Anmeldelse: Andrej Kurkov «Dagbok frå ein invasjon»

Midt i Putins helvete

Andrej Kurkovs dagbok er en trøst og et våpen. Den ukrainske forfatteren står midt i ildlinjen i Putins krig.

PUTIN: Putin skjønner det ikke, mener den ukrainske forfatteren Andrej Kurkov. Foto: Scanpix
PUTIN: Putin skjønner det ikke, mener den ukrainske forfatteren Andrej Kurkov. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En av Ukrainas skarpeste og mest meritterte penner glimrer med sin tilstedeværelse og sitt nærvær når han skriver dagbok fra et Ukraina i krig. Den kvalitetsbevisste ukeavisa Dag og tid sikret seg tidlig retten til Andrej Kurkovs syndikaliserte dagboksnotater på norsk - nynorsk må vite. Det var et publisistisk varp som nå er samlet i bokform - en heldig form.

For Kurkovs dagbok tåler tidas tann, selv om den siste teksten er datert 11. juli i år og naturlig nok ikke har fanget opp de siste dagers og ukers oppsiktsvekkende ukrainske framgang på slagmarken, særlig i nord, ved Kharkiv, men også i sør, ved Kherson. Og den gleden og stoltheten som dette åpenbart skaper for ukrainere tvunget inn i en posisjon av dyptfølt patriotisme og fedrelandskjærlighet.

Forklarer godt

For selv om Kurkovs notater selvsagt er tett på de faktiske begivenhetene og krigens gang på slagmarken, så er tekstenes kvalitet framfor noe annet båret fram av esseyistiske passasjer som forklarer det kompliserte landet Ukraina, og denne russisk-ukrainske broder-krigens mange og påfallende paradokser. Som at Ukrainas nærmeste allierte nå er Polen, landets historisk sett verste fiende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.