Anmeldelse: Marie Aubert «Jeg er egentlig ikke sånn»

Nervepirrende familiegørr

Det koker rimelig bra under overflaten når familien i Marie Auberts nye roman samles til konfirmasjon.

OPPDEMMET VREDE: Marie Auberts tredje bok er en flerstemt fortelling om familiær fiendtlighet. Foto: David B. Torch
OPPDEMMET VREDE: Marie Auberts tredje bok er en flerstemt fortelling om familiær fiendtlighet. Foto: David B. Torch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Å være i familiens vold, kunne vært overskriften for flere av høstens norske utgivelser: Trude Marstein skriver om tabubelagte følelser i bonusfamilien, Leander Djønne om fysisk vold i familien, og Helga Flatland om makt og overtramp i en gårdbrukerfamilie. På den lysere siden er Agnes Ravatns ferske roman, der ekteskapelig mistenksomhet og utroskap er på tapetet.

Også i Marie Auberts nye roman, «Jeg er egentlig ikke sånn», er svik og oppdemmet sinne i familien tema. Her trommes tre generasjoner sammen til en konfirmasjon: Hanne kommer tilbake til barndomshjemmet med ny kjæreste, Julia. Det er en vanskelig reise, for hjem er også tilbake – i tid. Broren Bård stresser med alt som må bli klart til konfirmasjonen, men planlegger å forlate kone og barn så snart selskapet er over. Datteren Linnea, konfirmanten, kjemper sine egne kamper med venninner som svikter.

Og til sist, Hanne og Bårds far, Nils, som en gang grundig svek søsknenes nå avdøde mor. Gjennom en intens helg veksler synsvinkelen mellom disse fire. Og jo nærmere søndagen og selskapet kommer, desto tydeligere truer gammelt agg og verk med å tyte fram, så alle kan se gørra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer