Anmeldelse: Alf van der Hagen «Sonja. Samtaler med Dronningen»

Overraskende åpenhjertig

Alf van der Hagen møter kunstelskeren, kunstsamleren og kunstneren Sonja. Det ble en åpenhjertig samtale der dronningen viser nye sider av seg selv.

MESTERMØTE: Daværende kronprinsesse Sonja og Johan Stenersen møtte Andy Warhol (t.h.) i hans studio The Factory i New York i 1982. Det resulterte i en bildeserie av Sonja. Foto: Det Kongelige Slott
MESTERMØTE: Daværende kronprinsesse Sonja og Johan Stenersen møtte Andy Warhol (t.h.) i hans studio The Factory i New York i 1982. Det resulterte i en bildeserie av Sonja. Foto: Det Kongelige Slott Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Dronning Sonja har sagt om Kong Harald: «Han pleide å si at han ble plattfot opp til ørene når han gikk på utstillinger sammen med meg.»

Det er en overraskende åpenhjertig dronning Sonja som røper dette for Alf van der Hagen i hans nye bok «Sonja. Samtaler med dronningen». Samtalebøker er blitt en spesialdistanse for kulturskribenten van der Hagen. Han har tidligere invitert oss med inn i tankegodset til folk som Dag Solstad, Kjell Askildsen, Henning Hagerup og Suzanne Brøgger.

Og nå altså dronningen. Et oppdrag som i utgangspunktet skulle resultere i en artikkel, er blitt til ei hel bok. Kjemien mellom samtalepartnerne stemte, det merker man allerede i innledningen der van der Hagen skisserer sin framdriftsplan for intervjuet: «Jeg tror i grunnen det er en fordel at ikke dronningen sitter her forberedt til tennene?», sier han. «Jeg er helt blank, jeg. Du styrer dette», svarer hun.

Grafikkens nobelpris

Dette er ingen vanlig kongelig biografi om statsbesøk, arveprinser og -prinsesser eller rundreiser i kongeriket. Bærebjelken er dronningen og kunsten. Kunstelskeren Sonja, kunstsamleren Sonja, kunstneren Sonja. Utgangspunktet er 10-årsjubileet for den internasjonale kunststiftelsen hun har grunnlagt, Queen Sonja Print Award (QSPA). Den er på vei til å bli en av verdens mest prestisjetunge kunstpriser, en slags «grafikkens nobelpris», som noen har kalt den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer