Anmeldelse: J.K. Rowling, Julegrisen

Ny barnebok langt fra Potter

J.K. Rowlings «Julegrisen» kunne trengt litt mer magi.

SLIPPER JULEGRISEN: J.K. Rowling er klar med sin første barnebok utenfor Potter-universet. Her fotografert på prisutdeling i 2017. Foto: NTB / Paul Treadway/UPI/Shutterstock
SLIPPER JULEGRISEN: J.K. Rowling er klar med sin første barnebok utenfor Potter-universet. Her fotografert på prisutdeling i 2017. Foto: NTB / Paul Treadway/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert

J.K. Rowlings første barneroman utenfor Harry Potter-universet - hvis vi ikke teller med det nettpubliserte eventyret «The Ickabog», som kom i fjor - ligner lite på historien som gjorde henne berømt.

Ikke slik å forstå at hun har skrevet en hyperrealistisk oppvekstskildring uten spor av trolldom og eventyr – selv om det kan virke slik i starten.

«Julegrisen» blir også full av magi etter hvert. Men ordentlig magisk er den likevel ikke.

Det er synd. Det siste året har Rowling gjort seg aktuell med helt andre ting enn bøkene sine. Kontroversielle uttalelser i transdebatten skapte sinne blant deler av fansen, og fikk noen av dem til å lese Potter-bøkene i nytt lys. Ingenting hadde vært hyggeligere enn ei ny bok som kunne vist kritikerne at hun fortsatt kan greiene sine. Men «Julegrisen» er ikke kontroversiell på noe vis, og det er litt av problemet.

Langdryg start

Det starter konvensjonelt med beskrivelsen av kosedyret Gisse Gis, etter hvert bare GG, som blant annet hadde «labber som var akkurat passe store til å tørke vekk en tåre med». De neste femti sidene fortsetter i samme lett søtladne spor, med historien om en liten gutt og kosegrisen hans, som alltid er der for ham. Spesielt viktig blir GG når foreldrene til lille Jack skiller lag - selv om denne store og dramatiske hendelsen i et barneliv strengt tatt ikke framstår så dramatisk i denne fortellingen. Litt på grunn av GGs beroligende kraft, men aller mest på grunn av Rowlings monotone skrivestil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer