Påskekrim:

Påskekrim du bør lese nå

Hva skal du lese i påsken? Vår anmelder Cathrine Krøger loser deg gjennom ti ferske krimromaner - for enhver smak.

KRIM FOR ALLE: Grøss og gru eller politikrim med brodd? Onde nazister eller styrtrike superheltinner? Her er det bare å velge å vrake. Foto: Cappelen Damm, hentet fra krimromanen «Ensomt vitne».
KRIM FOR ALLE: Grøss og gru eller politikrim med brodd? Onde nazister eller styrtrike superheltinner? Her er det bare å velge å vrake. Foto: Cappelen Damm, hentet fra krimromanen «Ensomt vitne». Vis mer
Publisert

En krimlitterær sjeldenhet

Nadja får en telefon fra sin venninne Laura. Laura er hysterisk, hun har en død mann liggende på stuegulvet, og trenger hjelp til å bli kvitt liket. Nadja er hjelpsom, men tar en stor risiko. Hun er tidligere straffet. I tilbakeblikk får vi fortellingen om da hennes mor Marta ble funnet død i badekaret. Nadja ble erklært skyldig. En del av boka går på å oppklare hva som egentlig skjedde. Og så får du nok en historie. Om Nelly som elsket å se på film, og som møter Paul. Han er gift.

Dette er tyske Romy Hausmanns andre bok på norsk. Hennes «Elskede barn» var en av fjorårets beste krimmer, og hadde noe av den samme kompliserte oppbyggingen og tematikken. Det tar litt tid å komme inn i «Marta sover», men det er verdt jobben. Haussman er virkelig en krimlitterær sjeldenhet med sine lag på lag av fortellinger og innfallsvinkler.

Påskekrim du bør lese nå

Utradisjonell og kompleks

En dag er Hannahs ektemann sporløst forsvunnet. Tilbake sitter hun med hans seksten år gamle datter Bailey, som stort sett er rasende på stemoren sin. Det kommer store avisoppslag om at ektemannen var involvert i et gigantunderslag, datteren finner en bag full av kontanter, og Hannah får en beskjed med meldingen «Beskytt henne». Hun forstår at hennes vrange stedatter er i fare, og tør ikke engang å stole på politiet.

Dette er ei bok for deg som ikke er så glad i tradisjonell krim. Altså mer en roman bygget opp rundt et mysterium, der tematikken like mye er kjærlighet og det komplekse forholdet mellom en kvinne og en stedatter. Sammen må de finne ut av ektemannens og farens mystiske fortid, og hvem var egentlig den avdøde moren til Bailey. Løsningen er litt skral, og ikke like spennende som selve fortellingen.

Påskekrim du bør lese nå

Mobberne blir drept

Av og til kommer du over bøker som er så corny – eller direkte eksentriske – at du blir sittende og lure på hvor i all verden forfatteren har fått ideen fra. Det er tilfelle med Lars Ove Sæthers «Newtons vugge». Vi tror vi forstår plottet – og så kommer en virkelig original vri.

Isak bor sammen med sin lett alkoholiserte og ikke alltid like kjærlige adoptivmor. Han var utsatt for en ulykke som liten. Ansiktet ble ødelagt, og barndommen består av operasjoner, sterke smerter og ensomhet. Isak blir grovt mobbet for sitt utseendet. Etter hvert forsvinner mobberne. De blir funnet drept, og Isak blir mistenkt uten at noen kan bevise noe.

Denne boka er på ingen måter perfekt, men det er også noe av dens styrke. En slags medisinsk thriller som etter hvert går over til å bli en grøsser om et tvers gjennom ensomt menneske med en fryktelig skjebne.

Påskekrim du bør lese nå

Menneskets ondskap

Et kloster med skulende munker som sniker seg ut i natta på lyssky eventyr. Lik som er frosset inn i is, og viser tydelig tegn på tortur. Og et gigantisk ras som gjør at en hel dal sperres inne med det som åpenbart er en eller flere riv ruskende gale seriemordere. Jo da. Franske Bernhard Minier leverer – som det heter på sportsspråket – selv om både den nå suspenderte politietterforskeren og hans forfatter bærer preg av en viss materialtretthet.

«Dalen» er sjette bok i serien om den kultiverte kriminalførstebetjent Martin Servaz, og hans onde dobbeltgjenger – den Hannibal Lecter-aktige seriedrapsmannen Julian Hirtmann. I denne boka tar Servaz` kone kontakt. Hun som ble kidnappet av onde Hirtmann. Det er likevel ikke hovedplottet i denne boka, som ved siden av sine dypdykk i menneskets ondskap, også handler om den vanskelige kjærligheten, og et Frankrike på randen av sosialt og politisk kaos.

Påskekrim du bør lese nå

Burleske detaljer

En mann blir funnet død på ei øde strand med atten knivstikk i kroppen. Det dukker opp flere lik i det samme landskapet. De avdøde har klær fra noen tiår tilbake, og det er umulig å finne identiteten deres. Parallelt følger vi morderen. Han blir inspirert av ei notisbok med de mest groteske detaljer om hvordan partere et menneske.

«Isløsning» er femte bok i serien om privatetterforskerne Berger og Blom, og politietterforskeren Deer. Hun fikk beina kappet av i forrige bok, og kjemper seg tilbake til livet med sterke smerter og en enda sterkere vilje, Hun er den eneste som ser en forbindelse mellom mordene, og mistenker at noen i politiet saboterer etterforskingen. Ingrediensene er pirrende nok, og mannen bak det uskyldige pseudonymet Arne Dahl er ikke redd for å dæsje på med burleske detaljer og spektakulære plott.

Påskekrim du bør lese nå

Obligatorisk trøblete privatliv

Tretten år gamle Eddie er vettskremt vitne til at tre maskerte menn bryter seg inn i leiligheten og skyter brorens kjæreste. Broren, en beryktet gjengleder, kommer seg vekk. Da politiet ankommer, er Eddie taus. Den unge politibetjenten Lina skjønner at han er truet, og prøver å få ham til å snakke.

«Ensomt vitne» er første bok i en serie om politibetjentene Lina Kruse og Jack Karlberg. De har sitt obligatoriske trøblete privatliv; Jack med store ambisjoner og like stor gjeld, Lina med en ekstremt selvopptatt mor og et miserabelt kjærlighetsliv. Men boka er god. Realistisk på sitt vis, og spennende. Spesielt portrettet av Eddie, en snill og begavet gutt som tilsynelatende ikke har en sjans i et Stockholm der forstedene styres av kriminelle gjenger og hard kriminalitet.

Påskekrim du bør lese nå

Direkte spektakulær

Du må virkelig ikke la deg avskrekke av terningkastet, for jeg slukte hver side i denne boka. Raake er dessuten en av få krimforfattere denne våren, hvis tema har en viss berøring med vår dramatiske samtid. For det handler om russere som aldri har kommet over Sovjetunionens fall, med en handling delvis lagt til 1962, da vi sist sto på randen av en tredje verdenskrig.

Vi møter igjen spesialsoldaten Anna Aune fra «Isen» (2019). Dramatiske hendelser tvinger henne til Nordpolen og 4000 meter under havet, på jakt etter en ubåt som ble senket i 1962. Den hadde en uhyggelig last. I en tredje historie møter vi en gruppe gamle sovjetiske forskere, som vil ta hevn over både vesten og et Russland som gjemte dem bort etter Perestroika.

Boka er på ingen måter perfekt. Teknisk stakkato og med et ganske banalt plott. Men samtidig altså – uhyggelig spennende og direkte spektakulær.

Påskekrim du bør lese nå

Gammelmodig og sjarmerende

En norsk kurer blir funnet skutt i grenseområdene mot Sverige, og papirene han skulle gi Hjemmefronten er forsvunnet. På det okkuperte Norges legasjon i Stockholm mistenker de at det kan være en lekkasje i det norske miljøet. Forfatter, dranker og bohem Jomar Kraby settes på saken. Parallelt følger vi unge og ganske forvirrede Kai. Hans far var kommunist og venn av Jomar. Hans bror nazist og kollaboratør, og selv har han kjempet i Spania. Nå flykter han til Sverige, men Jomar mistenker at han har noe å skjule.

«Lazarus» er tredje bok i Dahls krimserie fra annen verdenskrig. Den er ingen såkalt forrykende thriller, snarere dempet, gammelmodig og mer sjarmerende enn virkelig spennende. Men med et behagelig språk og passe driv, en overbevisende tidskoloritt, språk og typer – nyanserer Dahl etterkrigstidas svart-hvitt bilde av skurker og helter.

Påskekrim du bør lese nå

Imponerende driv

Det er høyt tempo, et mylder av karakterer, tette spenningskurver og imponerende driv i finske Max Seeck serie om politietterforskeren Jessica Niemi. Hun er mer ulykkelig og nevrotisk enn de fleste etterforskere, med en enorm formue som hun skjuler for sine kolleger og i stadige møter med sin avdøde mor. Boka åpner med at hun blir utsatt for et voldtektsforsøk, og får et hespetre av en ny sjef.

Plottet? En kjent influenser er forsvunnet med kjæresten, På samme tid flyter et lik i land. Det er en ung kvinne, kledd i en slags skoleuniform – lik en japansk mangafigur. Politiet leter etter en mystisk skikkelse omtalt som Fantomet, i en sak som etter hvert blir ganske kompleks.

Seeck er ikke redd for å bruke ord. Veldig mange ord. Fordelen er at han kan skrive. Og selv om avslutningen har overveldende mange omdreininger, er den både overraskende og dramatisk.

Påskekrim du bør lese nå

Finurlig avslutning

Bris har pappaperm og skal ha kvalitetstid med sin lille sønn. Han får en telefon og tar med sønnen på et oppdrag på ei hytte på Femunden. Der ligger en ung kvinne – maltraktert. Innimellom bleieskift og mating blir han kvitt liket og setter fyr på hytta.

Det er mars 2020, og daglig kommer det illevarslende nyheter om et mystisk virus som sprer seg. True Crime-forfatter og rederdatter Helene Paus mottar et brev fra en ukjent kvinne, som forteller om en voldtekt hun ble utsatt for som ung. Hun navngir overgriperen som Paal Ylvingen. Det er en verdensberømt norsk regissør, som nå har trukket seg tilbake til en forblåst øy på Helgelandskysten. Ryktene om at han er overgriper har gått i mange år.

Brekkes andre krim er solid nok, selv om både plott og typer kunne hatt mer temperatur og fart. I bunn er det en psykologisk krim og et slags kunstnerportrett. Avslutningen er finurlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer