Anmeldelse: Antony Beevors «Russland Revolusjon og borgerkrig, 1917-1921»

Putins soldater roper på mamma

100 år etter at det sammenraste russiske imperiet og det østslaviske universet var i krig med seg selv, er fortsatt veldig mye gjenkjennelig i dagens krig i Ukraina.

SKAPTE HISTORIE: Den russiske revolusjonslederen Vladimir Lenin kommer fra eksil til Petrograd i april 1917. Foto: NTB
SKAPTE HISTORIE: Den russiske revolusjonslederen Vladimir Lenin kommer fra eksil til Petrograd i april 1917. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Denne gangen er det Russland, revolusjon og borgerkrig som får unngjelde for krigshistorikeren Antony Beevors granskende blikk. Hans mest kjente bøker er fra slagene om Stalingrad og Berlin under 2. verdenskrig. Det var glimrende nærportretter, fortalt i detalj, sett fra soldatene, skyttergravene og ruinene. Denne gangen er det et større maleri, med enda flere detaljer, der de store strøkene drukner litt. Likevel er det et mesterverk vi står overfor, et mesterverk med en plagsomt påtrengende aktualitet.

«I gjørme til livet, uten ly for været, uten varme klær, varm mat eller te. Vi fikk forsterkninger, gutter som ikke var tørre bak ørene ennå. De ble sendt ut i et bajonettangrep dagen etterpå... Det var et sjokkerende syn da mange av dem, som ikke ville dø, ropte ut i fortvilelse: 'Mamma'.»

Ordene er hentet fra den kaotiske mobiliseringen i 1916, under første verdenskrig, som skulle bli opptakten til mars-revolusjonen i 1917 og det bolsjevikiske kuppet, oktoberrevolusjonen, samme år. Og til den spesielt blodige borgerkrigen som skulle vare til 1921, da den bolsjevikiske verdensrevolusjonen ble stanset ved Warszawa, etter å ha rykket fram og tilbake over dagens Ukraina en del ganger. Slik det har vært så mange ganger gjennom historien. For sånn er geografien til landet som betyr «Grenseland». Og geografi er skjebne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.