Anmeldelse: Benedict Wells, «Hard Land»

Oppvekstroman med kultpotensial

Benedict Wells skriver smertefullt og presist om å bryte ut av puppestadiet.

BENEDICT WELLS: Tysk-sveitsisk forfatter som tar opp arven fra amerikanske forbilder som John Irving og J.D. Salinger. Foto: PRESS / Roger Eberhard
BENEDICT WELLS: Tysk-sveitsisk forfatter som tar opp arven fra amerikanske forbilder som John Irving og J.D. Salinger. Foto: PRESS / Roger Eberhard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Første setning i en roman bør helst fenge. I «Hard Land» går den slik: «Det var den sommeren jeg forelsket meg, og moren min døde.»

Her rommer den hele romanen. Men fortsettelsen er verd å kaste seg på.

Forfatteren, tysk-sveitsiske Benedict Wells (f. 1984), har allerede skaffet seg stjernestatus, særlig blant yngre lesere i 20-30-årsalderen. Da den forrige boka hans, «Ut av ensomheten», utkom i 2016, lå den på tyske besteselgerlister i nesten to år. Han er oversatt til 38 språk. Så hva er det som appellerer så sterkt?

Læremester Irving

Noen tilskriver det fortellerteknikken. Wells er ikke hans egentlige navn. Han er barnebarn av den berømte nazilederen Baldur von Schirach, men vil ikke identifiseres med det belastede familienavnet. I stedet har han tatt navnet til den foreldreløse Homer Wells fra John Irvings roman «Siderhusreglene». Det er en velvalgt hyllest til læremesteren.

I «Hard Land» aner jeg også sporene til en annen amerikansk kultforfatter; J.D. Salingers «Redderen i rugen». Det handler om den forjævlige perioden der man skal bryte ut av puppestadiet og bli en voksen person; angsten, følelsen av utilstrekkelighet krysset med skyhøye forventninger og overmot. Wells introduserer tilstanden «eufankoli», som er en blanding av eufori og melankoli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer