Om å overleve Putins vrede

- Putin er farlig og voldelig

- Putin er brutal. Han tilintetgjør alle som står i veien for ham, sier Bill Browder. Han er mannen Vladimir Putin har jaktet på siden 2005.

GIR SEG IKKE: Siden 2009 har Bill Browder (58) ledet en kampanje for å avsløre korrupsjon og menneskerettighetsbrudd i Russland. Det har gjort ham til én av Russlands president Vladimir Putins argeste fiender. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
GIR SEG IKKE: Siden 2009 har Bill Browder (58) ledet en kampanje for å avsløre korrupsjon og menneskerettighetsbrudd i Russland. Det har gjort ham til én av Russlands president Vladimir Putins argeste fiender. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Amerikanskfødte Bill Browder (58) vokste opp med det han kaller «den største kommunisten i USA»: Bestefaren Earl Browder, som på 1930-tallet ledet det amerikanske kommunistpartiet i USA.

- Jeg svarte med å ville være superkapitalist, og var det for en periode, forteller Browder til Dagbladet Bok.

Mandag denne uka var han i Oslo i forbindelse med at hans siste bok, «Kalde penger. En sann historie om å overleve Putins vrede», gis ut på norsk.

Ranet uten blygsel

Boka tar for seg en vanvittig historie fra virkeligheten. Etter Berlinmurens fall, øynet den selverklærte superkapitalisten store muligheter i Russland, og flyttet dit i 1996. Her etablerte han hedgefondet Hermitage Fund, og forvaltet, ifølge seg sjøl, 4,5 millarder dollar i russiske verdipapirer, på det meste.

«Å lede dette fondet var ingen dans på roser. Selskapene vi investerte i, ble ranet uten blygsel av russiske oligarker og korrupte tjenestemenn i det offentlige», skriver han i boka.

- Korrupsjonen var så ille at jeg bestemte meg for å kjempe imot. Vi undersøkte hvordan pengene ble stjålet, hvordan tyveriene foregikk og hvem som puttet de stjålne pengene i lomma, forteller Browder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer