Øystein «Pølsa» Pettersen:

«Pølsa» om papparollen: - Følte meg mislykka

Øystein «Pølsa» Pettersen levde et jetsettliv og var konstant opptatt med jobb. Vekkeren kom da datteren hans ikke kjente ham igjen. Nå vil han hjelpe andre til å føle seg «helt konge».

HELT KONGE: Tidligere skiløper Øystein Pettersen kommer ut med ny bok i januar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HELT KONGE: Tidligere skiløper Øystein Pettersen kommer ut med ny bok i januar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Bare vent et sekund. Jeg sitter og diskuterer forskjellen mellom Android og iPhone med dattera mi, sier Øystein «Pølsa» Pettersen og humrer over telefon når Dagbladet ringer.

Den tidligere skiløperen og TV-profilen liker aller best å være hjemme med på Lillehammer med familien. Det er også grunnen til Dagbladet ikke fikk overtalt Pettersen til å komme til Oslo for å intervjue ham om hans nye bok «Helt konge».

- Da måtte Obama tatt meg imot på perrongen, og jeg er ikke sikker på om det ville fått meg til å reise nedover heller, sier han.

- Det er rett og slett ikke så viktig lengre. Jeg ville brukt en hel dag på noe vi fint kan gjøre over telefon. Hvis jeg skulle vært kynisk hadde jeg reist landet rundt for promotert boka og holdt foredrag. Da ville jeg tjent masse penger, men Oda (datteren journ.anm.) bryr seg filla om det. Hvorfor skal jeg gjøre det da, spør han retorisk.

Etter at han sluttet som skiløper har «Pølsa» vært å se på programmer som «Mesternes» og «71 grader nord». Kallenavnet fikk han tidlig i skikarrieren fordi han var mer «klumpete» enn de andre skiløperne.

Kjente han ikke igjen

Etter 20 år i toppidretten og utallige medaljer fra skikarrieren skulle man trodd at hans bok «Helt Konge» handler om hvordan man kan bli nummer én og best. Det er så langt fra virkeligheten som man kommer.

Pettersen forklarer at «Helt konge» skal vise folk hvilke mekanismer som gjør at vi føler oss «konge».

- Konge-metoden er ikke noe machofjas om å stå opp unødvendig tidlig om morgenen og bade i isvann. Den har ingenting med status, medaljer eller titler å gjøre. Den handler om følelsen av å lykkes i eget liv, sier Pettersen.

VINNER IKKE: Øystein Pettersen mener det er en misoppfattelse at han er en skiløper som noen gang kommer til å vinne mye i skisporet. Video: TV 2 Vis mer

I nærmere 20 år handlet livet hans mest om medaljer og titler. Skikarrieren tok ham verden rundt og han levde det mange ville anse som et vellykket liv. Men Pettersen har aldri følt seg så mislykket som da han kom hjem fra prøve-OL i Sotsji og VM i Val di fiemme 2013.

- Dattera mi hadde akkurat lært seg å gå, og jeg gikk inn døra med forventningen om at hun skulle løpe mot meg. I stedet gjemte hun seg bak moren sin. Jeg hadde vært så mye borte at hun ikke kjente meg igjen. Da kjente meg så innmari mislykka. Uansett hvilke resultater jeg hadde skapt kunne ingenting forandre den følelsen. Det hadde ingenting å si, forteller han.

Det var først da han ble kastet ut av landslaget året etter at han begynte å gjøre store forandringer i livet. Hans viktigste prioritert skulle nå være familien. Pettersen ville ikke gå glipp av flere viktige øyeblikk i Odas oppvekst.

VEKKER: Da Øystein Pettersens datter ikke kjente han igjen, forstod han at man måtte gjøre forandringer i livet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VEKKER: Da Øystein Pettersens datter ikke kjente han igjen, forstod han at man måtte gjøre forandringer i livet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Et jag

Pettersen mener at man må ta aktive valg for å føle seg bra, leve, ikke bare være i live.

- For å lykkes, er en avhengig av å definere hva det er en har lyst til å lykkes med. Man får ikke til å gjøre alt på en gang, og det er lett å havne i den onde sirkelen hvor man er opptatt med å være opptatt. Man gjør liksom bitte litt av innmari mye, og det blir til slutt bare et jag, sier han.

- Hvis man vet at det man blir mest fornøyd av er å komme hjem fra jobb og dedikere all tid til familie, så må man prioritere vekk alt det andre, fortsetter Pettersen.

Vekker nummer to

«Pølsa» har erfart på kroppen at når alt kommer til alt betyr medaljer og suksess fint lite. Under en sykkeltur i oktober fikk han enorme smerter i hodet. Han kom seg til akutten takket være en kompis som er lege. Det viste seg å være en hjerneblødning, og Pettersen ble fraktet i luftambulanse til Ullevål sykehus.

- Når du ligger i et helikopter, døden nær, så tenker du ikke at det var godt at du fikk svart på mailene fra jobben eller at det var gøy å vinne det og det rennet. Man tenker på alle man er glad i og at man skulle ønske man fikk mer tid med dem, sier han.

Pettersen hadde skrevet ferdig manuset til «Helt konge» da han bega seg ut på den dramatiske sykkelturen. Han mener nær døden opplevelsen bare bekreftet det han hadde skrevet om i den nye boka.

- Mange venter på nesten-katastrofen før de gjør forandringer i livet sitt. Men vær snill, ikke ta den sjansen. Slutt å røyk før du får kols, eller stress ned før du får hjerteinfarkt, for det er ikke sikkert du overlever. Det handler jo ikke om mangel på kunnskap, men mangel på vilje, sier han.

- Lag et godt nytt år

Pettersen håper at de som leser boka hans får gode verktøy til å gjøre de nødvendige endringene i livene sine. At man ikke skal hige etter førsteplassen, men være like fornøyd med en fjerde, eller femteplass. At man setter pris på de små øyeblikkene i hverdagen og ikke jager suksess. Selv unner han seg én luksusvare, karbonadedeig på tacoen.

- Jeg sier aldri «ha et godt nytt år», men «lag et godt nytt år». Vi må ta eierskap til forandringene, og jeg håper folk vi ta i bruk metodene i boka for å kunne lage seg en «konge» dag, hver dag. Det er jo noe av grunnen til at vi gir ut boka på nyåret, så folk skal lese den når vi starter med blanke ark i 2022. Og si gjerne fra om dere ikke enig i det jeg skriver, for det lærer jeg av, sier han.

Boka er ført i pennen av Øystein Pettersen selv, og offisiell lanseringsdato er 6. januar. Boka gir Pettersen ut, uten et forlag i ryggen.

- Jeg er ekstra stolt av at jeg har skrevet den selv, og ha klart å gi den ut på eget forlag. Jeg hadde masse tilbud, og det var ikke noe galt med dem, men jeg har brukt min egen metode og bevist at det er mulig. Jeg håper jeg også med dette kan inspirere andre til å gjøre det samme, sier Pettersen.

- Er det noe til vil legge til helt slutt?

- Ja. Lag et godt nytt år!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer