Anmeldelse: Bjørn H. Samset, «2070 - alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den»

Oppskrift på en vidunderlig verden

Bjørn H. Samset kan enormt mye om klima. Nå tar prøver han å løse klimakrisen på forskudd.

KLIMAEKSPERTEN: Bjørn H. Samset viser en tilkjempet optimisme i boka si, men legger ikke skjul på at vi går en vanskelig tid i møte. Foto: Nina Hansen
KLIMAEKSPERTEN: Bjørn H. Samset viser en tilkjempet optimisme i boka si, men legger ikke skjul på at vi går en vanskelig tid i møte. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

Et høydepunkt i Bjørn H. Samsets karriere fant sted i 2018. Da ble han med i FNs klimapanel. Han har siden lest en uendelig rekke fagartikler og skrevet utallige sammendrag. Det hele endte med at han fikk hovedansvaret for et av kapitlene i FNs siste og mye diskuterte klimarapport. Den ble en øyeåpner for mange. Det kan også hans nye bok bli. Han er nemlig mannen bak den nye klimaoptimismen.

Man skal ikke ha lest mange sidene i «2070» før man merker at man har å gjøre med en kvalifisert og kunnskapsrik forfatter. Riktignok har han en hang til tunge formuleringer. At han snakker om «null utslipp» og ikke «nullutslipp», tyder på at han for det meste skriver på engelsk. Men viktigere er det at han har utgitt en ambisiøs bok om klimakrisen. Han nøyer seg ikke med å gjenta hvordan vi har havnet i ulykken. Han vil også fortelle oss hvordan vi kan løse den – og i fellesskap skape en vidunderlig ny verden.

Må rydde opp

Hans oppskrift er gjenkjennelig. Den begynner med å se mulighetene vi har, og handle deretter. Bare da kan vi nå målet om nullutslipp av klimagasser fra olje, gass og kull i år 2070. Det vil føre til at klimaet igjen stabiliserer seg og snittemperaturen ender på rundt to grader over det den var for 150 år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer