Anmeldelse av Maria Kjos Fonns bok «Memoria»

Modig heltinne

Det blir mer muntert enn nitrist når Maria Kjos Fonn barnebokdebuterer med en spøkelseshistorie det svinger av.

LEKENT: Maria Kjos Fonn har skrevet et skikkelig fabelaktig lekent spøkelseseventyr om å miste og ta vare på. Foto: Nina Hansen
LEKENT: Maria Kjos Fonn har skrevet et skikkelig fabelaktig lekent spøkelseseventyr om å miste og ta vare på. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Maria Kjos Fonn har markert seg som uredd skribent og forfatter av tematisk blytunge bøker for voksne. Overgrep, omsorgssvikt, anoreksi og misbruk, er smertelig godt behandlet i romaner som «Kinderwhore» (2018) og «Heroin chic» (2020). Nå debuterer Fonn som barnebokforfatter og hun håndterer overgangen med glans: «Memoria» forener tradisjon og fornyelse og gir barna et passelig skummelt, klokt og spenstig spøkelseseventyr om å miste og å ta vare på.

Heltinnen er elleveåringen Liv. Hun har ikke så mange venner, men derimot verdens beste storrøykende og småsprøe bestemor. Sammen har de øvd på pianoet hele sommeren. Som gammel konsertpianist har bestemoren lært Liv om musikkens kraft og indirekte forberedt henne på hva som kommer; bestemor dør. Når verken mamma eller pappa sørger, men nærmest glemmer bestemor, begynner Liv å stusse. Finnes det en annen verden under musikken, slik bestemor sa, og finnes mysteriet med glemselen der?

Dødsriket

Fonn bruker en sår virkelighetssituasjon som springbrett inn i eventyret. Som i mange klassiske fortellinger går veien til en ny verden via en portal. Livs reise til et dødsrike går gjennom bestemors piano. I spøkelsesverdenen «Memoria» møter hun de gyseligste og rareste skikkelser, men får også en god venn som hjelper henne med å lete etter bestemor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.