Unni Lindell i Leselyst:

- På grensa til galskap

Unni Lindell smugleste bibelen da hun gikk på gymnaset - fordi hun var innbilt kristen. Det ble hun deprimert av, og ikke mange år seinere gikk hun over til å leve av drap.

FARLIG: Når Unni Lindell pusler med ei ny krimbok, leser hun oppslagsverk om delvis farlige diagnoser. Og storkoser seg. Foto: Bjørn Langsem
FARLIG: Når Unni Lindell pusler med ei ny krimbok, leser hun oppslagsverk om delvis farlige diagnoser. Og storkoser seg. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

- Ei hjerteskjærende ny bok som heter «Den tyngste mila». Det er skikjendis Erling Jevnes kone, Inger-Lise Sæterbakken Jevne som er forfatteren. Det ble nærmest et nasjonalt traume da Erling skulle leie sønnen over riksveien nedenfor gården og fireåringen rev seg løs og ble påkjørt og drept. Denne boka berører sterkt. Selve historien er hjerteskjærende, men boka er også livsoppbyggende og kan sees på som en veileder i å overleve. Mange fine tanker og betraktninger.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Göran Tunströms «Juleoratoriet», må det bli. Den utkom på norsk i 1984. Jeg hadde mistet moren min året før og kjente at ingen forsto hvordan det var. Da jeg leste Görans bok fant jeg en som skjønte. Boka er uendelig vakker og mørk, men også lys som en sommerdag. Den handler om Sidner, faren og søsteren. Moren Solveig sykler inn i en kuflokk og dør. Boka spenner over mange år og mange kontinenter. Selma Lagerlöf er en biperson i boka. I 1989 traff jeg Göran for første gang og vi ble gode venner. Møttes mange ganger, både i Norge og Sverige. Etter at han døde, dro jeg til Sunne og la ned blomster på graven hans. Ikke langt fra Sunne kirke ligger Mårbacka, Selma Lagerlöfs hus. En gang i året drar jeg dit og går i de to forfatteres fotspor. Så stort inntrykk gjorde «Juleoratoriet» på meg at den er med meg som en livbøye. Den er faktisk fortsatt i salg, så jeg har sikret meg to i julegaver.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Det måtte ha blitt Unni Lindell, for hun vet alt om Unni. For så vidt har hun skrevet litt om Unni, i boka «Knut, Nobodys baby». Det er en biografi om vennskapet mellom meg om min katt Knut. Et vennskap som strakte seg over 18 år og som mange vil betrakte som på grensa til galskap. Den katta kostet meg millioner av kroner.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Jeg leser aldri selvhjelpsbøker, men i forbindelse med at jeg pusler med ei ny krimbok leser jeg «Helt alminnelig galskap» av Kjos og Wennevold. Det er et oppslagsverk i delvis farlige diagnoser. Og jeg storkoser meg.

Hvilken bok har du smuglest?

- Jeg smugleste bibelen da jeg gikk på gymnaset, fordi jeg var innbilt kristen og var med i en kristen studentgruppe. Det var flaut overfor de andre i klassen. Men heldigvis kom jeg meg ut av det, og det er jeg uendelig glad for. Å være kristen kjentes bare trist og nedbyggende. Jeg ble deprimert av det. Ikke mange år seinere gikk jeg over til å leve av drap, he, he!

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Hva med å si noen av mennene i min siste bok «Fremmedlegeme». De får som fortjent altså, så slik sett ser jeg på siste krimmen min som en «feelgood»-roman.

… og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Et tåpelig spørsmål. Ingen kan ha sex med pappfigurer. Hvorfor kunne dere ikke heller ha spurt hvilken forfatter man kunne tenkt seg! Det er et mye morsommere spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer