Anmeldelse: Randi Fuglehaug, «Tonedød»

Rått bestillingsdrap

Her får du mer råttenskap fra idylliske Voss. I tillegg til en hovedperson som er nysgjerrig, frekk og freidig, med en hang til å ligge med menn hun ikke burde ligge med.

SUKSESS: Randi Fuglehaug har i tillegg til å skrive krim, hatt suksess med ungdomsbok-serien «Halve kongeriket». Nå viser hun krimtakter som minner om Camilla Läckberg, mener anmelder. Foto: Kagge
SUKSESS: Randi Fuglehaug har i tillegg til å skrive krim, hatt suksess med ungdomsbok-serien «Halve kongeriket». Nå viser hun krimtakter som minner om Camilla Läckberg, mener anmelder. Foto: Kagge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«For ein gjeng med forbanna idiotar de er.» Med denne replikken åpner den berømte jazzdivaen Martha Tverberg sin tale til publikum etter å ha framført sitt bestillingsverk til årets Vossajazz. Kort etter segner hun om. En ung lege løper opp på scenen for å hjelpe henne. Også han faller om. De blir begge erklært døde, forgiftet av det ekstremt farlige stoffet kalt elefantdop.

Den dramatiske åpningen på «Tonedød» har påfallende paralleller til Randi Fuglehaugs første bok i serien om den Bridget Jones-aktige journalisten Agnes Tveit. Også «Fallesjuke» (2020) åpnet på spektakulært vis i Voss, der en fallskjermhopper deiset død i bakken med halve Voss som publikummere.

Nå har det gått ett år. Agnes har sluttet som journalist, og gjort en viss karriere med boka «Fallet», som handlet om fallskjermdrapet. Hun er nå i gang med en bestillingsbiografi om Marta Tverberg. Da Marta blir drept, setter den geskjeftige Agnes i gang egne undersøkelser, som skal sette henne i livsfare.

Råere og mer intelligent

Ved siden av krimdebuten «Fallesjuke», har den tidligere Dagblad-journalisten Randi Fuglehaug gjort braksuksess med ungdomsbokserien «Halve kongeriket», skrevet sammen med Anne Gunn Halvorsen. Med sin uskyldsrene, lokale koloritt er det sider ved hennes Vosse-krim som kan minne om Camilla Läckbergs «Fjällbacka-serie». Men Fuglehaug er en mye råere og mer intelligent forfatter. På elegant vis lar hun Agnes sirkle inn offerets liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer