Anmeldelse: Alex Schulman «Malma stasjon»

Rett og slett makeløs!

Familiehistorien i «Malma stasjon» er så sår at du vil gråte av sorg. Alex Schulmans grep om fortellingen, vil få deg til å gråte av glede.

SÅRT: Svenske Alex Schulmans tredje roman er et beksvart familiedrama, uutholdelig sårt. Ei bok som gir både hjertebank og frysninger, mener anmelder. Foto: Thron Ullberg
SÅRT: Svenske Alex Schulmans tredje roman er et beksvart familiedrama, uutholdelig sårt. Ei bok som gir både hjertebank og frysninger, mener anmelder. Foto: Thron Ullberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Et lite tettsted som var samlet rundt en togstasjon og en gate. En matbutikk, et konditori, en skobutikk og så noen hus, kanskje femten, som sto på rad langs gata. Og rundt stedet, mil på mil med skog.»

Fem mennesker sitter på det samme toget mot til Malma stasjon. En far og datteren Harriet har med seg kameraobjektiver og et viktig ærend i bagasjen. Datteren er kledd til en helt spesiell begravelse. Ektemannen Oskar og kona hans har latt datteren sin være alene hjemme, reisen deres er nærmest en nødvendighet for å få forholdet tilbake på rett spor. Den siste passasjeren heter Yana, og nesten hele turen sitter hun og blar i et fotoalbum.

Harriet, Oskar og fototitteren Yana veksler mellom å stå i sentrum av fortellingen. Tidlig viser det seg disse fem menneskenes skjebne er uløselig sammenbundet, men ingen av dem har det samme formålet med reisen. Det har kanskje heller ikke de som reiser sammen med hverandre.

Et lag av minner

For ikke lenge siden leste jeg en nokså liknende roman, «Det tomme toget» av Øivind Hånes. Ikke bare har den og «Malma stasjon» togreisemotivet til felles. Også oppbyggingen er den samme. Toget kjører på skinner laget av stål. I «Malma stasjon» gjennom det svenske landskapet. Fortellingen blir drevet framover på skinner laget av minnene til Harriet, Oskar og Yana. Jo flere minner som dukker opp innimellom nåtidsfortellingen, jo klarere blir karakterrelasjonene, uutholdelig vanskelige som de er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer