Anmeldelse: Elin Persson, «De afghanske sønnene»

Må leses!

Elin Perssons prisvinnende roman om unge flyktninger er øm, brennaktuell og en av vårens soleklare «must read».

PRISVINNER: Svenske Elin Persson er debutant og sosialantropolog, og har selv jobbet på tilsvarende institusjoner som hun skildrer i «De afghanske sønnene».Foto: Caroline Andersson Renaud
PRISVINNER: Svenske Elin Persson er debutant og sosialantropolog, og har selv jobbet på tilsvarende institusjoner som hun skildrer i «De afghanske sønnene».Foto: Caroline Andersson Renaud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Litteraturen er en støtte i turbulente tider. Mange av oss søker mot klassikerne, for å få et avbrekk fra samtida, et pusterom. Én av vårens ferske bøker bør likevel alle lese: Elin Perssons debutroman «De afghanske sønnene».

Med sin hyperøkonomiske form passer boka godt for litt slitne hjerner. Her er ingen overflødigheter, alt har relevans. Romanen om tre mindreårige flyktninger på institusjon er en øm og brennaktuell fortelling – om sårbare livssituasjoner, flukt og vedvarende frykt.

Unge med arr

«Hvordan ville du reagere om du åpnet døra inn til en ungdom, og personen bare hang der?» spør sjefen for institusjonen der Rebecka søker jobb. «Hva burde jeg gjøre», spør Rebecka, som knapt er eldre enn ungdommene hun skal bistå. «Det er et godt svar, det viser at du følger instruksjoner når du jobber», svarer sjefen. Dermed er Rebecka ansatt.

Rebecka er fortelleren i «De afghanske sønnene», som vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i fjor. I jobben som boassistent skal hun følge opp tre afghanske gutter. Det er sjarmøren Ahmed, med angst- og aggresjons-problematikk. Så er det Hamid med kroppen full av arr, som Rebecka ønsker hun ikke hadde sett. Og da romanen starter ankommer en ny, mindreårig flyktning institusjonen, Zaher.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer