenten Night Hockey League-kampen på den russiske flerbruksarenaen Bolshoy Ice Dome, i Sotsji 2019. Foto: Mikhail KLIMENTYEV / Sputnik / AFP / NTB
MATCH: Her ankommer forsvarsministeren og presidenten Night Hockey League-kampen på den russiske flerbruksarenaen Bolshoy Ice Dome, i Sotsji 2019. Foto: Mikhail KLIMENTYEV / Sputnik / AFP / NTB Vis mer

Da Putin ble president i 2000 fikk Sjojgu et komplisert forhold til den nye eliten. Fordi flertallet av den besto av presidentens tidligere kollegaer fra FSB, som nå kontrollerte presidentadministrasjonen.

«Sjojgu forstod at nøkkelen til overlevelse var å oppnå tilgang til Putin.»

Fast kompanjong

En av taktikkene til Sjojgu var å utnytte presidentens kjærlighet for jakt og ekstremsport. Det tok ikke lang tid før han ble Putins faste jakt- og fiskekompanjong og «one-man»-turoperatør».

TUVA: Sjojgu ble etterhvert Putins faste jakt- og fiskekompanjong. Bildet er fra en tur til Sjojgus hjemsted, regionen Tuva i 2018. Foto: Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP / NTB
TUVA: Sjojgu ble etterhvert Putins faste jakt- og fiskekompanjong. Bildet er fra en tur til Sjojgus hjemsted, regionen Tuva i 2018. Foto: Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP / NTB Vis mer

Sjojgu organiserte flere turer for Putin. På tvers av Russland og til sitt eget hjemsted Tuva. En republikk i Øst-Sibir i Russland.

I 2007 arrangerte han en fiskeekspedisjon til Tuva for Putin og prins Albert II av Monaco. Da Putin ble avfotografert i bar overkropp i 2009, var denne turen også Sjojgu-organisert.

- Sjojgu «regisserte» til og med fotoseansen. Han valgte ut cowboyhatten Putin hadde på seg og treet som han klatret opp i, skriver Zygar.

I boka skriver han at Putin jobbet veldig hardt den dagen. Ifølge øyenvitner skal han tre ganger ha svømt over Khemchik-elven, for å forsikre seg om at butterfly-takene ble fanget riktig på film.

IN ACTION: Presidenten på vei over Khemchik-elven i August 2009. Foto: AFP / RIA-NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ / NTB
IN ACTION: Presidenten på vei over Khemchik-elven i August 2009. Foto: AFP / RIA-NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ / NTB Vis mer

Tok feil

«9. mai 2014 ankom Putin og Sjojgu Sevastopol for en triumferende seiersparade. Byen summet med heiarop - Russland, Russland».

Sergej Sjojgu fikk æren for erobringen av Krimhalvøya i 2014.

- Han har nok vært blant dem som har fått Putin og hans krets til å tro at det også vil la seg gjøre å gjennomføre en tilsvarende militær operasjon, men av en langt større størrelsesorden, i Ukraina, sier statsviter og professor ved Universitetet i Oslo, Geir Flikke til NRK.

- Så langt i krigen ser det ut til at Sjojgus plan om en rask «militær operasjon», er feilslått, legger han til.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer