Forfatter Erin Litteken:

- Putin likner Stalin

Livredd flyktet oldemoren hennes fra Ukraina. Nå har Erin Litteken skrevet en roman inspirert av familiehistorien, og ser likhetene mellom Stalin og Putins grusomheter

OLDEMOR: Erin Littekens oldemor Katya er blitt utgangspunktet for oldebarnets debutroman, om livet i Stalins Ukraina, desperat sult, men også kjærlighet. Foto: Privat
OLDEMOR: Erin Littekens oldemor Katya er blitt utgangspunktet for oldebarnets debutroman, om livet i Stalins Ukraina, desperat sult, men også kjærlighet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

En gammel dame med farget, svart hår kikker ut fra et falmet bilde. Ansiktet har spor etter et strevsomt liv, blikket har sett lidelse og død. Armene ser sterke ut, de har løftet tungt, de har gravd i jorda. På bildet holder de tett rundt oldebarnet.

- Hun het Kateryna, men alle kalte henne Katya, forteller Erin Litteken (41). Det er hun som er det vesle oldebarnet på bildet.

Nå snakker hun via en skjerm fra St. Louis i Missouri. Littekens debutbok, «Minnevokteren fra Kyiv», er akkurat kommet på norsk. Den er inspirert av livet til hennes ukrainske oldemor og historiene hun fortalte videre.

Måtte rømme

I 1944 nærmet kampene seg den lille landsbyen Verbychne i den polske delen av Ukraina. Der bodde Katya med mannen sin og tre små barn. Nå så de ingen annen mulighet enn å rømme landet. Katya skulle seinere fortelle oldebarnet sitt hvor redd hun var for å bli drept i angrepene.

Etter å ha flyktet gjennom et krigsherjet Europa, havnet familien i en leir for flyktninger i Tyskland. Der ble de fram til 1948, da Amerika åpnet grensen for sovjetiske flyktninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer