Reagerte på Skavlan-kommentar: - Brutalt

Marit Bjørgen (41) åpner opp om en ubehagelig opplevelse under TV-programmet «Skavlan» i 2010.

REAGERTE: Marit Bjørgen åpnet blant annet opp om kroppsfokuset som er i langrennssporten - og sikter blant annet til denne hendelsen under programmet «Skavlan». Video: NRK / Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka kommer «Vinnerhjerte» - historien om Marit Bjørgen - i bokhandelen. Biografien er skrevet av NRK-profil Ingerid Stenvold.

I boka åpner Bjørgen blant annet opp om kroppsfokuset som er i langrennssporten og flere ubehagelig opplevelser hun hadde under aktiv karriere.

41-åringen beskriver blant annet en hendelse under programmet «Skavlan» som preget henne.

Etter OL-suksessen i 2010 besøkte nemlig Bjørgen talkshowet til Fredrik Skavlan. Han skal ha konstatert at hun hadde «Skippern-armer», før han skal ha bedt henne vise fram og stramme bicepsen så alle kunne se, ifølge boka.

MUSKLER: Marit Bjørgen gir ut bok som inneholder blant annet hennes erfaring med at andre kritiserer kroppen hennes. Video: Dagbladet Vis mer

Det skal også ha blitt vist fram et arkivbilde av henne, lettkledd i sommerlig treningstøy. I boka forteller Bjørgen at hun ble fullstendig overrumplet av retningen intervjuet tok og tydelig brydd skal Bjørgen ha sagt at hun ikke likte å vise fram muskler på den måten.

- Jeg har jo vært en muskuløs jente og det å få kommentarer på at det ikke er normalt å se sånn ut, eller at man må kle på seg slik at man ikke kan vise de musklene. Det er brutalt, sier Bjørgen til Dagbladet tirsdag, på spørsmål om hendelsen fra 2010.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Fredrik Skavlan selv og gjennom hans kontaktperson. Foreløpig har ingen av dem besvart våre henvendelser.

Foto: Faksimile
Foto: Faksimile Vis mer

Kjole-kritikk

Bjørgen har flere ganger følt at kroppen hennes har blitt kommentert på en upassende måte.

I 2012 vant Bjørgen prisene som årets kvinnelige utøver og årets forbilde på Idrettsgallaen. Kroppsfasongen hennes ble igjen et tema da hun hadde på seg en ermeløs kjole.

På et bilde skal hun ha holdt opp et av trofeene og ble fotografert av et bildebyrå. Den ene skuldra hennes var vendt mot fotografen og overarmsmusklene var i helspenn.

I Finland ble bildet koblet til gamle dopingspåstander, mens her hjemme skal hun ha blitt rådet til å kle seg annerledes, står det i boka.

- Jeg har en følelse av at det har vært litt mobbing, så jeg er jo glad jeg var veldig trygg på meg selv og klarte å stå i det jeg gjorde. Men jeg tenker på de yngre som får med seg det og leser det. Det er jo veldig synd for det kan påvirke også dem, forteller Bjørgen videre.

SKAPTE REAKSJONER: Denne kjolen gjorde at Bjørgens kroppsfasong nok en gang ble et tema. Foto: NTB
SKAPTE REAKSJONER: Denne kjolen gjorde at Bjørgens kroppsfasong nok en gang ble et tema. Foto: NTB Vis mer

Fokus på vekt

Bjørgen deler også åpenhjertig om kropp og helse i boka.

Stenvold skriver i «Vinnerhjerte» at fokuset på kropp og vekt har fulgt Bjørgens karriere i alle åra hun var på landslaget.

41-åringen mener kroppen hennes har vært gjenstand for evig diskusjon og kommentarer. Rundt henne har nære venner slitt med spiseforstyrrelser.

I boka står det at Skiforbundet er blant dem som har fått kritikk for å bidra til å opprettholde tabuet, for ikke å kalle en spade for en spade, men snarere gå rundt grøten når tilfeller har dukket opp.

COMEBACK: Marit Bjørgen forteller om hvorfor hun nå gjør comeback i langrennssporet på besøk hos NRKs Anne Lindmo. Video: Lindmo, NRK. Vis mer

Det er spesielt et utsagn hun har irritert seg over.

«Det er vanskelig å få i seg nok mat når man trener så mye».

Bjørgen sier at hun hørt dette også fra ledere og leger, og påpeker at dette ikke er problemet.

«Det er ikke vanskelig å få i seg nok mat, men man må være enig i at kroppen trenger det, og så må man lage seg gode rutiner ut fra det», sier hun i boka.

Men Bjørgen er også delt om kritikken. Hun mener at de som etterlyser åpenhet, må ha i mente at dette er sykdom. 41-åringen etterlyser enda mer åpenhet.

- Man får ofte høre at hvis man driver med toppidrett så er det vanskelig å få i seg nok næring. Det er jo ikke det. Man må være like flink på det området som man er på trening også. Det er godt å ha god struktur på det, sier Bjørgen til Dagbladet, før hun fortsetter:

- For meg var det viktig og aldri gå fra matbordet før jeg var ordentlig mett. Og jeg visste jo at kroppen min trengte det for å restituere og tåle den treningen man skal legge ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer