Anmeldelse: Therese Johaug «Hele historien»

Mistet kontrollen

Therese Johaugs «Hele historien» er en etterlengtet fortelling fra innsiden av en dramatisk skikarriere.

KONTROLL: Doping, sorg, kontrollbehov og ikke minst, et dårlig forhold til mat. Therese Johaugs historie inneholder mye. Foto: Bjørn Langsem
KONTROLL: Doping, sorg, kontrollbehov og ikke minst, et dårlig forhold til mat. Therese Johaugs historie inneholder mye. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

BOK: Biografien til Therese Johaug begynner naturligvis i brennpunktet. Med dopingkontrollen i 2016 som førte til den langvarige utestengelsen fra skisporet. Kontrollen beskrives som en enkel, rutinemessig prosedyre. Prologen til Therese Johaugs «Hele historien», er en hverdagslig hendelse utøveren selv ikke tenker noe mer over, før den seinere griper inn i livet på brutalt vis.

«Hele historien»

Therese Johaug

Biografi

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2022

«Strammere redigering hadde løftet «Hele historien» til en virkelig god sportsbiografi.»
Se alle anmeldelser

Therese Johaugs «Hele historien» er skrevet i samarbeid med Anders Skjerdingstad. Narrativ går fra idyllisk barndom og ungdomsår til suksess, sjokk og sorg. Fra å melke kyr, til å bli nasjonal kjendis og merkevare. Fra oppvekst i Dalsbygda til voksenliv Holmenkollen. Fra Litjbudeie til skiprinsesse med langrennsverden for sine føtter, via leppesalve og utestengelse. Det er nok av vendepunkter og dramatikk i historien om Therese Johaug.

Dramatikk

Biografien er smidd etter samme lest som de fleste sportsbiografier, den er fortalt nokså rett fram uten for mye fiksfakseri. Men i motsetning til de fleste andre sportskarrierer, rommer «Hele historien» altså disse vendepunktene og denne dramatikken som i seg selv gjør boka til interessant lesning.

Noen sekvenser kunne vært formidlet med større tålmodighet. Særlig partiene rundt dette med matinntak, problemer med spising og vekt kunne med glede fått mer rom. Her deler hovedpersonen viktige erfaringer, og kommer med inspirert kritikk av et system som holdt på å sette henne på sidelinjen.

VINNEREN: OL i Beijing 2022. Foto: Bjørn Langsem
VINNEREN: OL i Beijing 2022. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Dette er et av de sterkeste sporene i boka, og for denne leser kanskje det mest interessante. En toppidrettsutøvers skildring av balansen mellom det å ønske full kontroll og det å mangle kontroll, er viktig. Når det kommer til mat, forteller Johaug:

«I en kaotisk tilværelse, følte jeg at jeg ikke hadde kontroll på noe. Det jeg klarte å kontrollere, var hva jeg spiste, og jeg kjente på en mestringsfølelse ved å klare å begrense matinntaket.»

I skildringene rundt vektproblemer i en aspirerende karriere, nærmer biografien seg et oppgjør i form av faktisk kritikk og direkte pekefinger.

Folkeeventyr

«Hele historien» begynner mer som et norsk folkeeventyr. Sjuåringen Therese hjelper mormor med å melke kuer i fjellbygda mellom Tolga og Røros. Bokas første del er en vellykket skildring av skistjernens barndomsår. Forholdet mellom den unge jenta og de eldre generasjonene i familien i Dalsbygda er sterk. Det går et bånd mellom Therese Johaugs bakgrunn, fra en familie hardtarbeidende bønder i ei fjellbygd, og treningsmentaliteten hun ble så kjent for.

Dette er solid beskrevet innledningsvis. Diktet «Litjbudeia» som mormoren skriver til unge Johaug, er et fint innslag tidlig i biografien. Boka er supplert med bilder av Johaug blant kyr og dyr. Bygdeidyllen her er en reklamekampanje for Freia Melkesjokolade verdig!

RUSS: Therese Johaug var russ i 2007. Foto: Privat
RUSS: Therese Johaug var russ i 2007. Foto: Privat Vis mer

Barndomsdelen er en godt fortalt transportetappe mot en ung langrennsløpers vei til toppen. Her får vi innblikk i en utøver plassert midt i norsk langrenns gullalder, der hun i likhet med Bjørgen og Northug oppnår en slags nasjonal rockestjernestatus, Rolling Stones verdig.

Doping

Et naturlig nav i «Hele Historien» er som nevnt dopingsaken fra 2016. Boka forteller ikke noe nytt om detaljene i episoden rundt den skjebnesvangre leppesalven. Enda viktigere enn sensasjonelle detaljer, er det likevel å få Johaugs egne ord på dette; Hvordan samboeren og hun selv opplevde dette personlig, er tidvis gripende. Det er en troverdig beskrivelse og ikke minst en påminnelse om menneskers sårbarhet midt i en offentlig mediestorm. I bearbeidelsen av sjokket viser utøveren forståelse for andre som har vært i samme situasjon:

MØTE: Første møte med pressen etter dopingsaken. Foto: Bjørn Langsem
MØTE: Første møte med pressen etter dopingsaken. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

«Disse reaksjonene fikk meg også til å tenke på hvordan vi nordmenn tidligere hadde hatt sterke meninger om utøvere fra andre nasjonaliteter som hadde testa positivt, uten å ha full oversikt over fakta i sakene. Det var ikke alltid vi venta til det forelå en dom før vi fordømte vedkommende. Ikke hadde vi skilt så nøye på hva de faktisk hadde testa positivt på heller, og forklaringer anså vi gjerne som bortforklaringer og rista på huet av dem, akkurat som noen av de utenlandske konkurrentene mine nå gjorde mot meg.»

KJÆRESTER: Therese Johaug med kjæresten Nils Jakob Skulstad Hoff, tidligere roer. Foto: Bjørn Langsem
KJÆRESTER: Therese Johaug med kjæresten Nils Jakob Skulstad Hoff, tidligere roer. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Trekker ned

Vi får også innblikk i sorg. Tapet av kollega Vibeke Skofterud, og bestevenninnen Ida Eide, skildres med innlevelse og nærhet.

Det som hovedsakelig trekker ned i denne biografien, er partier i livshistorien (blant annet det som angår sponsorer og tidlig kjærlighetsforhold) som framstår vel prosaiske og lite inspirerte. Her kunne det med letthet blitt gjort noen grep for å komprimere historien og gi den enda mer skarphet rundt de viktigste temaene.

«Hele historien» er en god fortelling om et norsk langrennsliv, med alt det innebærer av livets lyse og mørke sider. Strammere redigering hadde løftet den til en virkelig god sportsbiografi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer