- Krigen i Ukraina er nå en fascinerende og grusom del av historien som vi kan studere mens den pågår. Den viser at selv rasjonelle aktører - Putin er rasjonell og ikke gal - kan ta avgjørelser basert på ønsketenkning og feilinformasjon, sier Mark Galeotti.
Den britiske Russland-kjenneren forteller at «dårlige nyheter er noe stadig færre tør å overlevere president Putin».
Siden slutten av åttitallet har forfatteren og professoren vært en av verdens ledende eksperter på organisert kriminalitet i Russland. I disse dager er boka hans «Russland - Hele historien kort fortalt» aktuell på norsk.
Overrasket
Selv Russland-eksperten så ikke krigen komme. Hele verden ble overrasket over at Russland faktisk gikk til krig mot Ukraina i februar i fjor. Ei uke før krigen trodde heller ikke Galeotti det.
- Det ga ingen mening.
Men, sier Galeotti, og viser til et møte han hadde med en da nylig pensjonert russisk spion i 2015.
- Han fortalte at det ikke lenger var mulig å gi Putin dårlige nyheter. Siden den gang er alt blitt verre og covid-pandemien gjorde Putins sirkel enda mindre. Derfor mener jeg vi kan si at dette var den første covid-krigen. Isolasjon og frykten fra Putins folk til å fortelle hva som faktisk er virkeligheten når ikke den russiske presidenten, sier han.
Det var ingen spesiell grunn til at nettopp Russland skulle bli Galeottis interessefelt. Men så tok mora ham med på ferie til Moskva og St. Petersburg da han var tenåring.
- Jeg er en historiker av den gamle skolen: En som er glad i historier. Russlands historier er ofte de grusomste, men også de mest fascinerende, sier Galeotti.
Langvarig krig
I tillegg til å være bokaktuell, har Galeotti også egen blogg og podkast: In Moscow's Shadows. I den siste podkasten forteller han hvorfor han mener Ukraina-krigen vil bli langvarig. Minst ett år til. Overfor Dagbladet utdyper han:

- Et sted mellom 189 000 og 230 000 russere har dødd eller er skadd i krigen hittil. Antall ukrainere skadd eller drept er fra 124 000 til 131 000. Basert på folketall, betyr det at ukrainerne lider mest og at russerne vet at de kan vinne til slutt. Derfor jobber de for at krigen skal vare lenge, sier han.
Men han viser også til at mye plutselig kan endre krigens gang. Som Vladimir Putins helse, drastisk nedgang i russisk økonomi eller voldsom ukrainsk framgang på slagmarken.
- Det er derfor jeg mener Putin kan være en nødvendig overgangsfigur. Storbritannia og Frankrike lider fremdeles i kjølvannet av at deres gamle imperier ble knust på grunn av Suez og Algerie. Forferdelige historiske øyeblikk bidrar til at lands imperialistiske drømmer blir knust. Kanskje er vi der nå, sier Galeotti.