Erika Fatland i Leselyst

- Ren og skjær svindel

Da Erika Fatland leste «Falketårnet» som fjortenåring, ble hun så betatt at hun skrev brev til forfatteren. Det endte med ekteskap.

RIK FANTASI: Hvis noen skal skrive boka om forfatter Erika Fatland, må det være en med rik fantasi og et lemfeldig forhold til sannheten. Foto: Jørn H. Moen
RIK FANTASI: Hvis noen skal skrive boka om forfatter Erika Fatland, må det være en med rik fantasi og et lemfeldig forhold til sannheten. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

- Den siste boka jeg leste var «Le jeune homme», «Den unge mannen», av Annie Ernaux. Det er med skam å melde den første boka jeg har lest av henne, men garantert ikke den siste. Den er veldig kort, 36 luftige sider, men det er jo ikke lengden det kommer an på. I boka forteller Ernaux om da hun som 54-åring hadde et lidenskapelig forhold til en 30 år yngre mann. Den korte historien rommer tanker om erotikk og feminisme, nostalgi og selvrefleksjon, og den kan også leses som en slags litterær selvbiografi. Anbefales!

Men siden spørsmålet er hva jeg leser nå, så er svaret «Mesopotamia» av Serhij Zjadan. Har bare lest et par sider, men den virker minst like god som «Anarchy in the UKR». Gleder meg til fortsettelsen!

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- «Falketårnet». Jeg leste den som fjortenåring og ble så betatt at jeg skrev brev til forfatteren. Det endte med ekteskap. (Med Erik Fosnes Hansen. Red. anm.)

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- En med rik fantasi og et lemfeldig forhold til sannheten. Jeg er nemlig nokså kjedelig. Ryszard Kapuściński, kanskje, Av nålevende forfattere: Nino Haratschwili, som skrev «Det åttende livet». Jeg er sikker på at hun ville fått livet mitt og slakteridynastiet jeg kommer fra, til å framstå episk og eventyrlig.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- «Hakkespettboken». Jeg var ni eller ti da jeg leste den, og flasket opp på Donald-blader, som var den eneste sengelektyren pappa kjente til. Forventningene var mildt sagt enorme. Det var jo ikke måte på hvilke kniper denne magiske lille boka hadde reddet Ole, Dole og Doffen ut av. Skuffelsen var stor da det viste seg at den bare inneholdt kjedelige tips om hvordan man knytter alminnelige knuter og så videre. Ren og skjær svindel, med andre ord. Jeg har aldri siden åpnet en eneste selvhjelpsbok.

Hvilken bok har du smuglest?

- Her snakker vi ikke én bok, men hyllemeter på hyllemeter! Bibliotekaren i Ølen hadde nemlig, på eget initiativ, innført aldersgrense på bøker. For å omgå den strenge aldersgrensen dro jeg til biblioteket utstyrt med håndskrevne bestillingslister fra «mamma». Jeg smuglet de forbudte voksenbøkene inn på rommet mitt og leste dem i smug. Kanskje ble de mer interessante av den grunn? I så fall skylder jeg bibliotekaren i Ølen mye!

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Harry Hole. Jeg har lest alle bøkene, det er jo veldig god underholdning, men denne Hole er mildt sagt irriterende. Du vet at han kommer til å sprekke og gå på en skikkelig fyllekule og ødelegge alt det fine han har bygget opp, og dersom muligheten til å møte en psykopatisk seriemorder på tomannshånd byr seg, vel, da griper han den. Og så dør han aldri. Det er også litt irriterende.

… og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Spør meg heller om hvilken forfatter jeg ville ha ligget med. Nei, forresten. Ikke spør om det. Jeg er jo gift med en.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer