I august kom Vigdis Hjorths bok «Gjentakelsen» ut, til strålende kritikker. Det få visste, var at bokmanuset var kommet i feil hender få måneder før publisering:
Forlaget Cappelen Damm bekrefter nå overfor Dagbladet at det ble svindlet gjennom såkalt «phishing» - eller «nettfisking» på norsk - der offeret blir manipulert til å utlevere informasjon eller verdier.
- Ja, jeg kan bekrefte at Cappelen Damm ble utsatt for phishing før sommeren og at Vigdis Hjorths manus (til romanen «Gjentakelsen») ble sendt ut fra forlaget, skriver pressekontakt Tone Hansen i en e-post.
Hun forteller at forlaget oppdaget at en eller flere personer har misbrukt mailnavn til deres ansatte for å få tilsendt manus.

Vondt å lese
To forfattere
- To manus ble oversendt vedkommende. Vi kontaktet umiddelbart de to aktuelle forfatterne for å informere om hva som hadde skjedd, skriver Hansen til Dagbladet.
Cappelen Damm politianmeldte hendelsen, og har gjennomgått og skjerpet sine sikkerhetsrutiner, skriver Hansen.
Dagbladet har spurt om hvem den andre forfatteren er, men foreløpig ikke fått svar.
Hansen skriver at Vigdis Hjorth ikke selv ønsker å kommentere bedrageriet.
Det gjør derimot forfatter Olaug Nilssen: Også hun ble forsøkt frastjålet manus til sin upubliserte roman «Uønska åtferd» - bare tre uker før boka kommer.

- Lov å latterliggjøre henne
- Trenger PDF
Onsdag formiddag denne uka tikket nemlig en e-post inn til flere ansatte hos forlaget Samlaget.
«Jeg trenger PDF. Kan du sende den? Hilsen, Olaug» sto det i e-posten.
Men noe stemte ikke: E-posten var på bokmål. Olaug Nilssen er blant landets mest kjente nynorske forfattere.
Redaktøren hennes sendte derfor Nilssen en sms for å finne ut om det faktisk var forfatteren som hadde bedt om manus.

- Jeg ble stressa først, til jeg etter kort tid fikk vite at forlaget ikke hadde sendt fra seg manus. Det var jeg utrolig glad for, sier Nilssen til Dagbladet.
Hun legger til:
- Den neste tanken var at det er utrolig rart, det er så koko. Hva skal noen med manus tre uker før utgivelse?
- En ivrig leser?
- Sånn sett er det kanskje et kompliment, noen som gleder seg så mye at de ikke kan vente, sier Nilssen.
- Forbannet
- Det at det var skrevet på bokmål var så «out of character» for meg. Hadde det stått på nynorsk, hadde de kanskje sendt det, sier Nilssen, som delte hendelsen på Facebook.

Forlaget Samlaget tar det på det dypeste alvor og vil politianmelde saken, sier forlagssjef Håkon Kolmannskog.
- Jeg blir forbannet, det er så jævlig frekt. Det er et rent forsøk på tyveri fra forfatteren og forlaget før lansering. Det er ikke lenge til den kommer i markedet. Olaug er en kjent forfatter, og det er knyttet stor forventning til boka, sier Kolmannskog til Dagbladet.
Han mener at det er åpenbart at det er noen som har «litt peiling» på forlagsbransjen som har sendt e-posten.
- Ikke smart nok
- Vedkommende visste tittelen på boka og at den trolig var i produksjon omtrent nå. Jeg takker min skaper for at vedkommende ikke var smart nok til å skrive korrekt nynorsk.
E-posten var for øvrig titulert til «Håkon», som kan referere til forlagssjefen eller en annen ansatt i forlaget, sier han. Selve adressen var en hotmailadresse, som brukte Olaug Nilssen i navnet.
I kommentarene på Olaug Nilssens Facebook-side blir det referert til en tidligere internasjonal hendelse – der en italiensk mann er dømt for å ha svindlet til seg bokmanus før utgivelse.
Filippo Bernardini, som tidligere jobbet med bokrettigheter i et kjent forlag i England, erkjente i januar i år straffskyld for svindel av over tusen bokmanus, ifølge avisa The Guardian.
Blant dem han forsøkte å svindle, var kjente forfattere som Margaret Atwood og Ian McEwan.
Bernardini ble dømt til å betale 88 000 dollar til forlaget Penguin Random House for å dekke utgifter forlaget hadde hatt, og ble utvist fra USA, skriver The Guardian.

- Du trenger ikke terapeut
- Begrenset gevinst
- Hva ville skjedd hvis manuset ble lekket et par uker før utgivelse?
- Olaug Nilssen har mange fans og de vil uansett kjøpe boka. Jeg ville tro at den økonomiske gevinsten er begrenset, det er ikke særlig «business» å selge falske pdf-er, men det er intellektuelt tyveri, sier Kolmannskog.
PS: Olaug Nilssens bok «Uønska åtferd» kommer 29.09 og er ifølge forfatteren selv «en skjønnlitterær fortelling om ei familie som går i oppløsning fordi det er så vanskelig å takle at den psykisk utviklingshemmede sønnen er seksuelt påtrengende - det er en diskusjon om hva du skal gjøre med psykisk utviklingshemmede og seksualitet.»