Lars Berrum i Leselyst:

Ønsker å bli avkledd

Komiker Lars Berrum mener Staten frarøvet ham lesegleden på ungdomskolen.

NÅDELØSHET: Komiker Lars Berrum (36) drømmer om at Karl Ove Knausgård og Sandra Kolstad sammen skal skrive ei bok om hans liv. - Knausgård skulle vært nådeløs med meg og min tilværelse, sier han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NÅDELØSHET: Komiker Lars Berrum (36) drømmer om at Karl Ove Knausgård og Sandra Kolstad sammen skal skrive ei bok om hans liv. - Knausgård skulle vært nådeløs med meg og min tilværelse, sier han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva leser du nå?

- «Stadier på livets vei» av Søren Kierkegaard, og den er meget god. Jeg driver med et prosjekt hvor vi leser alt av Kierkegaard til en podkast, så jeg er veldig fornøyd når folk lurer på hva jeg leser akkurat nå.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Jeg har ingen bøker som har gjort uutslettelig inntrykk, og tror det er fordi jeg ikke leste bøker før jeg var 23 år. Jeg sluttet å lese etter de nasjonale prøvene på ungdomsskolen. Der skulle man lese i et helvetes tempo, og jeg leste litt treigt, så Staten røvet fra meg lesegleden. Jeg leste ingen bøker i en alder der man virkelig kan få en sjokkopplevelse og bli dratt i en ny retning. Men i nyere tid må jeg si at «Brødrene Karamasov» av Dostojevskij har gjort størst inntrykk. Den er spennende og så kunstnerisk at man lurer på hvordan det er mulig å skrive ei sånn bok.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Det må bli et samarbeid mellom Karl Ove Knausgård og Sandra Kolstad. Jeg er ute etter «roasten» og avkledningen Knausgård ville gitt meg. Han skulle vært nådeløs med meg og min tilværelse, og se ting jeg ikke greier å se selv. Men så sikrer jeg meg med Sandra Kolstad. Hun er en god venninne og ville passet på at jeg framstår sånn noenlunde sympatisk.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Det må bli Kierkegaard. Og før det leste jeg alt av Nietzsche. Det er helvetes mye selvhjelp i filosofi.

Hvilken bok har du smuglest?

- Jeg fikk biografien til Siv Jensen da jeg var gjest i hagen til Solveig Kloppen på TV 2. Den har jeg faktisk smuglest fordi den har et sinnssykt cover. Det er noe sketsjete med å sitte på kafé og lese ei bok med et svært bilde av Siv Jensen.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Kanskje faren til Eduard i «Farvel til Eddy Bellegueule». Han ikke helt heldig, men jeg liker ham samtidig, han er en god figur for den romanen. La oss bare håpe det er en roman.

…. og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Det må bli forføreren i Kierkegaards «Forførerens dagbok». Det en fyr som jobber så heftig i så lang tid. Han groomer og har en hard taktikk for å få det han vil. Det ligget må jo til slutt bli jævlig bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer