Anmeldelse: Antony Beevors «Russland Revolusjon og borgerkrig, 1917-1921»

Putins soldater roper på mamma

100 år etter at det sammenraste russiske imperiet og det østslaviske universet var i krig med seg selv, er fortsatt veldig mye gjenkjennelig i dagens krig i Ukraina.

SKAPTE HISTORIE: Den russiske revolusjonslederen Vladimir Lenin kommer fra eksil til Petrograd i april 1917. Foto: NTB
SKAPTE HISTORIE: Den russiske revolusjonslederen Vladimir Lenin kommer fra eksil til Petrograd i april 1917. Foto: NTB Vis mer
Publisert

BOK: Denne gangen er det Russland, revolusjon og borgerkrig som får unngjelde for krigshistorikeren Antony Beevors granskende blikk. Hans mest kjente bøker er fra slagene om Stalingrad og Berlin under 2. verdenskrig. Det var glimrende nærportretter, fortalt i detalj, sett fra soldatene, skyttergravene og ruinene. Denne gangen er det et større maleri, med enda flere detaljer, der de store strøkene drukner litt. Likevel er det et mesterverk vi står overfor, et mesterverk med en plagsomt påtrengende aktualitet.

«Russland Revolusjon og borgerkrig, 1917-1921»

Antony Beevor

Sakprosa

Forlag: Cappelen Damm
Oversetter: Eivind Lilleskjæret
Utgivelsesår: 2022

«Et mesterverk med en plagsomt påtrengende aktualitet.»
Se alle anmeldelser

«I gjørme til livet, uten ly for været, uten varme klær, varm mat eller te. Vi fikk forsterkninger, gutter som ikke var tørre bak ørene ennå. De ble sendt ut i et bajonettangrep dagen etterpå... Det var et sjokkerende syn da mange av dem, som ikke ville dø, ropte ut i fortvilelse: 'Mamma'.»

Ordene er hentet fra den kaotiske mobiliseringen i 1916, under første verdenskrig, som skulle bli opptakten til mars-revolusjonen i 1917 og det bolsjevikiske kuppet, oktoberrevolusjonen, samme år. Og til den spesielt blodige borgerkrigen som skulle vare til 1921, da den bolsjevikiske verdensrevolusjonen ble stanset ved Warszawa, etter å ha rykket fram og tilbake over dagens Ukraina en del ganger. Slik det har vært så mange ganger gjennom historien. For sånn er geografien til landet som betyr «Grenseland». Og geografi er skjebne.

Roper på mamma

Dagens russiske tvangsmobiliserte roper også på mamma fra skyttergravene i Ukraina. Tvangs-mobiliseringen er fortsatt kaotisk, med rapporter om rekrutter som mangler uniformer, våpen, mat og innkvartering. De roper også til mamma fra skyttergravene, og denne gangen blir de hørt, gjennom mobiltelefonene. Og soldatmødrene vil bli de mest potente krigsmotstanderne i dagens Russland. Bare vent og se.

Men det er en annen historie, og dermed er det slutt på sammenlikningene mellom den gang og nå. For de russiske revolusjonene, og den etterfølgende borgerkrigen var først og fremst unike. De var unike i sitt kaos, og i sine sanseløse voldsorgier.

SPLITTELSE: Morten Strand kommenterer situasjonen i Kherson, hvor Ukraina har gjenerobret kontroll etter russiske styrker har okupert byen. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Systematisk ødeleggelse

Beevor holder seg strengt til en kronologisk framstilling av sin historie. Hver av de fire hovedkapitlene er viet hvert sitt år, fra 1917 til og med 1920.

Forfatteren får likevel fram tydelige portretter av hovedpersonene. Som den siste tsar av guds absolutte nåde, Nikolai ll, som var like absolutt uegnet til sin oppgave. Som den absolutt revolusjonære Vladimir Lenin, som var absolutt egnet til sitt livsverk, nemlig systematisk ødeleggelse av all gammel orden, og uforsonlige kamp mot alt som sto i hans vei. Som de ledende «hvite» generalene Denikin og Wrangel, som kranglet mer enn de samarbeidet mot de røde bolsjevikene. Og som borgerkrigens absolutt virtuose joker, anarkisten Nestor Makhno, som sloss snart mot de røde, og like raskt vendte seg mot de hvite.

FORFATTER: Den britiske krigshistorikeren Antony Beevor har skrevet bøker om kriger, fra den spanske borgerkrigen til Berlins fall. Nå setter han den russiske revolusjon under lupen. Foto: Lars Eivind Bones
FORFATTER: Den britiske krigshistorikeren Antony Beevor har skrevet bøker om kriger, fra den spanske borgerkrigen til Berlins fall. Nå setter han den russiske revolusjon under lupen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Men også som joker var Makhno sjanseløs i å velte spillet. Han er og blir en historisk parentes, slik anarkiet som et statsprosjekt var dømt til å være. Men det skal han ha, Makhno vendte aldri kappen etter vinden. Han vendte den snarere mot vinden, og den livegne fattiggutten fra de historiske kosakk-områdene i Ukraina er derfor en absolutt fascinerende historie. Noen talentfulle historiefortellere burde rendyrke tapernes historie. Det vil være god lesning.

Komplisert historie

Beevor balanserer sin kompliserte historie om borgerkrigen på en fin måte. Det er i prinsippet fire hoved-front-avsnitt, og en rekke parter eller deltakere i borgerkrigen. Det er vestfronten med Petrograd (dagens St. Petersburg), og Baltikum. Det er østfronten, den bolsjevikiske framrykkingen mot Sibir. Og det er krigen mellom bolsjevikene og deres mange motstandere mot Kaukasus i sør, og i dagens Ukraina i sørvest.

Forfatteren er pertentlig i sin beskrivelse av frontenes utvikling. Og av og til går detaljene litt på bekostning av denne anmelders ønske om å kunne male med en litt bredere pensel. Den brede pensel tegner likevel et klart bilde.

Bolsjevikene vant fordi de dyrket sitt klassehat, og Lenins konfrontatoriske vesen. Og alle de andre tapte, fra monarkister som ville gjeninnsette tsarfamilien, til militarister som ville ha militærdiktatur, til «borgerlige» som ville ha en liberal europeisk utvikling, til sosial-revolusjonære som ville ha en demokratisk, og ikke en diktatorisk revolusjon, til Makhnos anarkister, østerrikere, polakker, og ukrainske nasjonalister. Fordi bolsjevikene var så mye bedre organisert.

Og resten er historie. Som vi nå for eksempel ser utspille seg i Ukraina. For historien har en tendens til å gjenta seg. Men aldri på samme måte.

«Russland Revolusjon og borgerkrig, 1917-1921»

Kjøp boken

Antony Beevor ««Russland Revolusjon og borgerkrig, 1917-1921»»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer