Riverton-prisvinneren Vidar Sundstøl fikk god mottakelse da han forlot krimsjangeren og begynte å skrive romaner. Men når han nå prøver seg på en dystopisk roman, faller han rett og slett igjennom.
Handlingen i «En hellig lund» er plassert litt fram i tid. Jorda har nærmest gått til grunne etter noen naturkatastrofer av norrøne dimensjoner: «Tsunamier av ild rullet over verdensberømte åser … På skjermene så det virkelig ut som om jorda var i ferd med å synke i havet.» Bokas forteller er en gammel, barnløs forfatter som en gang i tida sluttet å skrive. Så begynner han igjen. Han prøver å huske hvordan verden var før, men stiller seg kritisk til hvor godt han husker, og diskuterer med seg selv i tide og utide.
Klemmende trær
Før alt dette døde fortellerens mor. Og før det, på vei til sykehjemmet for å besøke moren, så fortelleren en lund der trærne så ut som om de omfavnet hverandre. Nå er det disse trærne han skriver for, sier han, og denne for ham hellige lunden blir gitt en sentral plass.
Historien er omstendelig fortalt: «Men jeg husker godt at jeg … alltid kom hjem igjen til mor, som da gjerne satt og strikket, mens det framtidige klesplagget så ut til å vokse ut av kroppen hennes.» Påpekingen av at plagget er «framtidig», dreper flyten, det er en selvfølge at plagget er framtidig når det ikke er ferdig.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger