Anmeldelse: Jon Fosse, «Eit nytt namn. Septologien VI-VII»

Mektig dødsmesse

Døden er stadig nærværende når Jon Fosse avslutter den storslåtte «Septologien» på mesterlig vis.

MESTEREN: Å lese Jon Fosses tredje og siste bind i «Septologien», minner om å se inn i et speil som speiler et speil i all uendelighet. Foto: Jørn H. Moen
MESTEREN: Å lese Jon Fosses tredje og siste bind i «Septologien», minner om å se inn i et speil som speiler et speil i all uendelighet. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Publisert

I de to tidligere bøkene i «Septologien» har Jon Fosse skrevet seg mot en slags ekstase hvor liv og død, kunst og tro kan møtes. Det var derfor med en viss overraskelse jeg åpnet tredje og siste del, «Eit nytt namn». Den begynner med å skildre hvordan den aldrende fortelleren og enkemannen har mistet troen på sin maling og kunstneriske virke. I en strøm av setninger uten punktum fortsetter Fosse å skildre hans liv, hans avdøde kone og venner. Gradvis utvikler historien seg til å bli en storslått meditasjon over døden.

Vi møter hovedpersonen og fortelleren Asle noen dager før jul, og følger hans gjøremål fram til han sammen med vennen Åsleik reiser til dennes søster for å feire julaften. En navnebror og venn ligger døende på sykehuset, og hunden Brage skaper liv og røre i et univers preget av tap og resignasjon.

Religiøse grublerier

Handlingen utspiller seg i et mytisk landskap langs Sognefjorden og Hardangerfjorden, men er langt mer stillestående enn i de to foregående bindene. I stedet for å kjøre fram og tilbake mellom det lille hjemstedet Dylgja og byen Bjørgvin, sitter Asle for det meste og ser ut over sjøen mot det punktet hvor linjene krysses og tiden stopper opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer