Abid Raja

- Opplevd mye dritt

Han har mistet kontakt med familie og det har kostet å dele om alle utfordringene. Men Abid Raja har kommet dit at han føler alt det vonde har vært verdt det.

NY FETTERE OG KUSINER: Abid Raja har mistet kontakt med mye av familien sin etter at han skrev om sin vanskelige oppvekst. Men etter suksessen med selvbiografien «Min skyld» føler han at mye det vonde er kompensert for. - Og nå har de ansatte på forlaget blitt som mine fettere og kusiner, smiler han. Foto: Nina Hansen
NY FETTERE OG KUSINER: Abid Raja har mistet kontakt med mye av familien sin etter at han skrev om sin vanskelige oppvekst. Men etter suksessen med selvbiografien «Min skyld» føler han at mye det vonde er kompensert for. - Og nå har de ansatte på forlaget blitt som mine fettere og kusiner, smiler han. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er mange pakistanere som mener at jeg aldri burde brettet ut den type hemmeligheter, og sier stakkars foreldre som har en sønn som skriver ei bok om det indre familielivet. Men til dem har jeg bare ett svar: Hvis alle tier om alle problemene, hvordan kan vi da få til en positiv kulturell endring?

Abid Raja rister på hodet, før han legger til:

- Men det er også norskpakistanerne som har sagt at de kjenner seg igjen, og at boka er viktig og kan påvirke.

Juristen og Venstre-politikeren ser mot bokstabelen på bordet foran seg. I boka «Min skyld» skriver han om alt fra de årelange utfordringene med sykdommen analatresi, til vold i hjemmet, om tida på barnehjem og den kriminelle gjengperioden. Alt flettes inn i historien om klassereisen fra en kommunal bolig, til han fikk jobben som kultur- og likestillingsminister i den daværende Solberg-regjeringen i 2020.

- Det er jo helt absurd. Jeg satt som ung og forsvarte konservative holdninger som talsmann i en muslimsk menighet, og ender som likestillingsminister. Det er en reise som nesten skulle vært umulig.

ER SÅRT: Abid Raja har mistet kontakten med faren sin etter at han stod frem med historier om barndommen og vold i hjemmet. Han synes det er trist, spesielt i høytider som jula. - Det er sårt. Foto: Nina Hansen
ER SÅRT: Abid Raja har mistet kontakten med faren sin etter at han stod frem med historier om barndommen og vold i hjemmet. Han synes det er trist, spesielt i høytider som jula. - Det er sårt. Foto: Nina Hansen Vis mer

Nytt opplag

Nå har selvbiografien «Min skyld» klart det som heller ikke skulle gått an: Å toppe boklistene to år på rad, som Norges bestselgende bok i 2021 og den mest solgte sakprosa-utgivelsen i 2022. Når pocketutgaven slippes denne helgen, er «Min skyld» trykket opp i hele 150 000 eksemplarer. Samtidig var boka fjorårets mest utlånte på Deichman, lydboka topper strømmelistene og Viaplay skal lage en tv-serie basert på historien.

Abid Raja er overveldet over at boka har blitt så populær, men skrev biografien hovedsakelig for at nordmenn flest skulle forstå noe av krysspresset og utfordringene minoritetsungdom står i.

- Selv om det ikke er så ille hos alle, opplever mange med minoritetsbakgrunn mye motgang. Først fra familien som ikke vil at de skal bli en del av storsamfunnet – så fra storsamfunnet fordi de ser annerledes ut eller føler seg dumme om de prøver å bli en del av det. Det er mye motgang – så når minoriteter strever, er det egentlig ikke så rart. Lykkes man, er det fordi man har klart å forsere mange hindringer.

DRAMATISK KJÆRLIGHETSHISTORIE: Abid Raja skriver i selvbiografien om den årelange kampen for å få gifte seg med sin utkårede, Nadia Ansar. Her er paret på MATILDA"-première på Folketeateret. FOTO: TORE SKAAR.
DRAMATISK KJÆRLIGHETSHISTORIE: Abid Raja skriver i selvbiografien om den årelange kampen for å få gifte seg med sin utkårede, Nadia Ansar. Her er paret på MATILDA"-première på Folketeateret. FOTO: TORE SKAAR. Vis mer

Universelle følelser

47-åringen tror boka har slått an fordi den omhandler universelle følelser som skyld, skam og utenforskap, samt den dramatiske kjærlighetshistorien mellom han og kona, psykolog Nadia Ansar.

- De følelsene er jo helt like for oss alle, selv om hudfargene og bakgrunnene våre er ulike.

Flere av historiene fra «Min skyld» har vært kjent før, blant annet fra boka «Talsmann» fra 2008, men Raja tvilte seg fram til å blottlegge de mest intime i den nye biografien. Det var kona som overtalte ham til å skrive ufiltrert.

- Skal du virkelig gå rundt å være redd hva folk kommer til å si? Eller skal du skrive det du mener virkelig betyr noe? spurte hun. Og da innså jeg at jeg måtte fortelle alt, sier Raja.

- Jeg satt som kultur- og likestillingsminister, og da kunne jeg ikke holde igjen på historiene i redsel for hva folk ville til å si. Jeg måtte tørre å stå i at nå vet folk nesten alt om meg, fra rumpehull til IVF-behandlinger, til at jeg ble forlatt på sykehuset som baby.

Hyller søsteren

I høst ga storesøsteren ut «Abida Raja. Frihetens øyeblikk» om sin oppvekst og liv med sosial kontroll og tvangsekteskap. Broren og kona som selv er trebarnsforeldre, har vært fosterforeldre for to av hennes barn, og kjenner godt vanskene søsteren har stått i.

- Det er utrolig modig av henne å skrive en så tøff bok om vold i ekteskapet, og boka hennes viser noe av forskjellen mellom presset på en kvinne og en mann, sier Raja, før han legger til at det var lite hjelp å få for dem som var myndige og varslet om vold i hjemmet på starten av 90-tallet.

- Jeg tror den største forskjellen på våre historier fra da vi var unge er at jeg var 15 år, og Abida 18, da vi søkte offentlig hjelp. Mens jeg umiddelbart ble tatt hånd om av barnevernet og plassert på sperret adresse, så fikk foreldrene lurt henne med til Pakistan, hvor hun ble tvangsgiftet i løpet av den perioden jeg var i barnevernet. Hjelpeapparatet var ikke der for henne, mens jeg fikk en hel landsby med oppdragere som hjalp meg.

Fortellingen i Abidas bok er basert på hennes opplevelser og hvordan de to eldste barna beskriver det. Ektemannen benekter all vold. Han er dømt én gang for vold mot en datter.

KONTROVERSIELL: Abid Q. Raja blir ofte beskrevet som brautende og litt mye, men mener folk har fått et nytt inntrykk av han etter å ha lest boka. Her da han var kulturminister og døpte kulturbåten "Sjøscenen" ved Bryggen i Bergen. Foto: Bent Are Sigvaldsen
KONTROVERSIELL: Abid Q. Raja blir ofte beskrevet som brautende og litt mye, men mener folk har fått et nytt inntrykk av han etter å ha lest boka. Her da han var kulturminister og døpte kulturbåten "Sjøscenen" ved Bryggen i Bergen. Foto: Bent Are Sigvaldsen Vis mer

Mistet kontakt far

Raja mener at hemmeligheten bak hans egen utrolige klassereise er støtten fra folk han har møtt opp gjennom

- Jeg har møtt mange som ikke har gitt meg opp. Jeg har fått muligheten til å lykkes, mot alle odds. Jeg har fått avgjørende hjelp av mange tilfeldige oppdragere, sier han.

- Til tross for at foreldrene mine dro til Pakistan og forlot meg på sykehuset i fire måneder da jeg var nyfødt, så har veldig mange brikker i livet mitt falt i riktig retning. Jeg fikk en barnepleier som passet på meg, en bibliotekar som ga meg leseglede, gode lærere, utfordrende klassevenner på Foss videregående, professorer og motdebattanter. Det er mange som så meg, og aldri ga meg opp. Men den klassereisen, den skulle nesten ikke gått an, gjentar Raja.

Hans klassereisen har likevel kostet, og Raja har blant annet mistet kontakt med store deler av familien sin. Moren døde av corona i Pakistan for to år siden, og faren har han ikke lenger kontakt med.

- Det er jo sårt. Særlig i høytider. Jeg var på Norefjell i jula og så barn der som skapte gode minner med sine foreldre. Det er et tomrom at den kjærligheten aldri har vært der fra foreldrene mine.

Abid Raja tørker seg i øyekroken.

- Men jeg har lært meg at jeg ikke kan gjøre noe med det. Og jeg kan gi kjærlighet til mine egne barn, slik at jeg kan bryte den arvesynden som ofte går fra generasjon til generasjon.

MANGE HATTER: Abid Raja er kjent jurist og Venstre-politiker, har skrevet flere bøker og var «Nissen» i Maskorama 2021. Foto: Seher.no
MANGE HATTER: Abid Raja er kjent jurist og Venstre-politiker, har skrevet flere bøker og var «Nissen» i Maskorama 2021. Foto: Seher.no Vis mer

Skrev boka selv

Smilet kommer tilbake når han kaster nye blikk på boka si. Venstre-politikeren som er blitt kalt alt fra en klovn, til brautende og kontroversiell, mener mange har fått et nytt syn på han etter å ha lest boka.

- Jeg er så overveldet av all den kjærligheten og de positive tilbakemeldingene jeg får fra folk. Jeg føler jeg svever på en sky.

Raja gliser.

- Jeg opplevde veldig mye dritt i barndommen. Men det at jeg fikk Nadia veide opp for ekstremt mye. Boka og responsen fra folk, gjør at jeg nå føler at jeg klarer å legge det som skjedde i barndommen bak meg. Det er rart å si det, men det føles som om det vonde på en måte blir kompensert for gjennom alle de positive tilbakemeldingene. Min landsby er nå enda større. Det er et utrolig eventyr!

Raja fant tid til å skrive hele boka selv, mellom andre oppdrag, og bokskrivingen har også gitt mersmak.

- Jeg vet ikke om jeg våger det etter en sånn type opptur. Det er vanskelig å toppe denne boka. Men jeg går faktisk rundt og tenker på en idé til ei ny bok.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer