Anmeldelse: Marianne Solberg Behn, «Min Ari»

Mammas Ari

Ari Behns mor skriver brev til sønnen og deler bilder og minner fra familien. Det blir en tidvis glorifisering og en uforbeholden kjærlighetshistorie.

KONGELIG FORLOVELSE: Offisielt bilde fra forlovelsen, Märtha Louise og Ari Behn, Marianne Behn og Olav Bjørshol. Foto: NTB Scanpix
KONGELIG FORLOVELSE: Offisielt bilde fra forlovelsen, Märtha Louise og Ari Behn, Marianne Behn og Olav Bjørshol. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: «Min Ari. Min Mikael. Min Mikis.» Slik begynner Marianne Solberg Behn sin egen bok om sønnen, Ari Behn. Kjært barn har jo mange navn, og denne mammaen gjør det tindrende klart at Ari var et kjærlighetsbarn fra unnfangelse til død.

Hun har hatt flere motiver for å skrive minneboka «Min Ari». Den kan leses som en videreføring av familiens bevisste åpenhet etter selvmordet. Et ønske har også vært å rette opp det hun kaller feilinformasjon om at sønnen var psykisk syk, hypokonder og andre «diagnoser» som har versert i etterkant.

Ordet vennskap har fått en annen klang og ettersmak, innrømmer Marianne Behn: «Det er vanskelig for meg å kalle personer som utleverer hendelser og opplevelser som er delt i fortrolighet og under gjensidig lojalitet, for venner», skriver hun, rettet mot enkelte som har ment seg utvalgt til å skrive om Ari - og andre som forsvant de siste åra da skilsmissen var et faktum og helsen hans sviktet.

Men Marianne Behns bok er mye annet enn bitre bebreidelser. Den er tvert om en uforbeholden kjærlighetserklæring og en tidvis glorifisering av en sønn og sjelevenn. Etter innledningen om sjokket 1. juledag 2019 - da mannen Olav Bjørshol ringte fra Ari Behns hus i Lommedalen med den tragiske nyheten, og Marianne løp skrikende vekk fra familien som er samlet til julefeiring - forteller hun deres felles historie i kronologisk form.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer