Putin-fiende skuffet over Norge:

- Norge er feigt, som et lite barn

Norge er et av verdens rikeste land, og burde stå opp mot Kina, Iran - og Russland, mener Vladimir Putins store fiende, den amerikansk-britiske finansmannen og menneskerettsaktivisten Bill Browder.

IKKE IMPONERT: Siden 2009 har den amerikansk-britiske investoren Bill Browder jobbet for å vise verden hvordan Putins regime stjeler og hvitvasker hundrevis av millioner dollar. Han mener norske politikere er altfor veike i møte med sin sterke nabo i øst. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
IKKE IMPONERT: Siden 2009 har den amerikansk-britiske investoren Bill Browder jobbet for å vise verden hvordan Putins regime stjeler og hvitvasker hundrevis av millioner dollar. Han mener norske politikere er altfor veike i møte med sin sterke nabo i øst. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka er den amerikansk-britiske finansmannen, menneskerettighetsaktivisten og forfatteren Bill Browder i Norge, i forbindelse med at hans siste bok, «Kalde penger. En sann historie om å overleve Putins vrede», kommer ut på norsk.

Boka er om hans jakt på de store pengesummene som Putin og hans regime overfører på hemmelige kontoer og stråselskaper i utlandet. Den har ført til at Browder har blitt arrestert, mottatt dødstrusler, forsøkt lurt inn i en honningfelle - og må leve med omfattende sikkerhetsregime. Browder har også vært i Norge flere ganger, men sier til Dagbladet at han ikke skjønner seg ikke på norsk politikk:

- Dette er landet hvor Nobels fredspris blir utdelt. Norge var landet som i sin tid hadde flest sanksjoner mot apartheid-regimet i Sør-Afrika enn noen andre land i verden. Hva har skjedd? spør han.

Unngått krig

Browder begynte som forretningsmann i Russland på 1990-tallet, og bygget seg opp som Russlands største fondsforvalter. Der oppdaget han hvordan en liten elite russere stjal enorme summer fra statskassen, som de på finurlig vis sendte ut av Russland. Han begynte jakten på disse pengene i skatteparadiser i vestlige land. I 2005 ble Browder deportert, svartelistet og kategorisert som «trussel mot rikets sikkerhet» i Russland.

I 2009 ble så hans skatteadvokat og venn, Segej Magnitskij, drept i fengsel.

- Sorgen og raseriet over at min venn og advokat Sergej Magnitskij brutalt ble drept av Putin-regimet for 13 år siden, driver meg hver eneste dag. Kanskje også sterkere, fordi vi jo ser alle de andre ofrene i og utenfor Putins Russland, sier Browder.

Han tenker stadig at han kunne ha gjort mer for å stoppe Putin og Russland, hvis han hadde klart å få vesten til å skjønne hvor nådeløs Putin og hans regime er.

- Krigen i Ukraina kunne ha vært unngått om jeg hadde vært mer effektiv og overbevisende i mitt arbeid. Vesten har alltid vært passiv fordi alle var opptatt med sin trange økonomiske agenda, sier Browder i dag.

Han viser til at Tyskland var mest opptatt av å få tilgang på russisk gass. At en hel verden har sittet stille og sett på at Putins Russland har invadert naboland, kvittet seg med motstandere.

- Om Vesten hadde vært tøffere tidligere, ville verden kanskje ha vært annerledes i dag, sier Browder.

Putin-jakt

I 13 år har Browder reist verden rundt i et forsøk på å få i stand en lov, Magnitskij-loven, for å kunne fryse milliardene av dollar som russiske oligarker har smuglet ut av landet, mens russere flest lever i fattigdom.

- Det har gjort at jeg er i stor fare. For Putin er respekt det eneste som betyr noe. Om du står opp mot ham, respekterer du ham ikke. Da må du dø. Derfor har Putin brukt 13 år på å jage meg rundt i verden, med arrestordre, Interpol-ettersøkninger, drapstrusler og liknende, sier Browder.

GIR IKKE OPP: Dødstrusler, arrestasjon og Interpol-ettersøkningener til tross: Finansmannen og menneskerettighetsaktivisten Bill Browder nekter å gi opp kampen mot Putin. Nå er boka hans om kampen om å overleve Putins vrede kommet ut på norsk. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
GIR IKKE OPP: Dødstrusler, arrestasjon og Interpol-ettersøkningener til tross: Finansmannen og menneskerettighetsaktivisten Bill Browder nekter å gi opp kampen mot Putin. Nå er boka hans om kampen om å overleve Putins vrede kommet ut på norsk. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

I 2012 vedtok USA, som første land, sin Magnitskij-lov. Seinere har både Storbritannia, Canada, EU, baltiske land med flere fulgt etter. I fjor vedtok også Norge sin Magnitskij-lov, men valgte å kalle den for Sanksjonsloven.

- Jeg synes det er vanskelig å skjønne hva som er driveren bak politiske avgjørelser i dette landet. I resten av verden er jo gjerne penger driveren bak det meste. På både godt og ondt, sier Browder.

Han tenker litt og fortsetter:

- Det som forvirrer meg med Norge, er at dere har alle penger i verden. Dere er ikke avhengige av noen. Dere kunne ha vært moralens vokter, men i stedet tar Norge en litt passive posisjon, hvor dere ikke tar avgjørelser før andre gjør det. Jeg skjønner det bare ikke, sier han.

- Ikke vær feige

I tillegg til å lansere boka si, møter Browder tidligere utenriksminsiter Ine Eriksen Søreide. Håpet er å få i stand sanksjoner mot navngitte personer som skal ha stått bak arrestasjonen av Putin-kritikeren og Browder-vennen Vladimir Kara-Murza.

58-åringen viser til at han sjøl har stått opp mot Vladimir Putin i 13 år.

- Norge kan stå opp mot Kina, mot Iran. Putin. Jeg skjønner ikke hvorfor Norge ikke går i front, modige og stolte. Jeg tenker at nordmenn flest ville vært lykkeligere om dere brukte deres finansielle muskler i det godes tjeneste, i stedet for å være feige, som et lite barn, sier han.

I sin nyeste bok forteller Browder om sin jakt på rettferdighet, etter at hans venn og skatteadvokat Sergej Magnitskij først ble arrestert og så brutalt drept i fengsel i 2009. En rekke av folkene han har jobbet med har blitt drept eller arrestert på veien.

- Jeg har vært finansmann, men føler meg så mye bedre som aktivist, enn å være feig og prøve tjene mer penger. Jeg er sikker på at Norge kunne ha lært litt av meg. Jeg var superkapitalist for en periode, men fant ut at å kjempe for rettferdighet er mye mer tilfredsstillende. Norge burde gjøre det samme, sier Browder.

Dagbladet har bedt Utenriksdepartementet om de ønsker å kommentere Browders syn på norsk politikk, men foreløpig uten å ha fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer