Anmeldelse: Carline Tromp, «Kulturkrig – det ytre høyre og normaliseringen av det ekstreme»

Når galskap flytter grenser

Forvirret prat om bomber og granater, kan plutselig eksplodere. Carline Tromp gir en omfattende og viktig dokumentasjon av krigersk retorikk i mange land.

VOLDSFORHERLIGELSE: Carline Tromp skriver om den konspiratoriske grøten som bobler på den fascistiske høyresiden. Villfarne mennesker tikker i skjul og kan eksplodere. Som de gjorde i USA i fjor. Foto: NTB
VOLDSFORHERLIGELSE: Carline Tromp skriver om den konspiratoriske grøten som bobler på den fascistiske høyresiden. Villfarne mennesker tikker i skjul og kan eksplodere. Som de gjorde i USA i fjor. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Carline Tromp, som til daglig jobber i Klassekampens debattredaksjon, har kastet seg ut i dypet av den voldsforherligende, paranoide og konspiratoriske grøten som bobler på den mer eller mindre åpent fascistiske høyresiden.

Dette har resultert i boka «Kulturkrig» der vi over drøye 300 sider får kjennskap til mange av de skikkelsene som befolker ekko-kamre der både Breivik og Fjordmann har figurert. Det er særlig aktivister på nettet vi får presentert, men de henger jo symbiotisk sammen med det som foregår i det faktiske livet og i tradisjonelle medier. Forvirret prat om bomber og granater, kniver og pistoler, blir brått blodig virkelighet på nye steder. Villfarne mennesker tikker i skjul og kan plutselig eksplodere.

Det er kaoskrefter i sving i kulturkrigen som skildres. Fortvilte og frustrerte individer trigges av nettroll som driver aktiv knusing av stengsler. Utspill som for utenforstående framstår som absurde, flytter grensen for hva vi tåler å høre. Økt toleranse for uhyrlige påstander kommer i kjølvannet av bøllete utspill. Tromps bok nøster opp mange slike tråder der vi ser offentligheten åpne seg for det vi for få år siden ville viftet bort som tøv. Galskapen flytter grenser. Dette er godt framstilt i boka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer