Andrej Kurkov

- Putin må tas

- Putin må tas innad i Russland, av sine egne. Men når og hvordan det gjøres, vil jeg ikke spekulere i, sier Ukrainas mest profilerte forfatter Andrej Kurkov (61).

ENORME ØDELEGGELSER: - Putin bryr seg ikke om hvor mange som må dø for at han skal vinne, verken av russere eller ukrainere, sier den ukrainske forfatteren Andrej Kurkov. Foto: Hans Arne Vedlog
ENORME ØDELEGGELSER: - Putin bryr seg ikke om hvor mange som må dø for at han skal vinne, verken av russere eller ukrainere, sier den ukrainske forfatteren Andrej Kurkov. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

- Det finnes bare én løsning på krigen mot Ukraina, og det er å drepe Putin, sier Andrej Kurkov.

Det er en alvorstynget forfatter som sitter foran oss ved kafébordet i Oslo. Blikket er mørkt, han er kledd i svart, og han tror de eneste som kan stoppe Putin er hans eget folk.

Andrej Kurkov var hjemme i Kyiv da Russland angrep Ukraina 24. februar. Kvelden før hadde han og kona Elizabeth selskap hjemme i den romslige leiligheten i den historiske delen av byen. De serverte hjemmelaget ukrainsk borsj og rødvin, rundt bordet satt en ambassadør, to operasangere og en journalist fra engelske The Guardian.

- Det var en fin fest, men det lå et alvor over oss da vi brøt opp utpå natta, forteller han.

Få timer seinere blir Kurkov, kona og sønnen vekket av ulende flyalarmer og eksplosjoner. Krigen er et faktum.

- Jeg våknet med et rykk og forsto at nå ville alt bli forandret.

- Hvordan reagerte du?

-Med sjokk og vantro. Jeg skjønte at Ukraina var under angrep, samtidig var det helt uvirkelig.

Skriver dagbok

Han ser trøtt ut, har poser under øynene, og bestiller kaffe med melk og sukker.

- Jeg prøver å holde motet oppe, og for meg er det å skrive og formidle den eneste måten å greie det på.

Andrej Kurkov har sovet i gjennomsnitt fire timer om natta siden angrepene startet. Arbeidsdagen starter klokka fem hver morgen med en skriveøkt som varer til ni, om det som skjer hjemme i Ukraina. Tekstene skal bli til «Kyiv-dagbøkene» som når norske bokhyller til høsten. Nært og personlig skildrer han det som skjer i hjemlandet.

Kurkov regnes som en av Ukrainas fremste forfattere, og bøkene hans er oversatt til mer enn tretti språk. Etter Russlands erobring av Krim i 2014 tok forfatterskapet en ny vending, og han bruker nå tida på å skrive rapporter og analyser for utenlandsk media.

Sovjet-oppvekst

Kurkov ble født i St. Petersburg, moren var lege, faren testpilot på fabrikken til den kjente flydesigneren Oleg Antonov. Familien bosatte seg i Kyiv da Andrej Kurkov var to år.

Oppveksten i Sovjetunionen var strengt kontrollert.

- Det var den eneste virkeligheten vi kjente til, sier forfatteren.

For å unngå å tjenestegjøre for KGB da han ble vernepliktig, avla han militærtjenesten som fangevokter i et fengsel i Odesa. Det var i denne perioden han begynte å skrive.

- En av jobbene mine var å skrive rapporter for kommunistpartiene, og jeg fikk derfor tilgang til et kontor med skrivemaskin, kalasjnikov, elektrisk kaffekjele og en mengde militære aviser.

Rapportene skrev han ved å sakse fra aviser, resten av tida brukte han på å skrive barnebøker. Gjennombruddet som forfatter fikk han i 1996, med boka «Døden og pingvinen» som er oversatt til 21 språk, også norsk.

Kurkov er i dag president i ukrainske PEN, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, og har ansvaret for å ivareta ukrainske journalister og forfattere. Etter at krigen brøt ut er han blitt kjent som en markant stemme i kampen for et fritt Ukraina.

FAMILIEN: Andrej Kurkov har familien sin med seg - på mobilen. Foto: Hans Arne Vedlog
FAMILIEN: Andrej Kurkov har familien sin med seg - på mobilen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

For farlig å bli

Utpå dagen den 24 februar blir det klart at det er for farlig å bli i Kyiv.

Sammen med kona og sønnen pakker han det han får plass til i familiens gamle stasjonsvogn, og bestemmer seg for å reise til hytta noen mil utenfor Kyiv. Familien skjønner raskt at det også er for farlig, de må videre til Lviv hvor de to eldste barna på tjuefire og tjuetre år oppholder seg. Turen tar 22 timer, køene virker endeløse.

Langs veien ser de forlatte bilvrak, ukrainske militærkjøretøy, kanoner og panservogner. De ser russiske fly suse over dem, situasjonen er spent og uavklart.

- Jeg gikk inn i en boble, jeg fokuserte bare på å komme fram og blokkerte alle andre tanker, forteller Kurkov. Han er i Oslo for å fortelle om situasjonen i hjemlandet.

Da de endelig når Lviv, samler familien seg. Mor, far, tre voksne barn. De holder rundt hverandre.

Kurkov viser bilder av familien på telefonen.

- Det var godt å være sammen.

- Hva følte du som far?

- Jeg kjente på en sterk fortvilelse da jeg så hvor triste og forvirret barna mine var. Det var sterke følelser knyttet til det at vi visste at vi måtte dra fra hverandre.

Han får ikke sove den natta.

- Jeg var rastløs og urolig, og vandret rundt i vakre Lviv. Alt jeg klarte å tenke, var om alt dette ville bli ødelagt, knust sammen med vårt demokrati og vårt levesett.

På morgenkvisten kommer han forbi en våpenforhandler og ser køen av unge gutter og jenter som venter på at butikken skal åpne. Han blir slått av hvor unge de ser ut.

Han skroller fram et bilde på telefonen. Køen utenfor våpenutsalget er lang av mennesker som vil forsvare landet sitt.

- Frihet er viktigere enn stabilitet og penger for oss ukrainere, for russerne er penger og stabilitet viktigere enn frihet. Det er forskjellen, og den er det verdt å kjempe for.

Plan om å returnere

Han tømmer kaffekoppen. Telefonen ringer og piper konstant. Siden krigen startet er artiklene hans blitt publisert i en lang rekke utenlandske aviser, også norske.

I Lviv får familien på fem noen timer sammen før de reiser videre til Karpatene, fjellkjeden som grenser til Ukraina. Nøyaktig hvor resten av familien oppholder seg nå vil han ikke røpe, men planen er å returnere til Ukraina de nærmeste ukene.

- Det var hjerteskjærende å bryte opp. Vi aner ikke når vi vil være samlet igjen.

Han viser fram bilder av barna, tatt gjennom togvinduer med mobiltelefonen. Kurkov dokumenterer så mye han kan av det som skjer.

Den yngste sønnen insisterte på å dra rett tilbake til Kyiv, til tross for advarslene.

- Det var umulig å stoppe ham. For ham var det ikke noe alternativ å oppholde seg noe annet sted enn i hjembyen sin.

- Du må være livredd for at det skal skje ham noe?

- Ja. Det er en ustabil og vanskelig situasjon å stå i.

Så langt har sønnen det bra, og leiligheten er foreløpig ikke truffet under angrepene. Familien har opprettet en felles chattegruppe hvor alle har daglig meldeplikt. Han har også lastet ned en app som varsler flyangrep. Stadig blir han vekket midt på natta, og får ikke ro før han vet at familien er trygg.

ALLE MÅ VITE: Andrej Kurkov mener vi alle må sette oss inn i hva som skjer med Ukraina, og i historien. Foto: Hans Arne Vedlog
ALLE MÅ VITE: Andrej Kurkov mener vi alle må sette oss inn i hva som skjer med Ukraina, og i historien. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Putin bryr seg ikke om død

Andrej Kurkov har ingen tro på noen snarlig løsning i Ukraina.

- Jeg tror krigen blir langvarig, med store menneskelige tap og enorme ødeleggelser. Putin bryr seg ikke om hvor mange som må dø for at han skal vinne, verken av russere eller ukrainere.

Forfatteren mener alle må sette oss inn i det som skjer i Ukraina.

- De fleste kjenner godt til russisk historie, men det er for dårlig kunnskap om Ukrainas historie, og hvordan utviklingen etter Sovjetunionens fall har ført til dagens situasjon.

Han går ut i vårsola som skinner over Oslo.

- Mange har empati for oss og den store humanitære krisen, men det betyr ikke så mye om folk ikke setter seg inn i den politiske konflikten som påvirker en hel verden, inkludert Norge.

Andrej Kurkov aner ikke hva som møter ham når han reiser tilbake til Kyiv, men han vet at ukrainerne ikke vil gi opp kampen om et fritt land.

- Vi vil kjempe for friheten vår til siste sekund.

Kurkov kikker på klokka, han er allerede for seint ute til neste avtale. Han bruker hvert minutt av døgnet til å spre informasjon om hva som foregår i hjemlandet.

- Friheten vår har kostet oss så mye, derfor gir vi ikke slipp på den.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer