Anmeldelse: Fernanda Melchor «Paradais»

Oppsiktsvekkende om unge drapsmenn

Veien til helvete er brolagt med ulikhet, raseri, håpløshet og selvbedrag. Særlig når du er farlig, full og seksten år.

MØRKT: Den meksikanske forfatteren Fernanda Melchor ble langlistet til Bookerprisen for «Paradais». Melchor er fascinert av vold og drapsmenn – og skriver mørkt og fascinerende om det. Foto: Solum Bokvennen
MØRKT: Den meksikanske forfatteren Fernanda Melchor ble langlistet til Bookerprisen for «Paradais». Melchor er fascinert av vold og drapsmenn – og skriver mørkt og fascinerende om det. Foto: Solum Bokvennen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: I en diskusjon om forfattere og kunstnere kan framstille skjebner som ikke er deres egne, bør meksikanske Fernanda Melchiors siste bok være med. Hun er en 39 år gammel forfatter og journalist, tidligere kortlistet til den internasjonale Bookerprisen. Som trettenåring kjøpte hun sine første bøker: «Nattsvermeren», om kannibalen Hannibal Lecter og «Parfymen» av Patrick Süsskind. Hun var og er fascinert av vold, og av drapsmenn.

«Paradais» handler om to av dem. Den ene følger vi nært, intenst: 16 år gamle Polo har ingen kjent far. Han sover på betonggulvet hjemme. Moren tar hele lønna hans, hans gravide kusine har tatt senga hans, hvem far til barnet er, forblir lenge usagt.

Polo jobber i boligkomplekset Paradais, der han rydder opp dritten etter de rike. For dem som har sett TV-serien «Den hvite lotus» likner scenografien, men dette er fra bak kulissene: Her handler det om hvordan tjenerskapet lever. «Paradais» er en ironisk tittel på både bok og boligkompleks. Det er slik gringoene uttaler paradis.

Seksuelt besatt

Polo henger med Franco, rikmannssønnen han har funnet utallige måter å kalle et fleskeberg på. Han kan ikke fordra guttungen, men Franco har tilgang til penger og alkohol, og Polo vil drikke seg full. Så ofte som mulig, så mye som mulig. Franco er seksuelt besatt av Senõra Marian, den rike tobarnsmoren og naboen. Han bare må ha henne, og Polo vil ha verdisakene i villaen, som inngangsbillett til et bedre liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer