Sommerboka i Dagbladet: Aage Borchgrevink

Putins hemmelige liv

Vladimir Putin er en inkarnert overlever. Forfatter Aage Borchgrevink tror imidlertid det går mot slutten.

SEIERSDAGEN: Vladimir Putin med portrett av faren Vladimir Spiridonovich Putin på Seiersdagen 9. mai 2022. Dagen markerer slutten på den andre verdenskrig da Hitler-Tyskland kapitulerte. I sin tale på Den Røde Plass i Moskva hedret han dagens soldater som kriger i Ukraina, og proklamerte at de kjemper en like viktig kamp nå som deres foreldre eller besteforeldre gjorde under andre verdenskrig. Foto: EyePress News/Shutterstock/NTB.
SEIERSDAGEN: Vladimir Putin med portrett av faren Vladimir Spiridonovich Putin på Seiersdagen 9. mai 2022. Dagen markerer slutten på den andre verdenskrig da Hitler-Tyskland kapitulerte. I sin tale på Den Røde Plass i Moskva hedret han dagens soldater som kriger i Ukraina, og proklamerte at de kjemper en like viktig kamp nå som deres foreldre eller besteforeldre gjorde under andre verdenskrig. Foto: EyePress News/Shutterstock/NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert i juli, denne uka kom Aage Storm Borchgrevink bok om Putin, «Krigsherren i Kreml».

- Historien om Vladimir Vladimirovitsj Putins liv er på mange måter en hemmelighet. Det er interessant å se at beskrivelser og fortellinger om ham og hans familie er bekreftet av svært få uavhengige kilder. Det forteller meg at hans historie er så viktig at det er et statsanliggende, sier Aage Borchgrevink, som jobber som menneskerettighetsarbeider for Den norske Helsingforskomiteen.

Denne høsten kommer han med boka «Krigsherren i Kreml, et portrett av Vladimir Putin», der han prøver å fortelle hvordan den russiske presidenten kunne bli så mektig, totalitær og farlig.

- Dette er nå den viktigste historien i Europa, fordi det er et eksempel på hvor fort det kan gå fra demokrati til diktatur når man gir fra seg demokratiske rettigheter. Det er en historie om fascisme i vår tid, sier Borchgrevink.

Snurrig historieforståelse

Han mener at når Putin nå snakker og skriver, virker det som om han er blitt høy på sin egen propaganda. Han definerer Vladimir den store, Ivan den grusomme eller Peter den store som sin vennegjeng, snarere enn omgivelsene i dagens Moskva.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer