Rune Christiansen:

Moren glemmer hvem han er

Da Rune Christiansens mor ble dement begynte han å våkne midt på natta, med hodet fullt av dikt.

ÅPENHJERTIG: Rune Christiansen forsøker å skape glede ved det å huske hos sin demente mor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ÅPENHJERTIG: Rune Christiansen forsøker å skape glede ved det å huske hos sin demente mor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg går gjennom en veldig underlig sorgprosess. Mor er her fysisk, men den hun egentlig er, hennes identitet, er borte, sier lyriker og forfatter Rune Christiansen til Dagbladet.

For cirka fire år siden kom de første tegnene på at Christiansens mor, Elin, begynte å bli dement. Små, dagligdagse ting forsvant fra hukommelsen, men ingenting å bekymre seg nevneverdig over, alle gamle glemmer jo litt. Men de siste to, tre åra har det gått fort. Nå kan ikke Elin lenger ta vare på seg selv.

- Hun har vært en veldig viktig person i livet mitt, ikke bare som mor. Hun var den av foreldrene mine som leste, og som vekket min interesse for tekst og litteratur.

Lesegleden har vært så innboene i Elin at hun alltid har ei bok på salongbordet eller i fanget. Selv om hun ikke leser lenger.

Våknet midt på natta

Rune Christiansen debuterte som dikter i 1986. Siden da har han skrevet tretten diktsamlinger og ni romaner. Interessen for tekst, som han arvet fra moren, ga ham Brageprisen i 2014 for romanen «Ensomheten i Lydia Ernemans liv». I 2015 mottok han Gyldendalprisen for hele sitt forfatterskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer