Helene Olafsen:

- Mistet all motivasjon

Helene Olafsens kropp var hennes arbeidsplass. Da den sviktet ble det vanskeligere og vanskeligere å komme seg opp av sofaen. Nå vil hun hjelpe andre til å gjøre trening morsomt igjen.

NY BOK: Helene Olafsen har samlet i 365 treningsøvelser i ny bok. Foto: Dagbladet
NY BOK: Helene Olafsen har samlet i 365 treningsøvelser i ny bok. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er jo deilig å gjøre noe jeg kan for en gangs skyld, sier Helene Olafsen til Dagbladet og ler.

De siste åra har hun vært mye på bortebane. Hun danset seg til topps i «Skal vi danse», ledet fredagsunderholdning med Stian Blipp og skapte en landeplage på «Norge nye megahit». Nå gjør hun bokdebut med treningsboka «En om dagen».

- Det er flere grunner til at jeg hadde lyst til å gjøre dette. Hovedgrunnen er at jeg hadde lyst til å komme med mitt bidrag inn i en treningshverdag jeg synes mangler lek og trivsel. Det er aspekter jeg synes en underkommunisert, forklarer Olafsen.

Olafsen har samlet 365 treningsøvelser i boka. Tanken bak er at man skal kunne gjøre så «lite» som en øvelse, en gang om dagen, hver dag, for å komme i bedre form og øke aktivitetsnivået i hverdagen.

Sur på sofaen

Olafsen har vært bortskjemt med at kroppen fungerer godt. Men etter mange år i toppidretten fikk hun flere skader, og til slutt takka knærne for seg. På et tidspunkt ble Helene lei av operasjoner, rehabilitering og å trene seg opp til toppnivå igjen og igjen. Snowboard-karrieren ble lagt på hylla, men med det ble det også mye sofaligging og dårlig humør.

LEI: Helene Olafsen ble lei alle skadene snowboard-karrieren medførte. Foto:Erik Berglund
LEI: Helene Olafsen ble lei alle skadene snowboard-karrieren medførte. Foto:Erik Berglund Vis mer

- Jeg mistet all motivasjon, spydde av styrkerom og da jeg først prøvde meg på hardtrening tålte ikke kroppen det lenger. Jeg ble en surere utgave av meg selv og merka fraværet av bonuseffekten trening gir deg. Du havner i en ond sirkel hvor jo mindre man beveger seg, desto mindre har man lyst til å bevege seg, forteller Olafsen.

- Jeg begynte derfor å tenke på hvordan jeg kunne gjøre litt, bare for å føle meg bedre. Målet var å gjøre en øvelse om dagen, og så fikk resten være en bonus. Det var utgangspunktet for boka, fortsetter hun.

Graviditet

Kroppen til Helene skulle gjennom enda en stor forandring. I mars 2020 ble hun og mannen Jørgen foreldre til en liten gutt. Olafsens taktikk med én om dagen var viktig for å komme seg tilbake i form etter fødselen.

- Det skjer så sinnssykt mye med kroppen når du føder. Det er jo litt av konseptet. Men det var ekkelt å føle at kroppen ikke hang sammen. Jeg har alltid vært opptatt av å ha en kropp som fungerer. Men da jeg skulle trene meg opp igjen var det viktig å gjøre det langsomt, sier hun.

FORELDRE: Helene Olafsen ble sammen med sin dansepartner Jørgen Nilsen fra «Skal vi danse». Sammen har de en sønn, og venter sitt andre barn. Foto: Dagbladet.
FORELDRE: Helene Olafsen ble sammen med sin dansepartner Jørgen Nilsen fra «Skal vi danse». Sammen har de en sønn, og venter sitt andre barn. Foto: Dagbladet. Vis mer

- Men burde vi ikke bli flinkere til å bare akseptere at kroppen ikke er den samme etter fødsel?

- Jo, kanskje. Men det er jo noe menneskelig med å synes at forandring er skummelt. Men i boka mi oppfordrer jeg ikke folk til å gjøre, eller trene akkurat som meg. Jeg vil gjerne minne folk på hvor mye kroppen egentlig kan. Man må selv kjenne hvor mye man vil gjøre og hva målet med trening er, svarer Olafsen.

Helene Bieber

Reisen fra å være en lite allment kjent snowboardkjører til en av landets mest ettertrakta programledere startet da Olafsen deltok i «Mesternes mester» i 2017. Olafsen var på denne tida i praksis under lærerutdanningen på en barneskole.

- Det var helt ville tilstander. Jeg følte meg som Justin Bieber. Barna banket på vinduene der jeg underviste, og jeg syntes det var kjemperart. Det virker som folk synes det er en større prestasjon å stå i 90 grader, enn å vinne VM-gull, sier Olafsen og ler.

Hun innrømmer at hun på den tida hadde et anstrengt forhold til media, og ingen ambisjon om å bli programleder.

- Men det er så deilig å være voksen nok til å tørre å gjøre nye ting. Reality-TV har for meg vært en syk mulighet til å lære om så mye forskjellig. Jeg får ikke så mye framgang på snowboard lenger, så jeg har godt av å være dårlig på ting.

STOR SUKSESS: Helene Olafsen har de siste årene gjort stor suksess som programleder. Hun ledet «Senkveld» sammen med Stian Blipp fra 2018 til 2021: Foto Kristin Svorte
STOR SUKSESS: Helene Olafsen har de siste årene gjort stor suksess som programleder. Hun ledet «Senkveld» sammen med Stian Blipp fra 2018 til 2021: Foto Kristin Svorte Vis mer

Det er omtrent ikke én ting Olafsen ikke har gjort. Den siste tida har hun også vært aktuell som «artist».

I programmet «Norges nye megahit» gjorde Olafsen stor suksess. Låta sendte henne rett til topps av Spotifys norske topp 50-liste med låta «Ludvig Daae». I programmet konkurrerte ulike norske kjendiser om å lage den neste store landeplagen. Hun skal derimot ikke lansere et musikkalbum.

- Nei, jeg har tenkt at det holdt med de fem ukene på programmet, men man skal aldri si aldri.

- Takker du nei til noe som helst?

- Ja, jeg gjør det altså, selv om det kanskje ikke virker sånn, svarer Olafsen lattermildt.

Tar det roligere

I november i fjor kom nyheten om at programlederen skal bli mamma for andre gang. Hun har lovet seg selv å ta det roligere denne gangen.

- Jeg var ganske kjapt tilbake på jobb, men alt var annerledes i 2020 med corona. Alle var på hjemmekontor og jeg følte meg så heldig som hadde en jobb å gå til. Det var tross alt bare snakk om noen timer på torsdag kveld for innspilling av «Senkveld», og det gikk helt fint. Men jeg skal ta det roligere denne runden.

Helene Olafsen ble mamma for kort tid siden. Nå er hun tilbake på jobb, og deler sine tanker om sin første tid med baby i hus. Vis mer

Første prioritet er nå å få fødselen unnagjort, men Olafsen avslører at hun kommer tilbake på TV-skjermen igjen som programleder i en ikke så altfor fjern framtid. Hvilket program kan hun ikke avsløre.

Olafsen er derimot glad for å være tilbake til røttene med treningsboka.

- Jeg mener at jeg har noe å komme med. Jeg er i bunn og grunn en skikkelig idrettsnerd, og har forsøkt så godt jeg kan å samle mine best råd, tips og historier som jeg håper folk dra nytte av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer