Om å overleve Putins vrede

- Putin er farlig og voldelig

- Putin er brutal. Han tilintetgjør alle som står i veien for ham, sier Bill Browder. Han er mannen Vladimir Putin har jaktet på siden 2005.

GIR SEG IKKE: Siden 2009 har Bill Browder (58) ledet en kampanje for å avsløre korrupsjon og menneskerettighetsbrudd i Russland. Det har gjort ham til én av Russlands president Vladimir Putins argeste fiender. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
GIR SEG IKKE: Siden 2009 har Bill Browder (58) ledet en kampanje for å avsløre korrupsjon og menneskerettighetsbrudd i Russland. Det har gjort ham til én av Russlands president Vladimir Putins argeste fiender. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

Amerikanskfødte Bill Browder (58) vokste opp med det han kaller «den største kommunisten i USA»: Bestefaren Earl Browder, som på 1930-tallet ledet det amerikanske kommunistpartiet i USA.

- Jeg svarte med å ville være superkapitalist, og var det for en periode, forteller Browder til Dagbladet Bok.

Mandag denne uka var han i Oslo i forbindelse med at hans siste bok, «Kalde penger. En sann historie om å overleve Putins vrede», gis ut på norsk.

Ranet uten blygsel

Boka tar for seg en vanvittig historie fra virkeligheten. Etter Berlinmurens fall, øynet den selverklærte superkapitalisten store muligheter i Russland, og flyttet dit i 1996. Her etablerte han hedgefondet Hermitage Fund, og forvaltet, ifølge seg sjøl, 4,5 millarder dollar i russiske verdipapirer, på det meste.

«Å lede dette fondet var ingen dans på roser. Selskapene vi investerte i, ble ranet uten blygsel av russiske oligarker og korrupte tjenestemenn i det offentlige», skriver han i boka.

- Korrupsjonen var så ille at jeg bestemte meg for å kjempe imot. Vi undersøkte hvordan pengene ble stjålet, hvordan tyveriene foregikk og hvem som puttet de stjålne pengene i lomma, forteller Browder.

I slutten av 2005 stemplet Putin fondssjef Browder for en trussel mot Russlands sikkerhet, og utviste ham fra Russland.

PUBLIKUM: Vladimir Putins tale og påfølgende signerings-seremoni i Kreml ble bivånet av et stort publikum. Russland-ekspert Hugo von Essen tror ikke alle i salen nødvendigvis støttet den russiske presidenten. Vis mer

Putins fengselsjustis

Å yppe seg mot Vladimir Putin og russiske oligarker viste seg å være en livsfarlig affære.

- Personlig er jeg i stor fare. Å stå opp mot Putin ... Det er en enorm forbrytelse. Da viser du at du ikke respekterer ham, og det er det aller verste for Vladimir Putin. For Putin er det fengselets justis som gjelder, sier Browder og fortsetter:

- Om du ikke blir respektert, så dør du. Så det faktum at jeg ikke respekterer Putin, er en forbrytelse så utilgivelig at han har brukt de siste tretten åra på å jage meg rundt om i verden med arrestordre, Interpol-ettersøkninger, dødstrusler og liknende, sier han.

Stopp pengene

I årevis har Browder blitt omtalt, og omtalt seg sjøl, som Putins fiende nummer én. Hvor er han nå på lista?

- Nå er Zelenskyj nummer én, Aleksej Navalnyj (Putins argeste opposisjonspolitiker, journ.anm) som nummer to, så jeg har nok falt på tredjeplass. Ikke at det reduserer min risiko. Se på Salman Rushdie, de gikk etter ham 33 år etter, sier Browder.

Men hvordan kan Vladimir Putin, en mann som alle vet at har stjålet, drept og kuet alle sine fiender i tiår etter tiår, fremdeles sitte ved makta?

- Fordi han er så brutal, og at han tilintetgjør alle som er i hans vei. Putin er veldig god på diktatur. Samtidig mener jeg at 80 prosent av makta hans handler om vår oppfatning av at han har den makta. 20 prosent er selve makta, sier Browder.

UREDD: Dødstrusler, arrestasjon og Interpol-ettersøkningener til tross: Finansmannen og menneskerettighetsaktivisten Bill Browder nekter å gi opp kampen mot Putin. Nå er boka hans om kampen om å overleve Putins vrede kommet ut på norsk. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
UREDD: Dødstrusler, arrestasjon og Interpol-ettersøkningener til tross: Finansmannen og menneskerettighetsaktivisten Bill Browder nekter å gi opp kampen mot Putin. Nå er boka hans om kampen om å overleve Putins vrede kommet ut på norsk. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Hvor er Putins helvete?

Han mener Putin kan bli stoppet den dagen verden ser bløffen hans.

- Da Finland og Sverige ville inn i Nato, sa Putin at helvete ville bryte løs. Nå er de så godt som inne - og hvor er helvetet? Da vi ville innføre SWIFT-sanksjoner, sa Putin at det vil bli atomkrig. Hva skjedde? Ikke noe, sier Browder.

Han legger til at Putin er en «veldig farlig og voldelig fyr».

- Men hans makt avhenger veldig mye av hvor mye makt vi lar ham ha. Nå må vi hjelpe Ukraina med å få de russiske troppene ut av Ukraina. I tillegg må vi stoppe all finansiell flyt, sånn at Putin ikke har penger igjen til å fortsette å kjempe denne krigen, sier Browder.

Brutalt drap

I 2009 ble Browders skatteadvokat og venn, Sergej Magnitskij, drept og torturert i russisk fengsel. At det skjedde, har antagelig russerne angret på utallige ganger.

- Om det brutale drapet ikke hadde skjedd, og om de ikke hadde brukt så mye ressurser på å skjule drapet, ja, så hadde Putin ikke hatt alt trøbbelet med meg, sier 58-åringen og fortsetter:

- Om jeg ikke hadde fortsatt med å jobbe for rettferdighet for Sergej, ville jeg ha blitt forgiftet fra innsida. Mange mennesker hadde nok latt være, men jeg ville ha følt meg som en feiging, og kunne ikke ha sett meg sjøl i speilet, sier han.

ANNEKTERER OMRÅDER: Vladimir Putin erklærte fredag valgseier i de såkalte folkeavstemningene i fire områder i Ukraina. Vis mer

Magnitskij-loven

Siden drapet på Magnitskij i 2009 har Browder jobbet for å få straffet de som var involvert i drapet på vennen og kollegaen. I 2012 ble Magnitskij-loven innført i USA, og har seinere også kommet i Canada, Storbritannia, 27 EU-land, Australia, Norge, Island, Kosovo og Montenegro.

- 35 land, og jeg jobber med Japan og New Zealand og flere andre land, sier Browder.

I starten rettet sanksjonene seg mot russiske embetsmenn som enten hadde begått korrupsjon eller sto bak grove brudd på menneskerettighetene. Nå er loven blitt internasjonal, og kan gjelde mennesker over hele verden. Norge har, som eneste land i verden, valgt å endre navn på Magnitskij-loven. I Norge heter loven Sanksjonsloven.

- Jeg er opprørt over at Norge ikke bruker Magnitskij-navnet, som jo vokste ut i fra Magnitskij-drapet. Hva er så hellig med Putins følelser? Jeg er perpleks og skuffet over de som tok den avgjørelsen. Det er litt «hallo, mister Putin, vi vil ikke gjøre deg sinna», sier Browder.

Han raser også over at Norge fremdeles har fiskerisamarbeid med russerne i nord.

- Om det var et viktig samarbeid om å kurere kreft, kunne jeg ha forstått det, men dette dreier seg om kommersielt fiskeri... Man kan ikke samarbeide med russerne nå, når Putin truer med atomkrig, dreper ukrainske sivile og hans tropper voldtar ukrainske kvinner. De som lar samarbeidet pågå burde miste jobbene sine, raser Browder.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer