Anmeldelse: Bent Høie «Uro i koronaens tid»

Parodisk

Etter en spennende åpning, blir Bent Høies bok om coronakrisen skravlete og går over i det parodiske.

DRAMA: Boka til Bent Høie blir til et kostymedrama om koronakrisen. Foto: Bjørn Langsem
DRAMA: Boka til Bent Høie blir til et kostymedrama om koronakrisen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Da coronaviruset stengte ned landet i 2020, brukte jeg tid på å lese skildringer av epidemier. For kopper og kolera, pest og pandemier har alltid skapt de mest fantastiske historier om helter i konflikt og samarbeid. Det var derfor med en viss forventning jeg åpnet Bent Høies «Uro i koronaens tid» - spent på hva som ventet bak den forlokkende tittelen.

«Uro i koronaens tid»

Bent Høie og Jorunn Litland

Sakprosa

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2022

«Spennende åpning, svak avslutning.»
Se alle anmeldelser

Boka har Høie skrevet i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementets taleskriver, Jorunn Litland, og den begynner riktig så bra. Allerede i prologen framstiller helseministeren seg som en helt som ene og alene vil bli husket for sin kamp mot pandemien.

Ja, i de første kapitlene tyder alt på at «Uro i koronaens tid» skal bli noe av et kostymedrama om sterke personligheter fra regjeringen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Den første dressen dukker opp i andre setning, og seinere får vi en rekke glimt av løse slipsknuter, ulastelig antrukne statssekretærer og til og med en sekretær hyllet inn i et stort sjal. I en scene avslører helseministeren at han om ettermiddagen «pleier å sparke av [s]eg skoene» og ofte kommer vandrende «på sokkelesten» i departementets korridorer.

Høydepunktet

Bak de stadig skiftende antrekkene, murrer uroen fra første stund. For tidlig i pandemien går det opp for ministeren at han heretter må fatte beslutninger uten å kunne støtte seg på grundige utredninger og entydige faglige råd.

Uroen han føler fører snart til at han blir forvirret av Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet og Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet. Det viser seg nemlig at de er uenige seg imellom, kommer med forskjellige råd og motstridende analyser. Med tilstrebet ro nevner Høie at han var redd for å miste kontrollen over situasjonen. Seinere får vi også vite at han var nær ved å bryte sammen, og ba statsministeren om enda en statssekretær. Uansett, Høies skildring av den dramatiske tida fram til nedstengningen 12. mars, er uten tvil bokas høydepunkt.

RO: Tålmodighet og ro, det er karakterer Høie har arvet etter sin far. Foto: Bjørn Langsem
RO: Tålmodighet og ro, det er karakterer Høie har arvet etter sin far. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Høie skifter karakter

Selv for den som har lest Stoltenbergs og Nakstads bøker, finnes det ny informasjon som får detaljer til å falle på plass. En ting er at Høie var usikker på om Guldvog var sterk nok til å ha ansvaret for kriseberedskapen og derfor styrket hans stab. Men det går også fram at Høie gikk ut over sitt ansvarsområde. I et møte skal han nærmest ha presset direktøren til å lage tiltakspakken for å stenge ned landet.

Ikke uten en viss stolthet, avslører ministeren at det var han som først kalte dem «de sterkeste og mest inngripende tiltakene i fredstid».

Uten å røpe for mye, kan jeg avsløre at spenningen forsvinner etter 60-70 sider. Etter å ha framstilt Høie som høy og mørk, har de to manusforfatterne tydeligvis bestemt seg for å endre hans karakter. Midt i «Uro i koronaens tid» framstår han plutselig som rolig, tålmodig og dempet - karaktertrekk han etter sigende skal ha etter sin far.

At Høie ikke bare skifter klær, men også karakter, fører til at det nesten blir umulig å få tak på dramaets seinere konflikter, for eksempel munnhoggeriet mellom Høie og Raymond Johansen.

Det er ikke til å stikke under stol at de siste 120 sidene dessverre er skravlete, ustrukturerte og intetsigende, og går over i det parodiske.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer