Fanny Bratland Andersen

Måtte på avrusning

Fanny Bratland Andersen var artisten som spilte på Slottsfjellfestivalen og aldri sa nei til en fest. Ingen visste hvor mye alkohol hun egentlig drakk.

FESTJENTA: For Fanny Bratland Andersen ble alkohol en slags medisin for å døyve smertene hun hadde inni seg. Og ikke minst gjorde det livet morsommere. Foto: Nicklas Knudsen
FESTJENTA: For Fanny Bratland Andersen ble alkohol en slags medisin for å døyve smertene hun hadde inni seg. Og ikke minst gjorde det livet morsommere. Foto: Nicklas Knudsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var Smirnoff Ice og lag på lag med maskara. Det var billige bobler som gled ned i halsen, høy latter og gutter med altfor mye hårgelé. Det var alltid en fest å gå på. Det var alltid øl, og aldri bare én - hvis de andre drakk to, drakk Fanny i hvert fall sju. Da forsvant angsten og den usynlige smerten på innsida. Hun følte seg glad. I noen timer. Den følelsen kom ikke før neste gang hun åpnet en øl eller ei flaske vin. Noe hun mest sannsynlig gjorde dagen etter.

- Jeg tenkte at jeg festet som alle andre, helt normalt. Drikkingen min var ikke noe problem.

Fanny Bratland Andersen (27) rister på hodet og bestiller cola light. Det er to og et halvt år siden hun ble lagt inn på avrusning. Og to og et halvt år siden hun begynte å skrive på det som nå er blitt til boka «Festjenter gråter aldri». Ei bok hun har skrevet sammen med bestevenninnen Helene Berger Lindh (26).

Hun forteller om den kvelden hun satt alene hjemme, med voldsom angst og mye alkohol. Det var i 2018. Da hun havnet på legevakta, hadde hun 3,2 i promille.

- Jeg husker legen så alvorlig på meg og spurte: «Det var sånn at du hadde drukket alene?» Og så lurte han på om dette var noe jeg pleide å gjøre, drikke alene. De så alvorlig på unge mennesker som ble så fulle, uten en gang å ha vært på fest.

BESTEVENNER: Helene Berger Lindh og Fanny Bratland Andersen har vært bestevenner i 11 år. Nå har de også skrevet bok sammen. Foto: Nicklas Knudsen
BESTEVENNER: Helene Berger Lindh og Fanny Bratland Andersen har vært bestevenner i 11 år. Nå har de også skrevet bok sammen. Foto: Nicklas Knudsen Vis mer

Skamfull

Hvordan gikk det så galt? Fanny Andersen hater det spørsmålet. Hun mener det skremmer unge folk bort fra å snakke om alkohol og drikkevaner.

- Alt er ikke skrekkhistorier. Unge folk drikker, og en god del drikker altfor mye. Det trenger ikke handle om at de ble utsatt for omsorgssvikt som barn. Noen ganger kan små ting gi traumer - noen ganger er det festkulturen som tar over.

Hun ser det nå. At det er flere som henne. Som drikker altfor mye.

- Alkohol er så vanlig. Det er overalt. «Alle» drikker på fest. Men det er flaut og skamfullt å innrømme for seg selv og andre at nå er det blitt for mye drikking, i stedet fortsetter man. Og alkoholikere, det er slitne menn med ølmager som sitter i parken og raller. Jeg håper boka vår kan gi et annet bilde.

Fanny er i Oslo noen dager for å snakke om boka sammen med Helene, eller BL som hun kaller seg. Men la oss begynne med begynnelsen.

Den morsomme jenta

Kanskje var du en av dem som så Fanny opptre på Slottsfjellfestivalen i 2018. Kanskje hørte du henne synge «Not a toy» på «Senkveld», eller du så videoen «Kids» tilbake i 2016, der hun klinte med Sophie Elise. Fanny Andersen var på god vei mot en artistkarriere.

- Jeg var den jenta som alltid skulle være perfekt, som fikset alt, men som aldri lærte å snakke om følelser. Jeg har en mamma og en pappa som jeg elsker, og jeg har alltid elsket å synge. Fra jeg var veldig liten, var drømmen å leve av musikk.

Da hun fikk muligheten, så hun bare framover, etter nye topper. Bare hun fikk en platekontrakt, da ville hun bli lykkelig. Sånn tenkte hun.

- Men da jeg fikk kontrakt, og da ting gikk bra, stoppet jeg ikke opp for å kjenne på en lykkefølelse. Jeg så bare etter en ny topp. Og så drakk jeg mer, for etter noen glass, ble jeg hun glade, morsomme jenta som fikk andre til å le, og som slapp å kjenne på de triste følelsene jeg hadde inni meg. Da kunne jeg fortrenge angsten som har vært der siden jeg var 16 år.

Som artist, var det alltid en fest hun ble bedt på. Og det var alltid gratis alkohol. Så Fanny drakk. Og hun rusa seg på ulike stoffer.

- Fanny har alltid blitt ganske full på fest, men jeg så henne bare sporadisk i de åra hun drakk som verst, så jeg tenkte ikke at det kunne være et stort problem, sier Helene Berger Lindh.

- Fra utsida så det sikkert sykt bra ut. Jeg fikk platekontrakt, jeg spilte på de rette stedene. Det var oppturer, men så kom noen skikkelige nedturer, og inni meg falt jeg bare lenger og lenger ned i grop av dritt. Etter hvert drakk jeg når jeg var alene også, tenkte at det kunne jeg jo, det ga meg ro og glede, sier Fanny.

En pause fra drikkingen

To uker før hun skulle opptre på Slottsfjellfestivalen, endte hun altså på legevakta med skyhøy promille, etter halvhjerta å ha prøvd å ta livet sitt.

- Jeg kunne ha lykkes, det er dritskummelt å tenke på, sier Fanny.

- Men da legen tok fram en brosjyre om Ruspoliklinikken, tenkte jeg at det hadde ramla for ham. Jeg trengte ikke hjelp mot drikkingen.

Men hun tok imot psykologhjelp. I et års tid. Flere ganger fortalte Fanny psykologen at nå skulle hun ha ei uke der hun ikke drakk. Det greide hun aldri. Etter Øyafestivalen i 2019, sa hun til psykologen: «Nå tror jeg at jeg burde ta en pause fra alkoholen».

- Jeg var så stolt av meg selv, sikker på at hun kom til å gi meg noen gode råd og sende meg hjem. «Vi har avrusning på Klinikk Kombat. Det pleier å funke …» Sa hun i stedet. Jeg har aldri vært så sjokkert. «Mener du virkelig at jeg trenger avrusning?» spurte jeg. «Hadde du greid å slutte på egen hånd da», svarte hun.

Fanny skjønte at hun måtte være ærlig for seg selv. I hodet hennes fantes det ikke noe som het å ta seg en øl. Hun ble drita hver gang hun drakk, og så dreit hun seg ut på alle mulig måter. «Du bruker alkohol som selvmedisinering», sa psykologen.

Fanny blir stille en kort stund. Smilet som har ligget der mesteparten av tiden, er borte.

- Jeg har jo lyst til å bli mamma en dag, sier hun.

- Og jeg ville ikke bli en mamma som drakk.

Fanny Bratland Andersen ble lagt inn på avrusning 25. september 2019.

«Jeg dropper å si noe, og skriver heller en mental huskelapp til meg selv: Ikke pakk til rehab klokka tre om natta. De går gjennom tingene dine. Du tar rare valg etter midnatt. Man kan vel ikke annet enn å lære av sine feil.»

Hun begynte å skrive dagbok allerede første dagen. Og så ringte hun bestevenninnen, BL, og leste opp det hun hadde skrevet.

- Så kom du på besøk og vi satt i den dumme sofaen med noen som passet på oss, sier Fanny.

- Jeg var så skamfull, på fuckings avrusing, men den samtalen ble starten på boka. Det er drittøft å innrømme for seg selv at man har så store alkoholproblemer at man må avruses, og akkurat derfor er det viktig å få det ut.

- Du har alltid vært en historieforteller, du har fått en unik selvinnsikt, og du tør å være brutalt ærlig, sier BL.

- Det var nødvendig, hvis ikke ville dette blitt ei kjedelig bok, sier Fanny.

DEN ENE: - Å ha en person som alltid er der for deg, har vært ekstremt viktig. BL er sterk og smart, og bullshiter meg aldri, sier Fanny.
DEN ENE: - Å ha en person som alltid er der for deg, har vært ekstremt viktig. BL er sterk og smart, og bullshiter meg aldri, sier Fanny. Vis mer

Ny karriere

Hun smiler. For halvannet år siden flyttet hun til London for å fortsette med musikkarrieren sin. Neste uke kommer hun ut med sin første EP. En forenklet versjon av boka, kaller hun det.

- Jeg skriver om min måte å takle alkoholproblemene på, det er ingen oppskrift, sier Fanny.

- Men jeg håper boka kan være med og starte samtaler. Hvis du sliter, oppsøk hjelp. Det er ikke flaut.

Og om hun drikker alkohol i dag? Svaret er ja.

- Du holdt deg helt unna i 101 dager, sier BL.

- Jeg var livredd for å ende opp i samme mønster, og jobbet hardt for å ta tilbake kontrollen, og å få et naturlig forhold til alkohol. Nå kan jeg drikke to glass vin og slutte. Havner jeg på steder med gratis alkohol, blir jeg nervøs og går heller hjem eller bestemmer meg for å la være å gå. Jeg har strenge kjøreregler, sier Fanny.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer