Anmeldelse: Gitta Sereny «Ved avgrunnen»

- Ondskapens ansikt

Gitta Serenys klassiker om Holocaust og Franz Stangl er en studie i unnfallenhet, ansvarsfraskrivelse og ondskap.

DØMT: Utryddelsesleiren Treblinka ble styrt av fire menn. Franz Stangl var en av dem. Først i 1967 ble han funnet av nazijegeren Simon Wiesenthal. Stangl ble stilt for retten i Vest-Tyskland i 1970 og dømt for medvirkning til drap på 400 000 mennesker. Foto: Landesarchiv Nordrhein Westfalen / Dreyer
DØMT: Utryddelsesleiren Treblinka ble styrt av fire menn. Franz Stangl var en av dem. Først i 1967 ble han funnet av nazijegeren Simon Wiesenthal. Stangl ble stilt for retten i Vest-Tyskland i 1970 og dømt for medvirkning til drap på 400 000 mennesker. Foto: Landesarchiv Nordrhein Westfalen / Dreyer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Jeg hater tyskerne for det de dro meg inn i. Jeg skulle ha tatt livet av meg i 1938. Det var da det begynte fort min del. Jeg må erkjenne min skyld.» Dette utbryter østerrikske Franz Stangl i åpningen av Gitta Serenys rystende «Ved avgrunnen» som første gang ble gitt ut i 1974.

At boka er blitt en klassiker i litteraturen om Holocaust, skyldes ikke at nazi-kommandanten erkjenner sin skyld. Derimot skildrer Sereny hvor vanskelig det var for ham å vedkjenne seg sitt ansvar for drapet på en million jøder.

Gitta Sereny var en ungarsk-britisk historiker, biograf og journalist. Hun døde i 2012 og skrev en rekke bøker om onde mennesker. Den mest kjente er biografien om stornazisten Albert Speer, men hennes gjennombrudd kom med «Ved avgrunnen» i 1974. Den regnes som skjellsettende på grunn av dens psykologiske og historiske studie av ondskapens natur. Oversetter Inger Sverreson Holmes skal ha honnør for å ha fått fram tekstens myldrende lappverk av sitater, anekdoter og redegjørelser i et stadig skiftende toneleie.

Legger skylda på andre

I 1970 var det stor interesse for rettssaken mot Franz Stangl i Vest-Tyskland. Han hadde vært kommandant for tilintetgjørelsesleirene Sobibor og Treblinka. Mens han ventet på å anke dommen på livsvarig fengsel, hadde Sereny to ukelange samtaler med forbryteren. Hun ville finne ut om han følte noen form for personlig skyld. Gjennom samtalene «kunne vi kanskje finne fram til en slags sannhet», skriver hun optimistisk innledningsvis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer