Anmeldelse: Quynh Tran «I den svale skyggen»

Politiet på døra

Hvorfor er Má så opptatt av pengespill? Hva gjør storebror utenfor grillkiosken med åpne skjorteknapper? Og hvorfor banker politiet på døra? Quynh Tran skildrer det finske samfunnet fra et vietnamesisk barns ståsted.

UTENFOR: Finlandssvenske Quynh Trans debutroman er lagt til Finland på 1990-tallet og ses gjennom en liten vietnamesisk gutts øyne. Utenforskapen preger innsiden av hjemmet, mer enn utsiden. Foto: Kevin Chang
UTENFOR: Finlandssvenske Quynh Trans debutroman er lagt til Finland på 1990-tallet og ses gjennom en liten vietnamesisk gutts øyne. Utenforskapen preger innsiden av hjemmet, mer enn utsiden. Foto: Kevin Chang Vis mer
Publisert

BOK: Finlandssvenske Quynh Tran har fått en flying start på et forfatterskap jeg håper og tror blir et langt og lykkelig et. «I den svale skyggen» har allerede gitt Tran – som også er psykolog – flere priser.

Vi skriver seint 1990-tall, tiåret da femten, tjue vietnamesere ankommer Finland, hvorav noen av dem havner i den lille byen Jakobstad vest i landet. Blant dem er en familie på tre, Má og hennes to sønner Hieu og lillebroren, bokas forteller, som ikke sier hva han heter.

Fortellingen består av minneglimt, fra da Má fikk en helgejobb på et vaskeri hvor det jobber mange andre vietnamesere, dyrkingen av interessen hennes for fotografering, og pengekortspill på fritida, den fire år eldre storebroren som forelsket seg på nytt og på nytt, vennefamilien som skulle hjelpe dem inn i det finske samfunnet, og lot dem smake på gløgg og finske julestjerner.

Hemmelighetsfulle voksne

Hele tida henger dette litt underlige som ikke helt går å få tak på, over minnene. Hieu som står utenfor en grillkiosk, omgitt av mennesker i store bukser og bare har den øverste skjorteknappen kneppet igjen. Má som smeller med dørene, klirrer med porselenet i skapene og tramper rundt på høyhælte sko en dag Hieu har besøk av kjæresten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer