Anmeldelse: Trine-Lise Rygh «Du er min historie»

Oppsiktsvekkende

Det er lett å gå i oppløsning når ektefellen din er dypt deprimert. Trine-Lise Ryghs nye roman er både oppsiktsvekkende og skremmende troverdig.

STILSIKKER: Trine-Lise Rygh er en mester i kontraster. Hun har skrevet en stilsikker roman om et ekteskap som knaker, og en kvinne som prøver å leve med sin deprimerte mann, mener anmelder. Foto: Leikny Havik Skjærseth, NTB
STILSIKKER: Trine-Lise Rygh er en mester i kontraster. Hun har skrevet en stilsikker roman om et ekteskap som knaker, og en kvinne som prøver å leve med sin deprimerte mann, mener anmelder. Foto: Leikny Havik Skjærseth, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Trine-Lise Rygh åpner denne romanen med et dikt av den chilenske poeten og fotografen Claudio Bertoni, der dikter-jeget uttrykker et inderlig ønske om å være ett med et dikter-du. For ekteparet i Ryghs roman heller realiteten i retning av det motsatte.

«Du er min historie»

Trine-Lise Rygh

Skjønnlitteratur

Forlag: Vigmostad Bjørke
Utgivelsesår: 2022

«Både selvsikker og stilsikker.»
Se alle anmeldelser

Bokas avsats er første nyttårsdag i koronaens første hele leveår. I midten av et lite knippe navngitte personer står «jeg» og «du», ei ikke navngitt kone (fortelleren) og hennes ikke navngitte mann. Han jobber på oljeplattform. Hun er personlig assistent, og skriver fortellinger på si. Sammen har de tenåringen Lea, som ville ta livet sitt som åtteåring, og nå har utviklet noe som likner spisevegring. Familien bor på 160 kvadratmeter, noe som er langt fra nok til å romme mannens mørke. Han har alltid vært deprimert, og er like fraværende som tilstedeværende.

Året som skildres gjennom forbigående minner og øyeblikk, virker avgjørende for hvorvidt ekteskapet vil vare.

Fiksjon og virkelighet

For romanen «Hundedager» fikk forfatter Trine-Lise Rygh Språklig samlings litteraturpris. Så god som andreboka «Du er min historie» er, er det ingenting som tilsier at den vil få dårligere mottakelse. Den er både oppsiktsvekkende og fengslende skrevet.

Historien er fortalt i korte kapitler gjennom ei rekke minner og episoder i fortellerens hverdag, og den speiler seg i virkeligheten. Utenom pandemien er faktiske nyhetssaker bakt inn i fiksjonen. Rammene er tydelige for alt annet enn jeg-fortellerens virkelighet, for har hun og mannen egentlig et liv sammen?

Ektemannens fraværende tilstedeværelse er bare én av mange tungvektige kontraster i boka, men som alene sier alt om konas grenseoppløsende tilværelse. Det trygge er også utrygt, godhet er det samme som likegyldighet, og fortelleren er gjerne både sorgtung og lettet på en og samme tid. For ikke å glemme den viktigste kontrasten, den mellom jeg og du, som i all sin enkelhet skildrer oppløsningen av samlivet. Grepet tydeliggjør hvor vanskelig det er for fortelleren å komme innpå mannen sin, og hvor langt unna de er å være et vi.

Bli eller gå?

Flere av de korteste kapitlene er verken øyeblikksbilder eller minner fra ekteparets liv, men handler om ulike sider ved hunden. Ikke fordi familien eier en hund, men ‘menneskets beste venn’ gestalter fortellerens følelser: «Hunder merker endringer godt og blir ofte skeptiske dersom eieren reiser bort over tid.» Kan hende er det de uklare grensene som gjør det vanskelig for henne å gi klart uttrykk for hvordan hun har det.

Mens romanen gjengir biter av virkeligheten, farger fortellerens hverdag det hun selv skriver. Alltid har hun et valg om å slette eller beholde dokumentet sitt, og til slutt kommer hun på at hun kan styre personenes liv i en annen retning. Slik blir skrivingen hennes en allegori på ekteskapet, som hun enten kan gå ut av, eller bli i, men der hun verken greier å hjelpe seg selv eller mannen sin.

Rygh får sagt usedvanlig mye mellom linjene. Bildebruken er forbilledlig – og språklig sjonglerer hun godt mellom det generelle og det spesielle. Rytmen er upåklagelig. «Du er min historie» er en selvsikker og stilsikker roman skrevet i en myk realisme og et kledelig nøkternt språk om et ekteskap som, om ikke annet, er på randen av å gå i hundene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer