Russlands angrepskrig i Ukraina

- Putin hjernevasker de unge

Barn og unge russere som er vokst opp etter at Putin ble president i 2012, blir mer og mer isolerte, ideologiske og militariserte, ifølge kanadisk forsker.

PUTINS METODE: Russlands president Vladimir Putin møter unge medlemmer av Yunarmia (militære for unge), som er en organisasjon sponset av det russiske militæret. Målet er å spre patriotisme, nasjonalisme og støtte til den pågående Ukraina-krigen, ifølge Ian Garner. Foto: AP / NTB
PUTINS METODE: Russlands president Vladimir Putin møter unge medlemmer av Yunarmia (militære for unge), som er en organisasjon sponset av det russiske militæret. Målet er å spre patriotisme, nasjonalisme og støtte til den pågående Ukraina-krigen, ifølge Ian Garner. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland og president Vladimir Putin forbereder landets unge til å «dø for moderlandet», mener den kanadiske historikeren og forfatteren Ian Garner som har skrevet bok om det han kaller «Russlands fascistiske ungdom».

- Russland indoktrinerer unge mennesker med militære spill, TikTok-videoer og influensere. Barn og unge som er vokst opp siden 2012, da Putin ble president igjen, er mye mer ideologiske og isolert fra verden enn generasjoner før dem, sier Garner til Dagbladet på telefon.

STOR PÅGANG: En russisk militærleder knytter et rødt skjerf rundt halsen på en ung russer, som symboliserer at han er offisielt medlem i ungdomsorganisasjonen. - De unge blir hjernevasket til å tro at alle utenfor Russland hater dem, og vil knuse dem. Og så får de våpentrening, sier Ian Garner. Bildet er fra mai i år. Foto: AFP / NTB
STOR PÅGANG: En russisk militærleder knytter et rødt skjerf rundt halsen på en ung russer, som symboliserer at han er offisielt medlem i ungdomsorganisasjonen. - De unge blir hjernevasket til å tro at alle utenfor Russland hater dem, og vil knuse dem. Og så får de våpentrening, sier Ian Garner. Bildet er fra mai i år. Foto: AFP / NTB Vis mer

Russere mot resten

I vår ga Garner ut boka «Z Generation. Into the Heart of Russia's Fascist Youth», der han følger flere unge russere. Både de som drar fra landet – og de som blir.

- Når vi tenker på unge, tenker vi gjerne på framtidas håp og på folk som ønsker seg fred og demokrati. Men de som ikke ønsker krig i Russland, flykter eller har flyktet. De vil ikke dø på grunn av ideologi, sier Garner og fortsetter:

- Med Putin som president har alt blitt mye mer ideologisk, helt fra barnsben av. Unge blir nærmest tvunget til å være med i statens ungdomsgrupper, som blir mer og mer militarisert. De blir hele tida fortalt at alt utenfor Russland er farlig og vil ødelegge dem. Det gjør meg bekymret – og skremt, sier Garner.

SKREMT: På midten av 2010-tallet studerte den kanadiske historikeren Ian Garner i Russland, og han underviste russiske barn og unge i engelsk. - Jeg er skremt over utviklingen mot fascisme blant landets unge, sier bokaktuelle Garner. Foto: Privat
SKREMT: På midten av 2010-tallet studerte den kanadiske historikeren Ian Garner i Russland, og han underviste russiske barn og unge i engelsk. - Jeg er skremt over utviklingen mot fascisme blant landets unge, sier bokaktuelle Garner. Foto: Privat Vis mer

Staten organiserer

Kanadiske Garner bodde sjøl i St. Petersburg på 2010-tallet, der han studerte musikk på St. Petersburg-konservatoriet. Han var også engelsklærer for mange russiske unge.

- De unge var vestlig orienterte, klare for fest og shopping på Zara og H&M. Men siden 2012 har denne drømmen forsvunnet mer og mer, sier Garner.

Han tenker ofte på hva som skjer med russerne han ble kjent med. Han har fremdeles kontakt med flere av dem.

- En skeiv russer fortalte meg at hen undertrykker sin identitet og gjør alt for å bli en såkalt god russer. Det er ikke rom for å være noe annet i dagens Russland, sier Garner.

Skal redde Russland

Han viser til at lærere og skoler får inn nytt undervisningsmateriale der vold og ultranasjonalisme blir en del av skolehverdagen – at unge som ønsker å gjøre noe på fritida må gjøre det i regi av staten. Rommet for hva du kan gjøre som ungdom i Russland innskrenkes.

- Om du er ung, full av idealisme og vil hjelpe til i samfunnet, må du inn i statlig organiserte ungdomsgrupper. Du kan hjelpe veteraner, få våpenopplæring eller rydde opp i byen din. Det finnes ikke andre alternativer, sier Garner og fortsetter:

- Det er veldig smart. Barn og unge får stadig mer ideologisk og militær input. Som at en Wagner-offiser forteller deg at du plikter å melde deg inn i militære og ofre deg slik at Russland kan reddes fra den såkalte skumle og farlige verden der ute, sier Garner.

- Skremmende

Det er spesielt unge under 19-20 år Garner kaller «Z-generasjonen», og som blir påvirket av det han omtaler som «fascistisk tankegods». Rekruttering gjøres på TikTok og andre sosiale medier.

- I ungdomsmilitæret går de unge i uniform, de lærer å paradere, har masse fysisk trening og konkurranser og praktisk militær trening – som å bruke våpen og granater, sier Garner.

Det er ungdomshæren – som har medlemmer fra seks til 18 år – som er den mest radikale gruppa, ifølge Garner.

- De var én million da Ukraina-krigen startet. Nå er de over 1,3 millioner, og hæren klarer ikke å ta inn alle de unge som vil inn, sier Garner og fortsetter:

- Barn og unge ønsker å vise vennene at de tilhører noen, og vil gjøre noe meningsfullt. Finn en 13-åring, som ikke vil få venner og være en del av noe større, sier Garner, som synes utviklingen er skremmende.

- Nå møter jeg barn som lærer hatets og krigens språk. Det gjør meg trist og redd. De unge blir hjernevasket til å tro at alle utenfor Russland hater dem, og vil knuse dem, sier han.

Drøm som forsvant

I boka forteller Garner om noen av dem som har forlatt Russland: Journalister, homofile, aktivister og opposisjonelle. Men også de som er igjen.

- Jeg pratet med en ung lærer i Moskva, som er bekymret. I dag går regimet etter homofile og krigsmotstandere. Neste gang kan det være minoriteten som hun tilhører som blir fienden. Så hun tør ikke si noe lenger. Hun undertrykker seg selv, sier Garner.

Den russiske staten har, ifølge Garner, skapt en verden som handler om at du enten er med oss, Russland, eller mot oss. Her er det ikke rom for homofile, opposisjonelle, pasifister, ukrainere – eller ikke ortodokse kristne, ifølge Garner.

- En russer er heterofil, ortodoks kristen og støtter krigen. Det finnes ingen andre valg. Og russere flest tror oppriktig at Russland er under trussel fra Vesten, Nato og Amerika, sier forfatteren.

Øyner håp

I forbindelse med boka har Garner studert sosiale medier på russisk, som VK, som er Russlands Facebook og som brukes av 70 millioner borgere. Men også tik tok, telegram og andre kanaler.

- Seinest denne uka gikk jeg gjennom TikTok, der influensere lager danser og memes for å vise hvor bra det er å verve seg inn i ungdomsmilitæret. Og har du sett én slik TikTok, får du jo hundrevis i samme sjanger, sier Garner.

Da han kontaktet russere, var han overrasket over hvor åpne de var.

- Opposisjonen er naturlig nok redde, men de som støtter staten og krigen mot Ukraina er ekstremt mistenksomme mot Vesten og tror virkelig de må drepe ukrainere for at Russland skal overleve, sier han og fortsetter:

- Det kan høres ut som at jeg er en ekstrem pessimist, men jeg ser også mye håp her. Staten har skapt dette fascistiske, militariserte samfunnet på kort tid, som igjen betyr at det kan endres raskt igjen, sier han.

Gode på propaganda

Garner mener vesten må jobbe aktivt inn mot russiske sosiale medier og vise alternative virkeligheter enn det de blir fortalt gjennom skole, i ulike typer medier og ungdomsorganisasjoner.

- Når barn hører at alle støtter krigen, gjør du det samme. Og du hører akkurat det samme på skolen, i sosiale medier, på tv, i organisasjonene du går i. Putins propagandaapparat er sterkt – og fungerer, sier han.

Han mener såkalte deradikaliseringsprogram må tas i bruk. Som en rekke stater har brukt på tidligere IS-fanger fra Syria og Irak.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer