Anmeldelse: Matilda Gustavsson, Klubben

Nødvendig dyneløfting

Avslørende om «kulturprofilen» Jean-Claude Arnault, som brukte svensk kultursnobberi som dekke for seksuelle overgrep.

KULTURPROFILEN: Jean-Claude Arnault, her med kona Katarina Frostenson, ble dømt til to og et halvt års fengsel for voldtekter. Foto: NTB SCANPIX
KULTURPROFILEN: Jean-Claude Arnault, her med kona Katarina Frostenson, ble dømt til to og et halvt års fengsel for voldtekter. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skandalene som har rammet Svenska Akademien de siste to åra er langt fra over. Nå, bare dager før Nobelprisen i litteratur for 2018 og 2019 skal utdeles, har to av medlemmene blant de nye eksterne sakkyndige i priskomiteen trukket seg. Endringsprosessene går for tregt, heter det.

Og bakgrunnen for den pinlig nødvendige endringen i det tidligere prestisjetunge Svenska Akademien kan man lese det meste om i Matilda Gustavssons bok «Klubben».

Hun er svensk journalist som fortjent har fått «Stora journalistpriset» for sine avsløringer av maktmisbruk og seksuell trakassering under Akademiens beskyttende paraply. Saken ble publisert i Dagens Nyheter i 2017.

Weinstein-saken

Hovedpersonen er Jean-Claude Arnault, fransk leder for kulturklubben Forum i Stocholm, gift med det svært toneangivende akademi-medlemmet, poeten Katarina Frostensson, og bestevenn med det enda mer toneangivende medlemmet, kritikeren Horace Engdahl. I en periode på mer enn 20 år gikk denne mannen rundt og uttalte «Vet du ikke hvem jeg er?» og «Jeg skal sørge for at du er ferdig i denne byen» til kvinner som motsatte seg tafsingen hans i Forums mørke kjellerlokaler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer