Anmeldelse: Maja Lunde «Drømmen om et tre»

Maja Lunde raser

Framtida ser ikke lys ut, skal vi tro Maja Lunde. Siste bok i klimakvartetten spår ei dyster framtid for kloden.

SKREMMENDE: Ringen er sluttet. Siste bok i klimakvartetten er nå ute. Dette er ikke lystig lesing fra Maja Lunde. Foto: Oda Berby
SKREMMENDE: Ringen er sluttet. Siste bok i klimakvartetten er nå ute. Dette er ikke lystig lesing fra Maja Lunde. Foto: Oda Berby Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: «Jeg vil straffe dem, vil kaste dem inn i fremtiden, til min tid, jeg vil at de skal se hva de har gjort. Jeg har lyst til å hyle til dem, som om de var barn, se hva dere har stelt i stand! Og de var virkelig barn, de tenkte som barn, de valgte som barn. Jeg vil trekke dem for retten, uten forsvarer, de fortjener ingen forsvarer. Dumme, dumme menneske.»

Vi er i Sichuan nitti år fram i tid, og den rasende anklagen er lagt i munnen på Tao, mor til lille Wei-Wen, som døde av et bi-stikk i «Bienes historie» (2015), første bok i det som nå kan kalles Klimakvartetten. Sånn sett er ringen sluttet, og utsagnet kan også leses som forfatterens rasende anklage mot samtida, og hennes hensikt med denne dystopiske kvartetten. Å pode inn i oss hvordan verden vil se ut om vi holder fram som vi stevner. Det er ikke lystig lesning.

Boka åpner på Svalbard i 2097. Der møter vi lille Tommy Mignotte. Han bor i Longyearbyen med mor og far, lillebror og farmor. Farmor heter Louise, jenta som i «Blå» (2017) vokste opp i et uttørket Frankrike, og som i «Przewalskis hest» (2019) startet en vandring mot nord. Nå får vi vite at hun sammen med sin lille sønn David endte opp på Svalbard på 2060-tallet. Den isolerte bosettingen der oppe lever «på søppel-dyngen til det moderne mennesket». Et før-moderne Svalbard der de driver med fangst, dyreslakt og dyrking av grønnsaker. Motorene går på drivved, klærne er av skinn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.