BOK: I 25 år har idéhistorikeren og forlagsredaktøren Trygve Riiser Gundersen arbeidet med predikanten Hans Nielsen Hauge og hans vekkelsesbevegelse. Nå foreligger første bind av hans storverk «Haugianerne». Det har undertittelen «Eneveldet og undergrunn» og er mildt sagt et imponerende stykke arbeid!
Bindet er på over 700 sider inkludert et stort noteapparat, en fyldig litteraturliste og en tidslinje og et personregister å støtte seg til om man innimellom skulle miste oversikten. For det er et helt usedvanlig detaljert bilde av Hauge, haugianerne og norsk historie Gundersen tegner opp. Det er derfor lett å glemme enkle fakta som at Hauge ble født i 1771 og døde i 1824.
I første bind er fokuset rettet mot hans virke som predikant i åra fra 1795 til 1799. Andre bind skal komme ut i 2024. Der skal historien føres fram til arrestasjonen i 1804 og den ti år lange rettsprosessen.
Som tittelen antyder, er dette ingen biografi. Snarere er det en bredt anlagt kulturhistorisk framstilling av folkelig opprør og ulike vekkelsesbevegelser gjennom hele 1700-tallet. I lys av pietistiske bevegelser på kontinentet og strileopprøret i Bergen, gir Gundersen en myldrende skildring av Hauges liv og virke, av de første haugianerne og deres mange motstandere. Alt sammen for å tegne et nytt bilde av forholdet mellom allmuen og øvrigheten under eneveldet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger