Anmeldelse: Leander Djønne «Oskespiralen»

Rå vold

Debutant Leander Djønne imponerer med en nattsvart fortelling om to voksne brødre ødelagt av en fæl barndom.

UNDERGANGSROMAN: Leander Djønne er bildekunster, lærer og gårdbruker. Han vokste opp i Jehovas vitner, som han brøt med som ung voksen. Foto: Baard Henriksen
UNDERGANGSROMAN: Leander Djønne er bildekunster, lærer og gårdbruker. Han vokste opp i Jehovas vitner, som han brøt med som ung voksen. Foto: Baard Henriksen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: To voksne sønner, et monster av en far, en død (antakelig drept) mor, et fjell, ei ur og ei furu. Alle gis en stemme i Leander Djønnes nokså jævlige, men imponerende debutroman. Historien er fæl fordi tragediene renner i strie strømmer gjennom generasjonene, og fordi det handler om rå vold. Samtidig er stilen så selvsikker, poetisk og sugende at lesningen av «Oskespiralen» blir en gysende intens opplevelse.

Bokas tvillingbrødre vokser opp på en avsidesliggende gård, i en forgiftet atmosfære av vold og terror. Som små ser de moren mishandles og voldtas, og blir selv banket og vansiret. Da romanen starter er de voksne. Den ene tvillingen, kalt «Sonen», slipper ut av en anstalt etter ni år, nedbrutt, fysisk og psykisk. Men raseriet finnes i ham, som «ei isande eld».

Den andre, kalt «Broren,» er et plaget menneske og Jehovas Vitne. Etter mange års dårlig samvittighet over å ha sviktet tvillingbroren, som ofte beskyttet ham i barndommen, oppsøker han «Sonen». «Sonen» har lenge hørt den døde moren kalle på ham med et «kom heim», og brødrene beslutter å dra tilbake til gården der grusomheter skjedde:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer