Lydbokstrømming

Lydbøker: Frykter «bandittbransje»

Lydbokstrømming er blitt så populært at det helt har tatt over for pocketsalget. Forfatterne mener derimot andelen de får av lydboksuksessen er lav. - Dette er det nye store slaget i bransjen, sier Tore Renberg.

FOR LITE INNTJENING: Tore Reneberg og Den norske Forfatterforening mener forfatterne tjener for lite i de nye strømmetjenestene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FOR LITE INNTJENING: Tore Reneberg og Den norske Forfatterforening mener forfatterne tjener for lite i de nye strømmetjenestene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har hatt verdens beste boksystem i Norge, men det står nå på spill. Det virkelig store slaget i bokbransjen står om inntektsfordelingen av lydstrømming, sier forfatter Tore Renberg engasjert på telefon fra Stavanger.

Lydbøker har tidligere vært omdiskuterte for varierende kvalitet, og det har vært uenighet om hvorvidt man liker dramatisk eller nøktern innlesning. Men debatten til tross er lydbøker det formatet som vokser aller mest i bokbransjen.

Nye tall viser at strømming av lydbøker har tatt helt over for en annen omdiskutert bokform - pocketboka.

- Tallene for lydstrømming av bøker fikk et byks for et par år siden, og vi ser at de bare vokser og vokser. Lydbøker tar helt over for lesertallene for blant annet pocket. Lydbøker er det nye store, slår administrerende direktør i Forleggerforeningen, Heidi Austlid, fast.

Tar over for pocket

Forleggerforeningen kunne i fjor fortelle om enda en vekst i strømming av lydbøker og at pocketsalget går ned på bekostning av strømmingen av bøker. De to bokformatene kniver om å presentere innhold for lesere, eller lyttere, som vil konsumere ei bok etter at førsteutgaven av boka har vært i salg. Bokavtalen sikrer som kjent en fastprisordning på nye bøker før de kan gis ut i billigere utgaver. De siste åra har det vært flere som velger å lytte til, istedenfor selv å lese, bøker når de kommer i et billigere format.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer