Norsk krimsensasjon: Bravo!

Grethe Bøe brakdebuterer med en skremmende realistisk thriller, der Finnmark står i fare for å bli et nytt Krim.

STORSATSNING: Filmregissør Grethe Bøe debuterer som forfatter. Forlaget promoterer boka gjennom en video, der Juliane Snekkestad (25) har rollen som piloten Ylva. Boktrailer: CAPPELEN DAMM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1983 fikk det russiske varslingssystemet melding om at USA hadde sendt fem atomraketter mot Sovjetunionen. Spenningsnivået mellom Russland og Vesten var på sitt mest intense, og oberstløytnant Stanislav Petrov hadde en halvtime på seg til å avgjøre om Sovjet skulle svare. Han holdt hodet kaldt og fant at det hele var en misforståelse. Med det avverget han en atomkrig, og sannsynligvis også starten på tredje verdenskrig.

Denne historien synes å ligge til grunn for Grethe Bøes storslåtte debutbok, thrilleren «Mayday». På sin Alistair MacLean-aktige måte er den en kjærkommen avveksling fra blodige metoo-bøker og middelmådige psykologiske krimromaner. Bøe har i tillegg en ganske sjelden egenskap for krimforfattere. Hun skriver godt; levende og vitalt, med bilder som treffer og nerve i de eventyrlige personkarakteristikkene.

Superkvinnen Ylva

Heltinnen er superkvinnen Ylva. Hun er nyutdannet jagerpilot og vender hjem til barndomsbyen Bodø for å delta på NATOs største vinterøvelse noensinne. Til sin store glede blir hun tildelt pilotlegenden John Evans som instruktør. Men noe går galt på deres første flyving. Flyet sneier borti et russisk fly, og kommer ut av kurs. De blir skutt ned og styrter like ved et russisk atomkraftverk sør for Murmansk. Pilotene kommer seg ut før flyet treffer bakken, men Evans blir skadet, og Ylva må lede an i den iskalde og nervepirrende vandringen mot Norge. I hælene har de «Russlands dødeligste menn»; en Spetsnaz gruppe A.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer