Sommerboka i Dagbladet: Aage Borchgrevink

Putins hemmelige liv

Vladimir Putin er en inkarnert overlever. Forfatter Aage Borchgrevink tror imidlertid det går mot slutten.

SEIERSDAGEN: Vladimir Putin med portrett av faren Vladimir Spiridonovich Putin på Seiersdagen 9. mai 2022. Dagen markerer slutten på den andre verdenskrig da Hitler-Tyskland kapitulerte. I sin tale på Den Røde Plass i Moskva hedret han dagens soldater som kriger i Ukraina, og proklamerte at de kjemper en like viktig kamp nå som deres foreldre eller besteforeldre gjorde under andre verdenskrig. Foto: EyePress News/Shutterstock/NTB.
SEIERSDAGEN: Vladimir Putin med portrett av faren Vladimir Spiridonovich Putin på Seiersdagen 9. mai 2022. Dagen markerer slutten på den andre verdenskrig da Hitler-Tyskland kapitulerte. I sin tale på Den Røde Plass i Moskva hedret han dagens soldater som kriger i Ukraina, og proklamerte at de kjemper en like viktig kamp nå som deres foreldre eller besteforeldre gjorde under andre verdenskrig. Foto: EyePress News/Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert

- Historien om Vladimir Vladimirovitsj Putins liv er på mange måter en hemmelighet. Det er interessant å se at beskrivelser og fortellinger om ham og hans familie er bekreftet av svært få uavhengige kilder. Det forteller meg at hans historie er så viktig at det er et statsanliggende, sier Aage Borchgrevink, som jobber som menneskerettighetsarbeider for Den norske Helsingforskomiteen.

Denne høsten kommer han med boka «Krigsherren i Kreml, et portrett av Vladimir Putin», der han prøver å fortelle hvordan den russiske presidenten kunne bli så mektig, totalitær og farlig.

- Dette er nå den viktigste historien i Europa, fordi det er et eksempel på hvor fort det kan gå fra demokrati til diktatur når man gir fra seg demokratiske rettigheter. Det er en historie om fascisme i vår tid, sier Borchgrevink.

Snurrig historieforståelse

Han mener at når Putin nå snakker og skriver, virker det som om han er blitt høy på sin egen propaganda. Han definerer Vladimir den store, Ivan den grusomme eller Peter den store som sin vennegjeng, snarere enn omgivelsene i dagens Moskva.

KRIGSFORBRYTELSER: Aage Borchgrevink er tilbake i Georgia og etterforsker krigsforbrytelser som ble begått da russiske styrker gikk inn i landet i 2008. Foto: Privat.
KRIGSFORBRYTELSER: Aage Borchgrevink er tilbake i Georgia og etterforsker krigsforbrytelser som ble begått da russiske styrker gikk inn i landet i 2008. Foto: Privat. Vis mer

- Han har en snurrig historieforståelse hvor begivenheter i Rurik-dynastiet for 900 år siden er relevant for krigen i Ukraina. Det minner om hvordan Breivik beskrev seg selv som deltaker i den samme kampen som Karl Martell, som beseiret sarasenerne i 732. For Putin handler tilsynelatende alt om å «samle Russland», som om han var en slags Harald Hårfagre-figur, mener Borchgrevink.

- Både i oppførsel og med det han sier, virker han mer desorientert enn før. Han har alltid vært en krigersk leder, men tidligere hadde han en fascinerende evne til å gi etter og finne alternative løsninger for å sikre sine egne og elitens interesser. Den fleksibiliteten ser nå ut til å være borte. Før kunne regimet hans forklares som et avansert kleptokrati. 24. februar ble det klart at imperiedrømmene fremdeles preger Kreml.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

Krigens råskap

I boka skriver Borchgrevink om Putins livslange tilknytning til KGB, og om forholdet til faren som både en heltefortelling og en fortelling om krigens grusomheter. «Livet er en enkel og grusom ting», uttalte angivelig Putins far på bakgrunn av krigens råskap. Det er den sterkestes rett til å overleve. Han og kona overlevde begge den 900 dager lange beleiringen av Leningrad på mirakuløst vis, mens Putins to eldre brødre døde.

Om Putins forhold til faren, skriver Borchgrevink: «Identifikasjon med staten er noe som preger ham. Putin mente hans fascinasjon for KGB kom av ‘romantiske spionfortellinger’. Han var et ekte og helstøpt produkt av sovjetisk oppdragelse. (…) Historiene hans viser at aggresjon ikke bare er naturlig, men også nødvendig».

HEDRER FAREN: Hele livet sitt har Vladimir Putin levd med heltebildet av faren. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB.
HEDRER FAREN: Hele livet sitt har Vladimir Putin levd med heltebildet av faren. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB. Vis mer

- Oppveksten som krigsbarn har helt klart påvirket Putin. Man kan se tydelige spor av dette i Putins tid som president gjennom krigene i Tsjetsjenia, Georgia og nå Ukraina, sier Borchgrevink, som har dokumentert krigsforbrytelser i de tre væpnete konfliktene.

Kollegaer er drept

Han har tidligere takket nei til å skrive bok om Vladimir Putin, men denne gangen valgte han å si ja.

- Krigen i Ukraina føles som en begynnelse på slutten for Vladimir Putin, og for meg føltes boka litt som en selvangivelse. Jeg har jobbet med menneskerettigheter i Europa i 30 år, og har kjent to generasjoner av russiske menneskerettighetsaktivister, sier Aage Borchgrevink. Det jeg så i Tsjetsjenia, gjør meg fremdeles opprørt.

Mange av hans klienter og kollegaer er blitt drept i løpet av denne perioden. Han kjente godt den anerkjente regimekritiske journalisten Anna Politkovskaja som ble drept utenfor sitt hjem og Natalia Estemirova, den tsjetsjenske aktivisten som ble drept i 2009.

- Boka om Putin handler også om dem, det andre Russland.

Forfatteren mener at bildet av Putin må nyanseres noe. I hans første presidentperiode var Putin populær og klarte å samle landet.

- Han var ekstremt vellykket, og klarte å finne løsninger i stedet for bare å være autoritær. Det var overhodet ikke en Nord-Korea-modell, det var en mye mer moderne og fleksibel variant av et diktatur.

Han påpeker at Putin også var populær hos vestlige politikere, som mente at Putin var en mann de kunne gjøre avtaler med. Equinor og Oljefondet trodde de skulle tjene penger i Russland.

- I stedet tapte de milliarder på investeringer og samarbeid med korrupte selskaper som i dag finansierer krigen. Putin er som et speil - folk ser på ham og ser det de ønsker å se. Vi som advarte mot ham, ble ofte avfeid som hysterikere. Men det virker på meg som om vi hadde et poeng, sier Borchgrevink.

Nærmer seg slutten

Han har prøvd å sammenfatte Putins år som overhode i Kreml. Det er ingen tvil om at han hadde, og fortsatt har, en veldig stor folkelig støtte i Russland.

- En av de tingene som er trist, er å se hvordan hverdagen likevel fortsetter som normalt i Russland. Samtidig som titusener av russere dør i en kriminell krig.

PÅ REISE: Aage Borchgrevink har gjennomført utallige reiser de siste 30 årene i Georgia, Russland og Tsjetsjenia. Dette bildet er Groznyj i 2005 hvor han møtte tsjetsjenske og russiske kollegaer. Foto: Privat.
PÅ REISE: Aage Borchgrevink har gjennomført utallige reiser de siste 30 årene i Georgia, Russland og Tsjetsjenia. Dette bildet er Groznyj i 2005 hvor han møtte tsjetsjenske og russiske kollegaer. Foto: Privat. Vis mer

Borchgrevink kom nylig hjem fra en reise i Ukraina hvor han sanset at det kunne nærme seg slutten for Vladimir Putin i Kreml.

- På grensa mot Polen så jeg tusenvis av flyktninger som gikk mot solnedgangen i vest. De snakket om slektninger som var døde eller hadde forsvunnet. Mennesker ble kvernet ut i et enormt tempo, alt på grunn av en eneste mann i Moskva. Putin har satt hele sitt liv på spill med denne krigen, og selv med høye olje og gasspriser tror jeg dette er slutten på hans politiske eksistens.

- Hvorfor det?

- Fordi kostnadene økonomisk, politisk og i form av liv blir for høye til at eliten og russerne kan godta det. Selv om verdien av et menneskeliv i Russland er mindre enn i Vesten, har det fortsatt en verdi.

Prisen blir for høy

- Hvordan tror du krigen vil ende?

Han drar litt på det før han svarer:

- Jeg tror nøkkelen ligger i Russland. Hvis det skjer endringer i Kreml, så kan det løse seg i Ukraina også. Men jeg er ikke noen militær ekspert, jeg vet ikke hvor mye vestlig våpenhjelp vil være i stand til å hjelpe ukrainerne.

- Må Putin gå fra makta?

- Ja, jeg tenker egentlig at det må til. At den russiske eliten finner ut at prisen blir for høy, at de vil berge pengene sine. Det er farlig å spå, men jeg tror en slags plassrevolusjon kan presse seg på.

- Hvem kan utfordre Putin?

- Jeg kan ikke peke på noen spesielle, men når omstendighetene er riktige, vil de rette personene gjerne dukke opp. Det har skjedd før i historien, sier Aage Borchgrevink.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer