Anmeldelse: Øystein Morten «Eirik Raude»

Oppsiktsvekkende reise

Bli med i vikingkongens fotspor, fra et gutterom i Norge til Island og Grønland på kryss og tvers.

MED GRØNLAND I SIKTE: Eirik Raude på vei mot Grønland i år 980. Illustrasjonen er hentet fra «The Book of Discovery» av T.C. Bridges. Foto: NTB
MED GRØNLAND I SIKTE: Eirik Raude på vei mot Grønland i år 980. Illustrasjonen er hentet fra «The Book of Discovery» av T.C. Bridges. Foto: NTB Vis mer
Publisert

BOK: Religionshistoriker og forfatter Øystein Morten gjør mye rart. Da han jaktet på Olav den hellige i 2010, klarte han å få Oslo katolske bispedømme til å låne ham et fragment fra St. Olav-relikvien for å gjennomføre en karbondatering. I jakten på Sigurd Jorsalfare tre år seinere ga han seg ikke før han hadde fått den angivelige hodeskallen hans hentet ut fra en nisje i en vegg på Akershus slott i Oslo.

«Eirik Raude»

Øystein Morten

Sakprosa

Forlag: Vigmostad Bjørke
Utgivelsesår: 2022

«Underholdende og lærerik.»
Se alle anmeldelser

Denne gang har Morten klart det kunststykket å skrive ei bok basert på førti setninger i Sagaen om Eirik Raude, en av de mest berømte vikingene noensinne. For å være litt mer nøyaktig: setningene omhandler to tredeler av boka hans, resten dreier seg om Eiriks sønn Leiv Eiriksson og hans etterfølgere som reiste til Vinland.

FORFATTER: Øystein Morten er historiker og forfatter og har også skrevet bøker om Olav Tryggvason og Olav den hellige. Foto: Helge Skodvin
FORFATTER: Øystein Morten er historiker og forfatter og har også skrevet bøker om Olav Tryggvason og Olav den hellige. Foto: Helge Skodvin Vis mer

Lyst fredløs

La oss ta den korte historien om Raude først: Han er av høvdingslekt, blir født rundt 945 og vokser opp på Jæren. Navnet Raude har trolig sammenheng med at han hadde rødt hår og skjegg. I sagen står det bare at han reiste til Island på grunn av drapssaker. Der gifter han seg med Tjodhild, datter av den mektige høvdingen Jørund Ulvsson. Igjen blir Eirik involvert i drap, og må i 979 forlate gården. Han slår seg ned sør på Island, før han blir lyst fredløs og dermed er nødt til å forlate Island. Det fører ham enda lenger vest, til Grønland.

Som i de andre bøkene går Øystein Morten i hovedpersonens fotspor, men denne gangen tar han et oppsiktsvekkende og unikt grep: Han går inn i den virtuelle verden. For, tro det eller ei, Morten sitter på gutterommet med «den nyeste teknologien innen virtual reality med romsensorer og hodesett med skjermer som justeres etter pupillenes og hodets bevegelser, mens to kontrollere simulerer høyre og venstre armer og hender». Dette er en av de kraftigste datamaskinene på markedet, innkjøpt for penger Morten fikk da han solgte ei hyttetomt på hjemstedet i Numedal.

Med den nyeste flysimulatoren til Microsoft starter Morten på grønlandsreisen til Eirik Raude, basert på sagatekstene. Med sagaen som kompass drar han deretter på tur til Island og Grønland. Han kommer ut for snøstorm og opprørt hav og bukserer med innleid ATV over tynne tømmerstokker gjennom Grønlands til tider ugjestmilde natur.

GAMMEL GÅRD: Mortens sønn av Sigurd foran rekonstruksjonen av Raudes gård. Foto: Vigmostad Bjørke
GAMMEL GÅRD: Mortens sønn av Sigurd foran rekonstruksjonen av Raudes gård. Foto: Vigmostad Bjørke Vis mer

Hedenskap og jotner

Morten har en egen evne til å leve seg inn i personene han skriver om. Med detaljkunnskap fra sagaene og med støttelitteratur, beveger han seg framover i Raudes dramatiske historie. Alt var neppe slik Morten skildrer, men det gjør forfatteren også klart.

At denne boka utgis samtidig som NRK viser den danske serien «Historien om Grønland og Danmark», er nok tilfeldig, men slett ingen ulempe. Uansett er beskrivelsene og fortellingene til Øystein Morten så detaljrike at man formelig ser for seg hvordan Eirik Raude opplevde Grønland på 980-tallet, og hvordan forfatteren sjøl opplevde den gigantiske øya 1040 år seinere.

Her er kristendom og hedenskap, jotner, onde ånder, volver og kristne pionerer i skjønn forening. Gjennom sine nitide undersøkelser av kirker og gamle gravsteder, kan Morten slå fast at kristendommen kom tidligere til Grønland enn det sagatekstene sier.

Dette er både ei lærerik og underholdende bok.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer