Anmeldelse: Julia Ravanis «Skjønnheten i kaos»

Nektet å godta dette

Hvordan forstå og forklare fenomener som selv Albert Einstein nektet å tro på?

MISTORISK: At kvanteteorien fungerer, er et ubestridt faktum, og en teori den svenske forfatteren Julia Ravanis skriver forståelig om i sin nye bok. Albert Einstein derimot, mislikte denne teorien sterkt. Foto: NTB
MISTORISK: At kvanteteorien fungerer, er et ubestridt faktum, og en teori den svenske forfatteren Julia Ravanis skriver forståelig om i sin nye bok. Albert Einstein derimot, mislikte denne teorien sterkt. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er et kunststykke å trekke paralleller mellom eksotiske fenomener i universet, som svarte hull og mørk materie, med velkjente følelser som lengsel og frustrasjon – og det uten å virke påtrengende. Dette klarer den svenske forskeren Julia Ravanis. I sin debutbok sammenlikner hun den teoretiske fysikken med menneskelige følelser som kjærlighet og begjær. Og allegoriene hennes er livfulle.

Kvantefysikkens teori om partikler som beveger seg i posisjoner vi ikke kan forutsi, er som discodans en sein nattetime, skriver hun. Vi skumper og dumper borti hverandre. Du kan aldri forutsi nøyaktig hvordan partneren din vil bevege seg, eller hvor han eller hun vil befinne seg:

«I kvantefysikken viskes grensene ut, sikkerhet glir over i tvetydighet, noe som også vanligvis er tilfellet når følelser eller kunstopplevelser skal beskrives.»

I «Skjønnheten i kaos» kombinerer Julia Ravanis teoretisk fysikk, vitenskapshistorie og egne personlige fortellinger om vår tilværelse.

Hun frigjør fagspråket, et grep som fungerer godt med tanke på lesere som ikke har dypere kunnskap om kvanteteori og relativitetsteori. Boka balanserer mellom stil og tilgjengelighet, for å låne et sitat fra en anmeldelse i det svenske vitenskapelige tidsskriftet Respons.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer