Eyvind Hellstrøm

- Mange unge hater ribbe

Mange unge lider seg gjennom tradisjonell, norsk julemat, mener Eyvind Hellstrøm. Sammen med samboer Anita Rennan har han nå vunnet Kokebokprisen tre år på rad.

FISKEMISJONÆRER: Samboerparet Anita Rennan og Eyvind Hellstrøm har vunnet pris for sin siste kokebok om sjømat. Hellstrøm vil gjøre sitt for å få flere til å spise fisk. Foto: Shad Madian
FISKEMISJONÆRER: Samboerparet Anita Rennan og Eyvind Hellstrøm har vunnet pris for sin siste kokebok om sjømat. Hellstrøm vil gjøre sitt for å få flere til å spise fisk. Foto: Shad Madian Vis mer
Publisert

– Hjemme hos oss er hun den strenge, sier Eyvind Hellstrøm (73) og smiler til samboer Anita Rennan (42).

– Ja, jeg er hakket strengere og veldig tydelig, parerer hun.

I over et tiår har TV-seere sett Hellstrøm være en kompromissløs forkjemper for skyhøy matstandard, mens han har veiledet alt fra restauranteiere til kjendiser og TV-makker Truls Svendsen – ofte med krass røst. Hellstrøm er blitt så kjent for sin strenghet at flere var redd ham da tv-duoen åpnet pop up-bistroen «Truls à la Hellstrøm Bistro» et program som er blitt vist på TV 2 denne høsten.

Parallelt med tv-jobbingen har den prisbelønte kokken de siste åra laget kokebøker med samboeren, og på hjemmebane er det, ifølge paret, Rennan som ikke viker på kravene.

– Er du sikker på at det skal se sånn ut, sier Anita noen ganger, innrømmer Hellstrøm.

– Det blir litt dårlig stemning når hun setter ned foten, men da tar jeg bare retten tilbake og prøver å tenke litt nytt og annerledes. Ofte når noe er veldig komplekst, må jeg forenkle.

– Ja, vi skal inspirere, og ikke imponere folk, mener Rennan.

SA «JA» I PARIS: Komiker og TV-makker Truls Svendsen klarte å overtale Hellstrøm til å starte restaurant på TV. Da Hellstrøm hadde sagt ja i Paris, måtte Svendsen ha avtalen skriftlig - på en serviett. Foto: Per Christian Lindh/TV 2
SA «JA» I PARIS: Komiker og TV-makker Truls Svendsen klarte å overtale Hellstrøm til å starte restaurant på TV. Da Hellstrøm hadde sagt ja i Paris, måtte Svendsen ha avtalen skriftlig - på en serviett. Foto: Per Christian Lindh/TV 2 Vis mer

Byr på hemmeligheter

Samboerparet har hatt suksess med sine tre siste kokebøker, en trilogi som ble til etter at pandemien kom, og Norge ble stengt ned i mars 2020. Rennan mente de burde inspirere folk som satt hjemme, og oppfordret Hellstrøm til å lage små matvideoer på Instagram. Prosjektet ble så populært at de samlet de beste oppskriftene i kokeboka «Hellstrøms hemmeligheter – mat med kjærlighet» i 2020, året etter lanserte de «Hellstrøms grønne hemmeligheter», før de ga ut «Hellstrøms hemmeligheter fra havet» i år. Samarbeidet gjøres fortsatt på hjemmekontor. Hellstrøm kokkelerer, og Rennan står klar med kameraet for å dokumentere de rykende ferske rettene.

Pris tre år på rad

Paret ble i november tildelt Kokebokprisen for den blåfargede og foreløpig siste «Hellstrøms hemmeligheter»-boka. Samme pris de fikk for de to foregående. Hellstrøm mener selve hemmeligheten bak suksessen er Anita.

– Jeg har laget 25 kokebøker før, men bare fått én pris tidligere. Denne suksessen skyldes Anitas innsats. Det er én ting å gjøre god mat forståelig, men for å inspirere må man ha fantastiske bilder.

– Alle vet at Eyvind kan lage mat, men hemmeligheten er vel at jeg utfordrer han til å gjøre det så enkelt som mulig, uten at det mister Eyvinds signatur, sier Rennan.

– Det er ingen som tror meg når jeg sier det, men det Eyvind holder på med, er egentlig ikke så vanskelig hvis man tør å prøve og å øve.

RIDDER: Eyvind Hellstrøm ble ridder av Den nasjonale fortjenstorden, Frankrikes nest høyeste orden, fra 2003. Så ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden i 2007 og ble ridder av den franske Æreslegionen i 2007. Her i den franske ambassaden da den verdenskjente kokken Paul Bocuse (t.h.) overrekker Hellstrøm den sistnevnte ordenen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
RIDDER: Eyvind Hellstrøm ble ridder av Den nasjonale fortjenstorden, Frankrikes nest høyeste orden, fra 2003. Så ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden i 2007 og ble ridder av den franske Æreslegionen i 2007. Her i den franske ambassaden da den verdenskjente kokken Paul Bocuse (t.h.) overrekker Hellstrøm den sistnevnte ordenen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Terapi

Eyvind Hellstrøm ble først kjent for sitt arbeid med Michelin-restauranten Bagatelle i Oslo, og er slått til ridder hele tre ganger for sitt arbeid med kokkekunsten. Arbeidet på kjøkkenet hjemme er likevel noe av det han liker best.

– Jeg har stått på restaurantkjøkken siden jeg var 16 år, og der skal du prestere noe hele tida. Jo mer prestisje, renommé og fanden og hans oldemor av forventninger du skal leve opp til, jo tøffere blir det. Men jeg trenger ikke det lenger. Nå kan vi leke oss fram til fantastiske ting.

Hellstrøm, som ble sendt til parterapeut av Truls Svensen da TV-duoen startet bistro tidligere i år, mener arbeidet med samboeren er ren terapi.

– Det å stå hjemme på kjøkkenet å lage mat, om det er til ei kokebok eller middag til oss selv, er en glede og ikke jobb. Det er terapi! Men når du driver et restaurantkjøkken har du kanskje behov for terapi.

Nå som jula er i anmarsj, ønsker Hellstrøm også å utfordre nordmenns forhold til julemat – noe som er tema i to kommende program på TV 2.

– Mange unge i dag hater ribbe og pinnekjøtt, og de lider seg gjennom tradisjonell, norsk julemat. Vi vil vise at man enkelt kan lage litt variasjon. Kanskje vi kan lage andre ting enn ribbe? Og det er ikke noe problem med fisk som julemat.

Fisk er religion

Paret ønsker å inspirere nordmenn til å lage mat fra bunnen av. De brenner begge ekstra for sjømattemaet i siste bok forteller de, før de får servert en stor tallerken med østers, krabbe og norskfisket tunfisk.

– Vi er en stolt fiskenasjon og eksporterer for 150 milliarder kroner, men vi spiser mindre og mindre fisk her hjemme. Vi neglisjerer de fantastiske produktene vi har. Det er en dårlig utvikling, mener Hellstrøm.

– Ja, fisk er så mye mer enn ihjelkokt torsk og tørr laks, legger samboeren til.

Hellstrøm innrømmer at han har et nærmest religiøst forhold til fisk, og anser det som sin misjon å få folk flest hekta på sjømat.

– Han vil bli ypperstepresten av fisk, sier Rennan.

Hellstrøm mener alvor.

– Mange unge i Norge i dag tør nesten ikke å ta i en fisk. Men i Frankrike, Spania eller Italia har de en helt annen innstilling til sjømat. På markedene der ser du unge jenter og gutter som handler fisk med den største selvfølgelighet, og de elsker alt fra fisk til akkar og skjell, sier han engasjert.

Tips til barn

Duoen har råd til dem som ennå ikke er fiskefrelste eller dem som vil overbevise andre. For å få barn til å spise fisk, kan man gi penger for alle fiskebein de finner, tipser Hellstrøm. Han har selv testet dette med bonussønnen Nils, som Rennan har med skuespiller Håvard Lilleheie.

– Men Nils liker fisk altså. Ellers er fiskegrateng og panert fisk ofte populært blant barn, misjonerer Hellstrøm.

KJENT FRA ULIKE PROGRAM: Eyvind Hellstrøm var å se i ulike TV-program på TV3 før han begynte å lage reality med Truls Svendsen på TV 2. Her fra MasterChef med Liv Grete Skjelbreid Poirée, Meddpmmere Kjartan Skjelde, og Gregory Paul i 2013. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KJENT FRA ULIKE PROGRAM: Eyvind Hellstrøm var å se i ulike TV-program på TV3 før han begynte å lage reality med Truls Svendsen på TV 2. Her fra MasterChef med Liv Grete Skjelbreid Poirée, Meddpmmere Kjartan Skjelde, og Gregory Paul i 2013. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Samboeren mener det er litt misforstått at Hellstrøm ofte blir ansett som sur eller streng.

– Eyvind er ikke streng annet enn når han skal prestere på kjøkkenet og servere folk. Utover det er han ikke streng i det hele tatt, annet enn mot seg selv da, sier Rennan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer