Anmeldelse: Marianne Solberg Behn, «Min Ari»

Mammas Ari

Ari Behns mor skriver brev til sønnen og deler bilder og minner fra familien. Det blir en tidvis glorifisering og en uforbeholden kjærlighetshistorie.

KONGELIG FORLOVELSE: Offisielt bilde fra forlovelsen, Märtha Louise og Ari Behn, Marianne Behn og Olav Bjørshol. Foto: NTB Scanpix
KONGELIG FORLOVELSE: Offisielt bilde fra forlovelsen, Märtha Louise og Ari Behn, Marianne Behn og Olav Bjørshol. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Min Ari»

Marianne Sohlberg Behn

Sakprosa

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2021

«Uforbeholden kjærlighetserklæring»
Se alle anmeldelser

BOK: «Min Ari. Min Mikael. Min Mikis.» Slik begynner Marianne Solberg Behn sin egen bok om sønnen, Ari Behn. Kjært barn har jo mange navn, og denne mammaen gjør det tindrende klart at Ari var et kjærlighetsbarn fra unnfangelse til død.

Hun har hatt flere motiver for å skrive minneboka «Min Ari». Den kan leses som en videreføring av familiens bevisste åpenhet etter selvmordet. Et ønske har også vært å rette opp det hun kaller feilinformasjon om at sønnen var psykisk syk, hypokonder og andre «diagnoser» som har versert i etterkant.

MOR-SØNN: Det skorter ikke på fine ord fra mamma til sønn i denne boka. Foto: Privat
MOR-SØNN: Det skorter ikke på fine ord fra mamma til sønn i denne boka. Foto: Privat Vis mer

Ordet vennskap har fått en annen klang og ettersmak, innrømmer Marianne Behn: «Det er vanskelig for meg å kalle personer som utleverer hendelser og opplevelser som er delt i fortrolighet og under gjensidig lojalitet, for venner», skriver hun, rettet mot enkelte som har ment seg utvalgt til å skrive om Ari - og andre som forsvant de siste åra da skilsmissen var et faktum og helsen hans sviktet.

Men Marianne Behns bok er mye annet enn bitre bebreidelser. Den er tvert om en uforbeholden kjærlighetserklæring og en tidvis glorifisering av en sønn og sjelevenn. Etter innledningen om sjokket 1. juledag 2019 - da mannen Olav Bjørshol ringte fra Ari Behns hus i Lommedalen med den tragiske nyheten, og Marianne løp skrikende vekk fra familien som er samlet til julefeiring - forteller hun deres felles historie i kronologisk form.

KONFIRMANTEN: Ari ble konfirmert i Moss i 1987. Foto: Privat / Gyldendal
KONFIRMANTEN: Ari ble konfirmert i Moss i 1987. Foto: Privat / Gyldendal Vis mer

Rosa brev

Historien brytes opp av hennes egne brev til sønnen Ari, skrevet etter hans død, og presentert i boka på rosa papir i kursiv skrift. «Kjæreste Mikis …» Slik begynner de fleste. I ganske høystemte vendinger hevder hun at hun har kontakt med ham «på den andre siden av veven», at hun kjenner at han stryker henne over håret, og at hun føler nærværet hans som sommerfuglvinger og mildt sommerregn.

Den mer nøkterne historien om Aris oppvekst er en sterk kontrast i stil og språk. Historien om de to hippiene på 18 og 20 år som flyktet til Danmark for å slippe å fortelle foreldrene at de ventet barn, er spekket med tidskoloritt. De bodde i tomannstelt på stranda utenfor Århus helt fram til fødselen, etter at de hadde forlatt hjembyen Halden i en Morris Minor 52-modell som var oransjelakkert. Seinere flyttet den lille familien til Plymouth i England for å studere, denne gangen i en rosa- og blålakkert folkevognbuss. Bilder av de langhårede foreldrene i fotside skjørt og snekkerbukser forteller sitt om miljø og ideologi. Marianne Behn deler raust fra familiens fotoalbum.

FAMILIELYKKE: 1970-tallsidyll - med mor og far, datter Anja og sønnen Ari. Foto: Privat/ Gyldendal
FAMILIELYKKE: 1970-tallsidyll - med mor og far, datter Anja og sønnen Ari. Foto: Privat/ Gyldendal Vis mer

Familiebildene

Men fortellingen blir flatere språklig og mer overfladisk etter hvert som åra går. Barnefødsler, ungdomskjærester, turer til London og New York, bryllup og skilsmisser utlegges temmelig pregløst. Det virker overflødig at en rekke av Ari Behns venner har bidratt med personlige minner om ham bakerst i boka.

Den største appellen her er nok det rike utvalget av illustrasjoner, fra private familiebilder til Ari Behns egne malerier.

Foto: Privat /Gyldendal
Foto: Privat /Gyldendal Vis mer

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer